Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fjernet. Torben Mark Pedersen havde indtil i dag denne forside på Facebook. Nu har han imidlertid fjernet citatet og revolvermændene.
Foto: Skærmdump fra Facebook

Fjernet. Torben Mark Pedersen havde indtil i dag denne forside på Facebook. Nu har han imidlertid fjernet citatet og revolvermændene.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatarrangør fjerner revolvercitat fra sin Facebook-profil

Medlem af bestyrelsen i Trykkefrihedsselskabet vil ikke sættes i bås med nazister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hver gang jeg hører om paragraf 266 b, så spænder jeg hanen på min revolver«.

Sådan skrev Torben Mark Pedersen, medlem af Trykkefrihedsselskabet og arrangør af torsdagens debatmøde om ytringsfrihed på Christiansborg, på sin Facebook-profil indtil for kort tid siden.

Det er ellers blandt andet på grund af et citat på Facebook, at han har forbudt en studerende at deltage i arrangementet, hvor Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard skal tale for første gang siden, der blev skudt mod ham i begyndelsen af måneden.

Den politologi-studerende Jihad Taha er ikke velkommen på grund af sit navn og fordi, han har skrevet et citat fra Che Guevara på Facebook, som ifølge selskabet kan kan opfattes »krigerisk«.

Vil undgå omtale Citatet på Torben Mark Pedersens Facebookprofil var ledsaget af en scene fra Sergio Leones 'Once Upon a Time in the West', hvor fire duellerende pistolmænd lægger an til at dræbe hinanden. Citatet et i øvrigt en bearbejdning af et omstridt nazi-citat,

Nu har Torben Mark Pedersen valgt at fjerne citatet og scenen med de skydegale cowboyer.

Citatet, som Taha har liggende på sin Facebook-side, er et berømt Che Guevara-citat med ordlyden »I don’t care if I fall as long as someone else picks up my gun and keeps on shooting«.

Men hvor Tahas citat gav anledning til at bandlyse den unge politologi-studerende fra et debatmøde om ytringsfrihed, så har det altså indtil nu været i orden for Torben Mark Pedersen at »koble hanen« på revolveren, når talen falder på racismeparagraf og ytringsfrihed.

Det omstridte nazi-citat, som Torben Mark Pedersen har omskrevet, stammer nemlig fra den nazistiske dramatiker Hanns Johst og hans propagandastykke ’Schlageter’, som havde premiere på Hiltlers fødselsdag den 20. april 1933.

Siden er citatet ofte blevet tillagt den tyske stornazist Göring og bærer derfor stærke totalitære og nazistiske undertoner.

'Et sprogligt udtryk'
Torben Mark Pedersen, Hvorfor er det i orden at omskrive nazi-citater og anspore til skyderi, mens det ikke er ok at bruge Che Guevare-citater, som du kalder »krigeriske«?

»Det citat, jeg indtil nu har haft på min Facebook-side, siger intet om at skyde nogen. Der står, at jeg spænder hanen på min revolver, ikke at nogen skal skydes. Det er et sprogligt udtryk for, at der er noget, man er irriteret over. I den konkrete formulering står der intet om opfordring eller ansporing til at skyde. Derfor er det en fin parafrase«.

Hvorfor har du overhovedet valgt at have et citat, der omskriver et berømt nazi-citat?

»Jeg har valgt at bruge det, fordi det er en ofte anvendt og normal sproglig vending, som mange bruger, når der er noget, de er voldsomt irriteret over. Det er blevet en gængs del af vores sproglige og kulturelle måde at udtrykke utilfredshed på. Og det har ikke noget med nazisme at gøre«.

'Ønsker ingen forbindelse til nazisme'

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvis du mener, at citatet er lødigt og ikke virker stødende, hvorfor har du så valgt at fjerne det fra din Facebook-profil?

»Fordi jeg frygter, at der er journalister, der vil forsøge at lave en historie ud af det her. Man vil sikkert forsøge at hænge mig ud og insinuere, at jeg sympatiserer med nazismen, hvilket jeg ikke gør. Man forsøger at tillægge mig holdninger, der ikke er mine. Det peger i retning af karaktermord. Der er segmenter i Danmark, der fuldstændig vil sluge sådan noget, og det vil florere i årevis på internettet, at jeg skulle have forbindelse til nazisme og andre totalitære styreformer. Det ønsker jeg ikke skal ske«.

Har du nogensinde overvejet, om din Facebook-parafrase kunne virke stødende og give anledning til kritik?

»Nej, alle mine Facebook-venner er faktisk gennemgående begavede og rationelle mennesker, der ikke tilhører f.eks. venstrefløjen, men derimod et borgerligt og liberalt miljø. Jeg er ikke en eneste gang stødt på – indtil for to dage siden – at nogen skulle stille spørgsmålstegn ved, at det her var en måde at give udtryk for, at paragraf 266 b skulle afskaffes«.

Torben Mark Pedersen har nu udskiftet sit Facebook-billede med et billede af kuplen på et luksushotel i Bangkok.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden