Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FOLKVER PER
Foto: FOLKVER PER

Forslag. Der kom konkrete ord ud af Enhedslistens årsmøde i København. Ord, der - måske - kan ende med at vælte regeringen, eller i hvert fald give den kraftige problemer under næste års finanslovsforhandlinger.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten skærper kravene til ny finanslov

Enhedslistens årsmøde har besluttet at skærpe kravene til en kommende finanslov med regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kræver et brud med regeringens hidtidige politik, hvis Enhedslisten skal lægge stemmer til næste års finanslov.

Det står fast, efter at Enhedslisten på sit årsmøde har vedtaget et nyt forslag, der skærper kravene til en kommende finanslov.

LÆS OGSÅ

Enhedslisten kræver, at regeringen erstatter VKO-politikken med 'en social, solidarisk og bæredygtig politik'.

»Det gør vi vel vidende, at det det også vil være et brud med det første halvandet års regeringspraksis. Hvis der i årets løb er gennemført det nødvendige brud, vil det slå igennem i finansloven. Omvendt vil en finanslov uden markante forbedringer afspejle, at regeringen følger den gamle kurs. Derfor stemmer Enhedslisten kun for en finanslov, der markerer sådan et brud«, lyder det i det vedtagne forslag.

Forringelser = nej tak
I den vedtagne tekst slås det også fast, at de seneste forlig mellem regeringen og de borgerlige partier om blandt andet SU-reform, kontanthjælpsreform og vækstplanen øger Enhedslistens krav til en finanslov.

»Ethvert større forlig med højrefløjen, der medfører forringelser, vil afføde øgede krav fra Enhedslisten, således at finansloven samlet set er et brud med regeringens hidtidige politik«, fremgår det af teksten.

Forslaget slår også fast, at Enhedslisten »under ingen omstændigheder« vil stemme for en finanslov, som indeholder forringelser.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er ikke optimistisk omkring udsigten til, at Enhedslisten får sine krav til en finanslov opfyldt.

»Jeg vil sige, at med den kurs regeringen har på nuværende tidspunkt, så synes jeg, det ser meget sort ud for at kunne lave en finanslov sammen«, siger hun.

Flere utilfredse med 'kattelem'

Trods stor debat i salen, så var der også opbakning til et ændringsforslag fra flere fremtrædende medlemmer af Enhedslisten.

»Den endelige vurdering af, hvorvidt Enhedslisten skal stemme for en finanslov, vil herudover afhænge af en aktuel politisk og strategisk vurdering«, hedder det blandt andet i ændringsforslaget, der blev præsenteret som en yderligere skærpelse af kravene.

Flere medlemmer gik dog på talerstolen og advarede om, at de snarere opfatter det som en kattelem, der giver Enhedslistens hovedbestyrelse mulighed for at sige ja til en finanslov af strategiske hensyn.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden