Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN (ARKIV)
Foto: PETER HOVE OLESEN (ARKIV)

Omfordeling: Enhedslisten ønsker at omfordele for 10 milliarder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EL vil hente 10 milliarder på millionærer og aktiehandel

Landets rigeste skal betale mere. Til gengæld skal SU- og dagpengereformen rulles tilbage, lyder det.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De, der har de bredeste skuldre, skal løfte mere, lyder det fra Enhedslisten i et udspil, hvor regeringens parlamentariske grundlag blandt andet vil hente en milliard kroner ved hjælp af en millionærskat.

LÆS OGSÅ

Sammen med en skat på finansielle transaktioner og en øget skat på kapitalindkomst skal millionærskatten indbringe i alt 10 milliarder kroner, der skal gå til bedre velfærd, lyder det i forslaget, der bliver præsenteret på partiets årsmøde lørdag.

»Det er gode bud på, hvordan toppen af det danske samfund kan være med til at bidrage til at betale regningen efter krisen. Det mangler de i den grad at være med til«, siger medlem af skatteudvalget Stine Brix (EL) til Ritzau.

Vil rette op på ulighed
Enhedslisten sender i forslaget en bredside til regeringen, som ifølge partiet holder de rige fri for at betale for krisen. Samtidig er uligheden blevet større, og »Danmark er blevet mere skævt«, skriver Enhedslisten i udspillet.

Det skal der rettes op på, blandt andet ved at trække en skat på 0,1 procent på aktiehandler for både at sikre et provenu og forhindre spekulation.

»Det er ikke den type politik, som regeringen fører i øjeblikket«, erkender Stine Brix, der alligevel mener, at forslagene er realistiske og sagtens kan føres ud i livet i en fart.

»Det er jo for eksempel et forslag om en millionærskat, som regeringspartierne tidligere selv har været ude med, og et forslag om en finansskat som 11 europæiske lande er i fuld gang med«, siger hun.

Vil rulle SU-reform tilbage

De 10 milliarder kroner, som forslagene spytter i statskassen, skal blandt andet bruges til at rulle reformerne på SU- og dagpengeområdet tilbage, lyder det. Samtidig skal den kommunale velfærd have et løft.

»Det her er traditionel venstrefløjspolitik, hvor man beder dem, der har mest om at betale. Lige nu ser vi det modsatte fra regeringen«, mener hun.

Partiet har fået lavet en rundspørge hos Gallup, der viser, at 63 procent af danskerne er overvejende enige i, at der bør indføres en millionærskat for at give de laveste indkomstgrupper et økonomisk løft.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden