Populær. Trods sit partis dårlige  målinger har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mange støtter  inden for og uden for partiet.
Foto: Joachim Adrian

Populær. Trods sit partis dårlige målinger har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mange støtter inden for og uden for partiet.

Politik

Vælgere og partifæller ser Mette Frederiksen som næste S-leder

Mette Frederiksen slår statsministeren på tre nøgleparametre i ny Megafonmåling.

Politik

Samtidig med at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på arbejdernes kampdag skal stå over for de vælgere, der giver Socialdemokraterne historisk dårlige meningsmålinger, kan beskæftigelsesminister Mette Frederiksen sole sig i både vælgernes og partikammeraternes opbakning.

I en Megafonmåling foretaget for Politiken og TV 2 distancerer Mette Frederiksen klart både Thorning og flere andre socialdemokratiske topfigurer på spørgsmålet om, hvem der kan føre Socialdemokratiet til fremgang efter et valg. Også når det gælder om at være bedst i overensstemmelse med partiets kerneværdier, er hun topscorer i målingen.

LÆS OGSÅ

I disse to spørgsmål havner Thorning-Schmidt langt nede på listen. Både i det generelle vælgerkorps og blandt de socialdemokratiske vælgere.

Gode målinger ude og inde
Selv i spørgsmålet om evnen til at lede et land i rollen som regeringschef bliver statsministeren slået af såvel Mette Frederiksen som finansminister Bjarne Corydon (S), der i dette spørgsmål tager førstepladsen.

»Målingen viser, at Mette Frederiksen har et godt udgangspunkt både i og uden for partiet, hvis hun skulle ønske at blive formand. Hun har formået at signalere, at hun måske ville stå for en anden politik end den, der i øjeblikket er yderst upopulær«, siger Rune Stubager, lektor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Mette Frederiksen står særdeles stærkt og vil blive en fremragende formandDet er imidlertid ikke bare vælgerkorpset, der lige nu anser Mette Frederiksen for at være det stærkeste kort til at efterfølge Helle Thorning-Schmidt.

Favorit i partiet
Politiken har talt med en række fremtrædende socialdemokratiske kilder, og de mener, at Mette Frederiksen i dag må regnes for storfavorit til at blive Socialdemokratiets næste formand. Frederiksen, der i årevis gik for at være en venstreorienteret socialdemokrat, har i sin ministertid landet flere brede forlig med de borgerlige partier.

Det er bl.a. den indsats, der i dag gør, at Mette Frederiksen ser ud til at kunne regne med støtte fra partiets højrefløj.

LÆS OGSÅ

Gruppeformand Henrik Sass Larsen ønsker ikke at udtale sig om et fremtidigt formandsspørgsmål. Men Sass Larsen, der som Frederiksen var blandt kritikerne af selskabsskattelettelserne, roser Frederiksens indsats i Beskæftigelsesministeriet.

»Hun har gjort et fremragende arbejde«, siger gruppeformand Henrik Sass Larsen (S), der spiller en afgørende rolle i den socialdemokratiske gruppe.

Ros fra fagbevægelsen
I fagbevægelsen, hvor mange har et anstrengt forhold til Thorning og Corydon, lyder der stor ros til Frederiksen.

»Jeg er helt sikker på, at Mette Frederiksen nyder stor opbakning i vores medlemskreds – det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om. Hun har også opbakning i tillidsmandskredsen«, siger 3F’s formand, Poul Erik Skov Christensen.

Den socialdemokratiske veteran Ritt Bjerregaard spillede en vis rolle i begyndelsen af Thorning-Schmidts karriere. Bjerregaard deler vurderingen af, at Mette Frederiksen står bomstærkt:

LÆS OGSÅ

»Man gør jo altid en politiker en bjørnetjeneste, hvis man udnævner dem til kronprins eller kronprinsesse i et parti, men man må sige, at Mette Frederiksen står særdeles stærkt og vil blive en fremragende formand«.

Mette Frederiksen selv understreger, at hun »står fuldt ud bag Helle Thorning-Schmidt som vores statsminister og formand«. Også fra den radikale leder, Margrethe Vestager, lyder der rosende toner:

»Jeg opfatter Mette som et talentfuldt og varmt menneske i det socialdemokratiske kollektiv«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce