Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kampdag. Helle Thorning-Schmidt indledte sin 1. maj-turne på Østerbro i morges klokken 06.30.
Foto: Fotograf: Jacob Ehrbahn

Kampdag. Helle Thorning-Schmidt indledte sin 1. maj-turne på Østerbro i morges klokken 06.30.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning langer ud efter højre og venstre: »Jorden kalder«

Statsministeren kritiserer både venstre- og højrefløjen i sin 1. maj-tale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er verbale stryg til både støttepartiet Enhedslisten og reformvennerne i blå blok fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i hendes 1. maj-tale.

Regeringens parlamentariske grundlag vil bare bruge flere offentlige penge, mens de venter på revolutionen, og de borgerlige har travlt med ideologiske automatreaktioner, lyder anklagerne i talen, som statsministeren netop har holdt for første gang i Østerbrohuset i København.

I midten står regeringen, der føler sig »lidt ensomt«.

EL venter på revolutionen

»Jorden kalder. Vi har en opgave at løfte. Vi har et ansvar over for dem, som kommer efter os. Den opgave har vi Socialdemokrater og vores venner i regeringen taget på os. Og ved I hvad. Det kan godt være en lidt ensom oplevelse«, siger Thorning.

»På den yderste venstrefløj er svaret, at mens man venter på revolutionen, så skal man bare bruge nogle flere penge. Offentlige penge forstås. Tusindvis af kroner mere i SU. At arbejdstiden skal sættes ned for os alle sammen. Når vi siger, at Danmark har et problem med vores konkurrenceevne, siger man bare: Visse vasse, det kan ikke passe. Det lyder sørme meget højreorienteret og reaktionært at gå op i, hvordan erhvervslivet har det«, lyder kritikken af Enhedslisten.

Statsministeren sender også en bredside mod Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der har kaldt regeringens vækstplan til 92 mia kroner for »en fin lille plan«.

Partiet har endvidere indrykket store avisannoncer om, hvor mange arbejdspladser partiet skaffede under VK-regeringen. I dag får partiet, der ønsker nulvækst i det offentlige, statsminister-hug for »ideologisk snæversyn«:

»På samme måde er de borgerlige faldet ned i gryden med ideologisk snæversyn og gamle automatreaktioner. Deres svar er nedskæringer. Og skattelettelser til de rigeste familier i Danmark. Jo større, jo bedre. De tror, at den offentlige sektor er en del af problemet og ikke en del af løsningen. Men de vil helst ikke tale så højt om det. De har derimod travlt med at indrykke annoncer i avisen om, hvor dygtige de var«.

DOKUMENTATION

»De glemmer blot at fortælle, at de i 00’erne var mere optagede af, at det så rigtigt ud end at gøre det rigtige. Det rigtige for Danmark. Men man kan ikke spinne sig ud af krisen. Der kommer ingen nye arbejdspladser ud af personlig forfængelighed«, fortsætter Thorning.

Statsministeren skal holde talen syv gange i løbet af arbejdernes internationale kampdag. Efter Østerbro går turen over Odense til det jyske, hvor hun 14.10 taler på Tangkroen i Aarhus.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden