Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hovednavn. Helle Thorning-Schmidt talte på Østerbro i København klokken halv otte i morges.
Foto: Jacob Ehrbahn

Hovednavn. Helle Thorning-Schmidt talte på Østerbro i København klokken halv otte i morges.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning begynder 1. maj med arbejdersange og blødt brød

»1. maj er altid en festdag«, siger statsministeren, der møder baglandet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken ganske lidt over halv syv til morgen trækker Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, mundvigene op mod ørene inde i sin mørke Audi A8, mens døren bliver lukket op.

Op til arbejdernes internationale kampdag, til stribevis af taler og hele nationens øjne både i nakken og i ansigtet.

»1. maj er altid en festdag«, siger statsministeren til pressens gentlemen, der vil vide, hvordan hun har det på en dag som i dag, efter at have mødt kritik blandt andet for ikke at tale i Fælledparken. Hvis kritikken er nået så langt som til Østerbrohuset på Aarhusgade i København, holder folk den i hvert fald for sig selv.

En blandet landhandel
Statsministeren bliver mødt af en blandet landhandel af gammel garde med overskæg og grove skjorter, akademiske sideskilninger og og børn, der pusler rundt.

Helle Thorning-Schmidt går rundt ved bordene og giver hånd, hilser på mange ved navn. Heldigvis er der lige en ledig plads blandt partikammeraterne ved langbordet. Omkring 100 er vel mødt op, inklusive en del fotografer, journalister, tv-folk, brede skuldre i jakkesæt med øresnegl og en spindoktor, der ligner sikkerhedsfolkene, bare i markant mere spinkelt silhuet.

Han vandrer frem og tilbage som en lænkehund. Først da statsministeren uden sanghæfte synger 'Når jeg ser et rødt flag smælde' med et barn på armen. Siden da hun går på talerstolen.

»Endelig, endelig, endelig blev det 1. maj«, siger hun. Og deler så ellers kindheste ud til de politiske partier på både højre og venstre side af Socialdemokratiet.

Pyntet efter traditionen
De fremmødte følger opmærksomt med i statsministerens tale, måske lige på nær en knægt, som spiller fodbold på sin tavlecomputer. Traditionen tro er lokalet pyntet med bøgegrene. De er ikke sprunget ud.

Flere ældre herrer har røde poloskjorter over deres runde maver. En ung, blond kvinde har knaldrød nederdel på. Statsministeren har valgt en lyserød blazer og blomstret bluse.

DOKUMENTATION

Der lugter af kaffe og morgenbrød. Den gamle dansk står stille i baren, hvor også fadølshanerne står uden drypnæser. Til gengæld drikker forsamlingen masser af juice.

Ved langbordet bliver der lyttet til Thorning-Schmidt, der taler foran to billeder af sig selv. En grov hånd trommer lidt i bordet.

Videre, videre
»1. maj er fuld af historie. Vores historie«, siger statsministeren, og takker alle dem, der er stået tidligt op. Takker dem for »at have taget ungerne med«.

Så synger de 'Danmark for folket'. En ældre herre synger for med kraft.

Statsministeren synger, igen uden sanghæfte, og får taget billeder med de fremmødte børn.

På verset 'Plads for dem alle, plads for alle, der vil', den næstsidste i hver strofe, hæver forsamlingens røst sig.

Efter sangen er der brød og hygge. Statsministeren takker af. Ind i den store bil med et stort smil. Næste stop Odense. Og Middelfart. Og Horsens. Og Aarhus og Randers og Aalborg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden