Tavshed. Det her er en sag for justitsministeren«, siger Pernille Vigsø Bagge, der ikke selv har nogen kommentarer til sagen om den handlede kvinde Omo Amenahakawon.
Foto: SIMON FALS (arkiv)/POLFOTO

Tavshed. Det her er en sag for justitsministeren«, siger Pernille Vigsø Bagge, der ikke selv har nogen kommentarer til sagen om den handlede kvinde Omo Amenahakawon.

Politik

Før sagde de ja til ophold til handlede kvinder: Nu er politikerne tavse

S, SF og R vil ikke svare på, hvorfor truet, handlet kvinde ikke kan få ophold.

Politik

Det er ikke let at få politikere fra de tre regeringspartier til at kommentere på sagen om den handlede kvinde Omo Amenagawon, der har fået afslag på asyl og nu skal sendes tilbage til Nigeria.

Til trods for at hun ved at samarbejde med politiet og vidne mod bagmændene har hjulpet med at få dem bag lås og slå, og oven i købet har modtaget dødstrusler fra bagmændenes netværk i hendes hjemland.

Talte tidligere for ophold Tidligere har det ellers ikke skortet på udmeldinger fra hverken S, SF eller de radikale, når forholdene for handlede kvinder blev diskuteret.

I S og SF's fælles integrationsudspil 'Plads til alle der vil' fra 2010 står der blandt andet, at »i Danmark skal vi gå forrest ved at tildele illegale prostituerede permanent opholdstilladelse, beskyttelse og hjælp, såfremt de bidrager til at angive deres bagmænd«.

Forslag som også de radikale har bakket op om.

Og en hel række af politikere fra radikale Sofie Carsten Nielsen og Lone Dybkjær til socialdemokraterne Mette Frederiksen, Jacob Bjerregaard og SF'erne Pernille Vigsø Bagge og Villy Søvndal har ligeledes talt for at give handlede kvinder ophold.

Men i går afviste justitsminister Morten Bødskov (S) så alligevel at hjælpe Omo Amenagawon, der kom til Danmark som 20-årig med lovning om et job som au pair. I stedet blev hun tvunget til at sælge sex på bordeller i Jylland.

»Vi kigger på de initiativer, der er nødvendige, og lige nu har vi fundet det rigtige spor«, sagde han til DR.

Ingen kommentar
Hos både Socialdemokraterne, SF og de radikale er der i dag ikke den store lyst til at kommentere sagen.

Politiken.dk ville ellers gerne have spurgt politikerne, hvorfor Omo Amenagawon ikke får lov at blive i Danmark? Og hvis ikke hende, hvem det så er der i henhold til deres tidligere udtalelser burde få opholdstilladelse?

Vi ville også gerne have spurgt, om partierne stadig vil opfordre handlede kvinder til at vidne mod deres bagmænd?

Dagen igennem har vi forsøgt at komme igennem til Socialdemokraternes udlændingeordfører Jacob Bjerregaard, de radikales udlændingeordfører Zenia Stampe, SF's retsordfører Karina Lorentzen og partiets ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge.

Men politikerne er tavse.

»Jeg har foreløbig ingen kommetarer«, lyder det fra Karina Lorentzen i en sms. Det samme går igen med sms-korrespondancen med Pernille Vigsø Bagge:

»Der er og bliver justitsministeren, der må udtale sig i den konkrete sag«, skriver hun .

Men kan det virkelig passe, at SF ikke vil komme med en forklaring på noget, I tidligere har udtalt jer meget klart omkring? Blandt andet i jeres flygtninge- og asylpolitik fra 2010...

»Det må du spørge Karina om«, lyder svaret fra Pernille Vigsø Bagge.

Heller ikke de radikale ønsker at kommentere sagen. Retsordfører Jeppe Mikkelsen henviser til indfødsretsordfører Zenia Stampe, som på en sms skriver, at hun er optaget og »har ingen kommentar«. Hun svarer ikke på politiken.dk's spørgsmål om, hvorfor de radikale ikke vil udtale sig om noget, de tidligere har talt for.

Socialdemokraternes udlændingeordfører Jacob Bjerregaard har ikke svaret på politiken.dk's spørgsmål.

Uro om linjen
Selv om Pernille Vigsø Bagge i dag tier i sagen om Omo Amenahakawon, luftede hun i går sin utilfredshed på sin Facebookside, hvor hun skrev at:

»Ophold til handlede kvinder. Som tilmed vidner mod bagmænd. Det kan vist ikke være så svært«.

I et interview med DR gentager hun dog, at det ikke er hendes opgave at svare på.

»Jeg siger, at det jo er en sag for justitsministeren, så det må justitsministeren svare på«, siger hun til dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har SF ikke en holdning?

»Det er klart, at det er SF's holdning, at det ville være rigtig rart at kunne hjælpe mennesker udsat for menneskehandel. Og det går vi fortsat ind i og gerne vil gøre«.

I sidder jo i regering?

»Det her er som sagt en sag for justitsministeren, men det er SF's klare holdning, at vi skal hjælpe ofre for menneskehandel«, siger Pernille Vigsø Bagge.

Flovt at være dansker

FOA-formand Dennis Kristensen synes, det er pinligt, at politikerne ikke vil svare på spørgsmål i sagen:

»Det har jeg det skidt med. Det er simpelthen flovt, at de, vi vælger til at stå i spidsen for det danske samfund, ikke har mod og mandshjerte til at sige fra, selv om der er en udlændingedebat, de ikke ønsker at puste til«, siger han:

»Hvis de ikke ud fra helt almindelig menneskelig ansvarsfølelse, fælles anstændighed og ansvarlighed over for hinanden - også dem der er blevet tvunget eller lokket hertil - kan tage den fælles ansvarlighed, så synes jeg, at der er gået valgtaktik i den på en måde, der gør det flovt at være dansker«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce