Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Billeder. Medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne, Dan Jørgensen, mener, at æggebakker med buræg i fremover skal bære et billede af burhøns.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokrat: Buræg skal mærkes ligesom cigaretpakker

Konservativ EU-parlamentariker kalder forslaget en hån mod danskerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Producenterne af buræggene kan muligvis se frem til en virkelighed, som tobaksindustrien i EU har måttet leve i siden februar 2012.

For hvis EU-parlamentsmedlemmet Dan Jørgensen (S) får sin vilje, så vil æggebakker med æg fra burhøns fremover blive mærket af et billede af burhønsenes leveforhold.

»Det kunne være et billede af, hvordan de her høns lever i burene, hvor det fremgår tydeligt, at det er nogle forpjuskede dyr, som har lidt over et A4-ark per dyr. Og det er nogle meget voldsomme billeder«, forklarer han om sit forslag.

LÆS OGSÅ

Dan Jørgensen mener ikke, at det vil være et problem at finde billeder af, hvor kummerlige liv burhønsene lever.

Men Vivi Kier, stedfortræder i de konservatives folketingsgruppe, mener ikke, at de danske forbrugere har brug for billederne, da det fremgår klart, om det er skrabeæg, buræg eller økologiske æg.

»Jeg synes faktisk, det er en hån mod borgerne. Som om de ikke kan læse. Nu skal der sættes et klistermærke på. Skal vi så begynde at sætte klistermærker på chipsene, hvor der er et tykt menneske? Sådan kunne vi blive ved«, siger hun.

Usikkert om forslaget går igennem
Dan Jørgensen har ikke selv mulighed for at fremsætte lovforslaget, men vil benytte sin post som formand for EU-parlamentets dyrevelfærdsgruppe til at lægge pres på alle relevante steder i systemet.

Det er forbrugerne, der handler ind med fødderne, så vil de have buræg, så køber de dem.

EU-parlamentsmedlemmet gør opmærksom på, at EU-kommissionen lægger stor vægt på, at det skal være mere forbrugerdrevet, det der sker på dyrevelfærdsområdet.

Alligevel tør han ikke spå om, hvorvidt forslaget vil kunne blive vedtaget i EU.

»Det må selvfølgelig komme an på en nærmere forhandling om, hvor stort billedet eventuelt skal være, men jeg foreslår et billede som tydeligt viser forbrugerne, hvad de får«, siger han.

Dan Jørgensen tror, det vil få en stor effekt, hvis æggebakkerne med burhøns i bliver mærket.

»Vi ved fra undersøgelser, at danskerne ikke kan lide den måde, buræg bliver produceret på. En stor undersøgelse viste, at mange af danskerne ikke ønskede, at man kunne købe buræg, og det viser noget om, at der er en utilfredshed med, at dyr bliver behandlet på den måde. Og når man så står foran køledisken, så tænker man ikke over det alligevel. Hvis man bliver konfronteret med det, så tror jeg, at mange vil købe økologiske æg i stedet«, siger han.

Socialdemokraten ville allerhelst af med burægsproduktionen i sin nuværende form.

K: Forenkling vil hjælpe

Vivi Kier mener, at Dan Jørgensens forslag er »skudt helt over målet«.

I stedet tror hun, at en forenkling af fødevaremærkerne vil hjælpe danskerne, når de er på indkøb.

Og så mener hun i øvrigt, at danskerne selv må vælge, om de vil købe buræg.

Jeg synes faktisk, det er en hån mod borgerne. Som om de ikke kan læse. Nu skal der sættes et klistermærke på. Skal vi så begynde at sætte klistermærker på chipsene, hvor der er et tykt menneske?

»Det er forbrugerne, der handler ind med fødderne, så vil de have buræg, så køber de dem. Vil de ikke have det, så køber de noget andet«, siger hun og tilføjer, at landmændene der producerer buræg overholder EU's gældende regler på området.

Derudover henviser Vivi Kier til Østrig, hvor der for et par år siden blev indført et forbud mod at producere burhøns, og at konsekvensen blev, at landet i stedet importerer en stor mængde burhøns, da det åbenbart er det, forbrugerne vil betale for.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden