Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)
Politik

Ellen Trane Nørby bliver Venstres EU-spidskandidat

Venstres politiske ordfører er klar til fem år i Bruxelles.

Politik

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, stiller op som partiets spidskandidat ved EU-parlamentsvalget til maj næste år.

Det afslører Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde lidt uden for Vemb i det vestjyske.

Hovedpersonen selv fortæller, at hun har brugt lang tid på at overveje sin kandidatur.

»Det bliver en stor opgave, og det kræver et engagement at løfte denne opgave, ikke bare for mig selv og partiet, men også for danskerne«, siger hun og fortsætter:

»Jeg er europæer af hjertet, men jeg tror, jeg har det som mange danskere har det for tiden, nemlig at krisen har gjort os mere skeptiske over for de europæiske projekt. Det er ærgerligt, for vi kan ikke undvære det europæiske projekt, men vi er også nødt til at få sat en stopper for alle de beslutninger, der ikke har noget at gøre i Bruxelles, men som burde ligge ude i de enkelte lande. De grænser vil jeg gerne være med til at sætte«.

Ellen Trane Nørby er 33 år og blev valgt til Folketinget i 2005. Siden 2011 har hun været partiets politiske ordfører og er i dag også medieordfører.

Hun fortsætter som politisk ordfører frem til årsskiftet, hvor Venstre vil udpege en ny.

Det nuværende medlem af EU-parlamentet Jens Rohde havde oprindeligt annonceret, at han genopstiller som spidskandidat, men udnævnelsen gik i vasken under Venstres landsmøde i Herning i november sidste år.

Her ragede Jens Rohde uklar med partiledelsen efter en opsigtvækkende kronik i Berlingske, hvor han blandt andet slog til lyd for et fælles EU-militær og en ny traktat, der giver mere magt til Europa-Parlamentet.

Synspunkter, som ikke var afstemt med partiets EU-politik.

LÆS MERE

Ellen Trane Nørby har tidligere været opstillet som kandidat til EU-parlamentet i 2004. Dengang havnede hun som nummer fem på Venstres liste og blev ikke valget.

Blandt Venstres øvrige EU-kandidater er de nuværende EU-parlamentarikere Jens Rohde og Morten Løkkegaard, kommunikationsrådgiveren Jess Myrthu og den tidligere badmintonstjerne Poul-Erik Høyer.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted hvert femte år. Danmark råder over 13 af de 751 pladser i parlamentet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce