Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Radikale vil indføre uddannelseskontrakter

En samtale med eleverne skal afgøre, om de er egnede til at starte på en erhvervsuddannelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I stedet for som i dag, hvor folkeskolerne erklærer afgangselever uddannelsesparate eller ej, skal folkeskolerne frem over i tvivlstilfælde kunne indstille en elev til samtale på den ungdomsuddannelse, vedkommende ønsker at gå på. Det mener de radikale op til forhandlingerne om erhvervsuddannelserne, der har store frafald.

Ved samtalen skal det så være op til uddannelsesinstitutionen, om de vil optage personen eller ej.

Uddannelseskontrakt I tvivlstilfælde skal uddannelsen kunne indgå en uddannelseskontrakt med den pågældende elev.

»De skal kunne indgå en kontrakt med eleven og sige, at hvis du skal gå hos os, skal du i løbet af de næste tre måneder have vist, at du kan det her i matematik, at du kan stave så godt, at du kan klare dig, og at du for eksempel kommer til tiden. Samtidig med, at skolen forpligter sig på at hjælpe med for eksempel et kursus«, siger undervisningsordfører Lotte Rod (R) forud for at forhandlingerne indledes.

Indtil videre har særligt Venstre krævet karakterkrav for at komme ind på erhvervsskolerne, men de radikale vil have andre parametre med ind i billedet:

»Pointen er, at hvis du alene laver karakterkrav, så skærer du dem væk, der er i gråzonen. Dem, som faktisk godt vil kunne gennemføre en ungdomsuddannelse, men som måske har sociale problemer eller har haft en dårlig eksamen. Derfor skal det her være en måde at motivere eleverne til at de får en chance til«, lyder det fra den radikale ordfører, der tilføjer:

»Karakterkrav skal indgå sammen med motivation og sociale kompetencer i vurderingen af, om en elev skal til samtale. Det betyder, at en erhvervsskole kan give en elev chancen med kontrakt og prøveperiode, også selvom han eller hun ikke lever op til karakterkravet«.

Venstre afviser
Fra Venstre afviser uddannelsesordfører Peter Juel Jensen forslaget, som ifølge ham ikke vil styrke erhvervsuddannelserne.

»Vi går ind til forhandlingerne med det klare mål at få et karakterkrav, der hedder 2 i dansk og matematik«, fastslår Peter Juel Jensen, der kun overvejer en mulig undtagelse:

»Den eneste mulighed, jeg kan se for at gå på kompromis med karakteren 2, det er, at du allerede har en underskrevet kontrakt med en virksomhed om en praktikplads«, forklarer han og understreger, at det indtil videre kun er en overvejelse i hans parti.

SF Støtter

Fra regeringspartneren SF er der til gengæld opbakning til tankegangen:

»Vi mener ikke, at karakterer skal stå alene. Vi mener også at man skal se på motivation, modenhed og andre ting, og at der i samarbejde med for eksempel erhvervsuddannelserne skal være dispensationsmuligheder. Det vigtige er, at der ikke er nogen, der bare bliver afvist. Man er nødt til at brede perspektivet mere ud end karakteren 2 i dansk og matematik, og der skal være dispensationsmuligheder«, siger uddannelsesordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), der i sidste uge lancerede SF´s forlag om såkaldt betinget optag. Et forslag, der ifølge hende, minder om de radikales forslag.

Lotte Rod erkender, at det for nogle ungdomsuddannelser vil koste ressourcer at skulle indføre kurser for de ’måske egnede’, som de måtte indgå uddannelseskontrakter med.

»Og derfor skal valget jo ligge ude på den enkelte skole, så det er dem, der vurderer, om det kan svare sig at tage eleven ind. Om de har de midler og kurser til rådighed, så vi tror på, at den her elev faktisk kan gennemføre ungdomsuddannelsen«, forklarer hun om forslaget.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden