Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magt. Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen står i spidsen for hver deres såkaldte 'kaffeklub' i S.
Foto: JENS DRESLING

Magt. Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen står i spidsen for hver deres såkaldte 'kaffeklub' i S.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokraternes firebande har sat alle andre skakmat

I går kom ordførerrokaden hos Socialdemokraterne. Nu er Jesper Petersen uofficielt blevet det første medlem af Sass-Frederiksen-alliancen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var en fortættet stemning i lokalet.

Ledelsen af den socialdemokratiske folketingsgruppe mødtes i går klokken 10, inden den vigtige rokade af ordførerposter skulle gennemføres senere på dagen.

Afgående gruppeformand Henrik Sass Larsen var skydeskive for flere af deltagerne. I alt ni mennesker var til stede på mødet, og fire af dem rettede en yderst hård kritik af Sass.

De mente, det sendte det helt forkerte signal at udnævne den nytilkomne socialdemokrat Jesper Petersen til den prestigefyldte post som finansordfører. Og det bemærkelsesværdige var, at de hårde ord kom fra flere af hans egne støtter – ikke blot de sædvanlige kritikere.

Den socialdemokratiske folketingsgruppe er inddelt i såkaldte kaffeklubber, hvor medlemmer både socialt og strategisk hjælper hinanden.

Og i dagene før ovennævnte gruppeledelsesmøde havde førstemændene i de tre socialdemokratiske kaffeklubber delt rovet mellem sig i folketingsgruppen. Det drejer sig om Henrik Sass Larsen (Morgenmadsklubben), Mette Frederiksen (Netværket) og Carsten Hansen (Rustbankerne).

Sammen med Helle Thorning-Schmidt havde de lagt en kabale for ordførerskaberne i S hen over weekenden, hvor telefonerne glødede mellem de fire topsocialdemokrater.

Og med et overraskelsesangreb mandag aften satte denne firebande alle andre skakmat ved at fordele posterne inden sommergruppemødet i næste uge, hvor flere havde regnet med, at slaget skulle slås. Mange folketingsmedlemmer havde afsat tid i kalenderen til at forberede kaffeklubbernes strategi.

Alt det er forgæves nu, da de tre ledere af kaffeklubberne selv tog affære.

Selv om de tre kaffeklubber er cementeret - så er magtforholdene hos S stadig et kludetæppe værdigt

Ofte når en folketingsgruppe sammensættes hos Socialdemokraterne, bliver der først nedsat en gruppeledelse, som derefter uddeler ordførerskaber i en forhandling mellem kaffeklubberne. Men denne gang gik det lidt anderledes.

Helle Thorning-Schmidt havde i forbindelse med fredagens ministerrokade lovet flere folk særlige embeder i folketingsgruppen for at dele sol og vind lige, da hun fyrede og udnævnte ministre. På den måde havde hun allerede lagt grunden til, hvordan folketingsgruppen skulle konstitueres.

Thorning havde brugt sin magt som regeringsleder til et forsøg på at genvinde sin magt over gruppen, som hun tidligere har haft svært ved at håndtere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det interessante ved ordførerrokaden i går er, at den på den ene side præcis kortlægger magtforholdene i den socialdemokratiske folketingsgruppe og på den anden side viser, hvor skrøbelige de er.

Det vil sige, at det står klart, at Carsten Hansen, Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen har sat sig tungt på folketingsgruppen ved at være talsmænd for hver af de tre ovennævnte kaffeklubber. Omvendt står det lige så klart, at både Netværket og Morgenmadsklubben, som henholdsvis Frederiksen og Sass repræsenterer, er kaffeklubber, hvor nye undergrupperinger konstant opstår.Hos Morgenmadsklubben, der står for den traditionelle højrefløj hos Socialdemokraterne, er der i særdeleshed sprækker at spore efter i går. Flere af de centrale medlemmer i klubben er utilfredse med den måde, Sass varetog deres interesser på i ordførerrokaden.

De oplever, at Sass plejer sit eget netværk ved at udnævne Jesper Petersen til finansordfører frem for folk i hans egen klub. Lige nu er der en krigerisk stemning, og en håndfuld morgenmadsmedlemmer overvejede sågar i går at tage en afstemning i folketingsgruppen ved at gå imod de forslag, Sass havde forhandlet hjem.

Det blev dog hurtigt droppet, da opgaven virkede for overvældende. De forbigåede kræfter i klubben var blevet udmanøvreret af deres egen leder – Sass. Netværket samler allehånde unge og gamle medlemmer under Mette Frederiksens ledelse. Men det er først ved denne konstituering, at Frederiksen for alvor har sat sig solidt på netværket.

Thorning havde brugt sin magt som regeringsleder til et forsøg på at genvinde sin magt over gruppen, som hun tidligere har haft svært ved at håndtereTidligere har Frederiksen holdt sig ude af kamphandlinger i gruppen, men denne gang har hun været yderst aktiv og løbende holdt centrale kræfter i netværket orienteret. Hun fik eksempelvis handlet en post hjem til Jens Joel, der bliver miljøordfører.

Endelig er der Rustbankerne med Carsten Hansen i spidsen, som består af Socialdemokraternes klassiske venstrefløj. Det er den mindste, men til gengæld mest sammentømrede fraktion.

Hansen er umulig at komme uden om, ofte fordi han kan tippe magten i gruppen. Han fik skrabet flere gode ben hjem til sine støtter; blandt andet får Bjarne Laustsen den lukrative post som kommitteret for hjemmeværnet, der omfatter både privatchauffør og en god halv million kroner.

Gårsdagens rokade hos Socialdemokraterne kan måske trække lange spor. For selv om de tre kaffeklubber er cementeret – så er magtforholdene hos S stadig et kludetæppe værdigt. Især er det ejendommeligt, at Sass og Frederiksen, der som forhandlere for hver deres kaffeklub har modsatrettede interesser i konstitueringsspillet, indgår i en tæt alliance. En alliance, som ikke er formaliseret i folketingsgruppen, men som hurtigt kan blive det den dag, Thorning taber eller opgiver.Alligevel kan udnævnelsen af den kaffeklubløse konvertit Jesper Petersen i går ses som den første indmeldelse i en Sass-Frederiksen-alliance. Vel at mærke inden nogen af de to stiftere selv har meldt sig under fanerne.

Bemeldte Sass-Frederiksen-alliance var en af grundene til, at Thorning lavede en ministerrokade i sidste uge for at trække Sass tættere på sig. Det er sket. Og Thorning har fået genskabt sit lederskab internt hos Socialdemokraterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig med at hun tidligere på året også har etableret jævnlige møder med den såkaldte syvmandsgruppe, der ud over hende selv samt de nævnte kaffeklubsbestyrere tæller Nicolai Wammen, Nick Hækkerup og Bjarne Corydon.

Men kun så længe der er en tro på, at Thorning kan genvinde magten, spiller folketingsgruppen stadig efter de magtforhold, som eksisterer med de tre kaffeklubber og syvmandsgruppen.

Lige så snart troen på Thorning daler, lige så snart opstår de parallelle magtstrukturer, hvor Sass-Frederiksen-alliancen er den mest ubehagelige for statsministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden