Rotation. Per Clausen skal ikke længere være gruppeformand i Enhedslisten.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Rotation. Per Clausen skal ikke længere være gruppeformand i Enhedslisten.

Politik

Per Clausen stopper som gruppeformand i Enhedslisten

Ny gruppeformand i EL bliver Stine Brix, mens Per Clausen vil forberede sig på et liv uden for Folketinget.

Politik

Enhedslistens folketingsgruppe bytter rundt på posterne forud for det nye folketingsår.

Det betyder blandt andet, at en af partiets mest fremtrædende politikere Per Clausen stopper som gruppeformand og træder ud af gruppeledelsen.

»Jeg genopstiller ikke til næste folketingsvalg, så det er naturligt, at jeg giver stafetten som gruppeformand videre. Så kan jeg også prioritere kommunalvalgkampen, hvor jeg er opstillet til byrådet i Aalborg«, siger Per Clausen, der fortsætter som ordfører for blandt andet miljø, fødevarer og energi.

Kan ikke genopstille

Per Clausen har siddet i Folketinget siden 2005 og været gruppeformand siden 2009. Men på grund af Enhedslistens rotationsprincip kan han ikke genopstille ved næste folketingsvalg.

Ny gruppeformand i Enhedslisten bliver partiets sundhedsordfører, Stine Brix, som samtidig overtager posten som erhvervsordfører.

Stine Brix er 31 år og blev valgt ind i Folketinget ved folketingsvalget i 2011. Hun vil bruge posten som gruppeformand til at kæmpe for »solidarisk og grøn politik«.

»Enhedslisten har en stærk folketingsgruppe, som er dygtige til at levere resultater. Men vi er også udfordret af, at regeringen ofte kigger til højre i folketingssalen. Vores opgave frem mod valget bliver at vise, at det er muligt at lave solidarisk og grøn politik. Det glæder jeg mig til at tage fat på som gruppeformand«, siger Stine Brix.

Skipper bliver ny ordfører
Enhedslisten har samtidig udnævnt Pernille Skipper og Finn Sørensen til gruppenæstformænd.

Pernille Skipper ventes at overtage posten som politisk ordfører og Enhedslistens ansigt udadtil, hvis det næste folketingsvalg kommer så sent, at Johanne Schmidt-Nielsen også rammes af rotationsprincippet og må forlade Folketinget.

Med rokaden vil Enhedslistens gruppeledelse fremover bestå af Stine Brix, Pernille Skipper og Finn Sørensen samt politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og finansordfører Frank Aaen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce