Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 DANIEL HJORTH (arkiv)
Foto: DANIEL HJORTH (arkiv)

DAGPENGE. Endnu flere dagpengemodtagere vil i fremtiden risikere at ryge ud af systemet på grund af den afkortede periode.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Problemet fortsætter: Fremover vil titusindvis hvert år miste retten til dagpenge

Når dagpengereformen er fuldt indfaset, vil tusinder ifølge a-kasserne miste retten til dagpenge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af dagpengemodtagere, der mister retten til dagpenge, vil også i fremtiden være så stort, at regeringens mildere indfasning af den to-årige dagpengeperiode ikke på sigt løser problemet.

Det mener AK–Samvirke, der har lavet nye beregninger af, hvor mange personer, der hvert år vil falde ud af dagpengesystemet.

Opgørelsen viser, at 23.124 dagpengemodtagere alene i første halvår af 2013 har opbrugt dagpengeretten. Men det er ikke en normalsituation. Det skyldes blandt andet en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden.

LÆS OGSÅ

»Vi ser et særligt stort udfald i år – 23.000 indtil videre og formentlig godt over 30.000 for hele året. Efter 2016, når den kortere dagpengeperiode er fuldt indfaset, vil vi også se mange flere end normalt, der mister dagpengeretten. Et realistisk bud er mellem 15.000 og 20.000 hvert år«, siger direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk.

Man kan sige meget om AK-Samvirke, men man må sige, at de har haft ret i deres forudsigelser

Forklaringen er, at langt flere personer er på dagpenge i en periode op til to år end op til fire år. Da dagpengeperioden var på fire år, var der kun omkring 2.000 personer om året, der mistede dagpengeretten og måtte finde anden forsørgelse.

Prognoserne for antallet af udfald fra 2016 er dog lavet på baggrund af beskæftigelsessituationen i 2012 – og kan derfor godt blive mindre, hvis tilstanden på arbejdsmarkedet bliver bedre.

Nyt dagpengesystem på vej
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen anerkender, at flere vil falde ud af systemet, men vil ikke spå om tallet.

»Man kan sige meget om AK-Samvirke, men man må sige, at de har haft ret i deres forudsigelser. Det er klart, at når man forkorter perioden, vil der være flere, der falder ud, medmindre man skaber rigtig mange nye arbejdspladser. Det gode ved aftalen i maj med Enhedslisten er, at vi snart skal kigge på, hvordan vi fremadrettet skaber et moderne og fleksibelt dagpengesystem. Derfor kan meget se anderledes ud i 2016«, siger han med henvisning til aftalen ’Ny og bedre indfasning af dagpengereformen’.

I aftalen forlængede regeringen og Enhedslisten ordningen med den såkaldte uddannelsesydelse og skabte en ny arbejdsmarkedsydelse, så man kunne mildne indfasningen af den toårige dagpengeperiode.

Samtidig skal uafhængige eksperter i en dagpengekommission senest i foråret 2015 komme med forslag til en »fremtidssikret« dagpengemodel.Tænketank tror ikke på dystre udsigter
Tænketanken Kraka forventer ikke, at regeringen eller en kommende kommission skal bekymre sig om et udfald på mellem 15.000 og 20.000 hvert år.

»Når man halverer længden på dagpengeperioden, vil det have en effekt. Derfor vil jeg også tro, at dagpengemodtagerne i fremtiden indstiller sig på den kortere periode. Det vil betyde hurtigere afgang fra systemet og dermed færre, der falder for grænsen«, siger arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre.

Når man fra politisk side forlænger muligheden for at blive offentligt forsørget, så undergraver man velkendte mekanismer, der får de arbejdsløse og arbejdsmarkedet til at tilpasse sig forholdeneHan tror også, at den såkaldte jobeffekt, der i den nuværende situation har været markant mindre end forventet, vil vende tilbage, så dagpengemodtagere, når de nærmer sig toårsgrænsen, udvider deres jobsøgning.

»Vi har været i en ekstraordinær situation, hvor arbejdstagerne og arbejdsmarkedet skal tilpasse sig de nye regler«, siger Andreas Højbjerre. Regeringen undergraver reform

Også i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener man, at en dagpengereform skal have tid til at virke, og beklager, at regeringen ikke havde mere is i maven. »Der er ikke noget formål i at stille ledige i udsigt, at de kan blive længe på dagpenge. Når man fra politisk side forlænger muligheden for at blive offentligt forsørget, så undergraver man velkendte mekanismer, der får de arbejdsløse og arbejdsmarkedet til at tilpasse sig forholdene«, siger chefkonsulent i DA Jørgen Bang-Petersen. Han forudser derfor færre udfald, når ordninger som uddannelsesydelsen eller den nye arbejdsmarkedsydelse ophører.
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden