Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Økonomer tror på vækstplan

Ros fra topøkonomer til regeringens vækstplan på trods et par urealistiske ideer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun i erhvervslivet, der er tilfredshed med regeringens vækstplan. En bredt sammensat gruppe af økonomer fra tænketanke, universiteter og bankverdenen mener også, at vækstplanen og de tilhørende reformer af SU og kontanthjælpen vil trække dansk økonomi ud af krisen.

LÆS OGSÅ En af de positive stemmer er cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, der håber, at vækstplanen kan føre til en form for stemningsskifte i virksomhederne. »Når man sænker selskabsskatten og fjerner afgifter, tror jeg på, at det vil være tillidsfremmende for dansk erhvervsliv. Og tillid til økonomien er det, vi mangler hos både forbrugere og virksomheder«, siger han og tilføjer: »Man kan altid diskutere effekten, men positivt er det«.I alt er det 11 ud af de 18 økonomer i Politikens økonompanel, der svarer helt eller delvist ja til, at regeringens planer vil »skabe vækst og trække dansk økonomi ud af krisen«. Blot 4 har svaret nej.

Professor: De store får mest ud af skattelettelser
Det hører med til billedet, at rosen til vækstplanen er noget tornefyldt – også blandt de positive stemmer.

Et godt eksempel er professor i økonomi Niels Westergaard-Nielsen fra Aarhus Universitet, der langtfra er overbevist om, at de meget omtalte sænkninger af selskabsskatten fra 25 til 22 procent vil have den store effekt.

»Det er selvfølgelig positivt, at man giver bedre erhvervsmuligheder. Men det er de store virksomheder, der får mest ud af det, og det er ikke dem, der skaber de nye job«, siger Niels Westergaard-Nielsen og peger på, at ønsket om skattelettelser er fremført af »den store industri«.Han så hellere, at regeringen havde gjort en ekstra indsats for at løse de finansieringsproblemer, som mange mindre og nystartede virksomheder står med. De er opstået i kølvandet på finanskrisen, hvor mange banker har været forbeholdne med udlån til nye projekter.

Få job i vækstplan

Trods den overordnede opbakning til regeringens initiativer er der ikke mange økonomer i Politikens panel, der tror på, at målet om 150.000 nye private arbejdspladser vil blive nået inden 2020. Blot 3 ud af de 18 eksperter mener, at regeringen kan realisere det mål. Som en af deltagerne skriver, er det præget af »alt for meget ønsketænkning«. En stor del af de 150.000 job skal ifølge regeringens udregninger skabes gennem »konjunkturgenopretning«, som i høj grad er af afhængig af, hvordan det går med den internationale økonomi. I alt skal 80.000 job komme herfra.LÆS OGSÅ På den måde er succesen i vidt omfang overladt til kræfter, som regeringen har meget lidt indflydelse på, mener blandt andre cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian: »Havde vi været Norge med en kæmpe pengetank, kunne vi selv sparke gang i økonomien. Men det er vi ikke, så derfor bliver det de internationale konjunkturer, der vil trække Danmark med sig«, siger Steen Bocian.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden