Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritik. Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ryster på hovedet af VK-kritik.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Kritik. Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ryster på hovedet af VK-kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S skyder tilbage på VK: Kan de ikke selv høre, hvordan det lyder?

V og K lukkede selv øjnene for blinkende advarselslamper, siger Magnus Heunicke.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er langt ude, når Venstre og de konservative skyder på den røde opposition i 00'erne og giver dem en del af skylden for den finanspolitik, der blev ført og som Rangvid-udvalget i dag har kritiseret for at spille en rolle i den økonomiske krise.

Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke. Rangvid-udvalget har i halvandet år gransket årsager til og konsekvenser af den økonomiske krise.

»Kan de ikke selv høre, hvordan det lyder?«, spørger Magnus Heunicke og fortsætter:

LÆS MERE

»Nu har vi en rapport, der sort på hvidt dokumenterer, at Danmark blev ramt unødig hårdt af krisen, der kostede os hundredvis af milliarder af kroner. Vi kæmper nu med at komme ud af krisen som samfund, og så siger dem, der sad ved magten 10 år i træk, at det var de andres skyld«, siger Magnus Heunicke, der opfordrer Venstre og de konservative til at lytte i stedet for at »vaske hænder«.

Tyngdekraften var ikke ophævet
Rangvid-udvalget, der i dag fremlagde sine konklusioner og anbefalinger for fremtiden, konkluderer, at de internationale problemer på finansmarkederne havde stor betydning for den finanskrise, der ramte Danmark i 2008.

Men udvalget kommer også frem til, at en række hjemlige forhold spillede en vigtig rolle - blandt andet en for lempelig finanspolitik af den daværende borgerlige regering.

Magnus Heunicke fremhæver VK-regeringens »ufinansierede skattelettelser« som en væsentlig del af det, der førte til den økonomiske krise.

»Vi stemte imod deres ufinansierede skattelettelser, som netop var noget af det, der var med til at hælde benzin på bålet. Kombineret med udsagn om, at man kunne købe hele verden, og at økonomerne skulle skrive lærebøgerne om, var det med til at give indtryk af, at tyngdekraften var ophævet. Det var den ikke«, siger han som svar på, at det daværende borgerlige flertal med Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti i dag peger på, at den røde opposition altid overbød den daværende regering og dermed var en del af grunden til den finanspolitik, der blev ført.

Heunicke: Venstre og de konservative kostede dyrt

Men er det ikke rigtigt, at I dengang ville pumpe flere penge ud i samfundet, end den blå regering ville?

»Det er rigtig nok så langt, at vi gerne ville investere, når nu der var mulighed for det, i stedet for at pumpe ud i ufinansierede skattelettelser til de mest velstillede«.

LÆS MERE

Torsten Schack Pedersen (Venstres skatteordfører, red.) siger, at den daværende politiske situation var præget af, at regeringen kom med sine udspil for så at blive mødt af en opposition, der altid kunne overtrumfe alt, hvad de kom med og skrive en check, der var langt større. Hvordan er din udlægning af den politiske situation dengang?

»Det var dyrt for Danmark, at toppolitikerne hos Venstre og de konservative fuldkommen lukkede øjnene for de advarselslamper, der blinkede og sagde, at man måtte skrive lærebøgerne om. Det er rigtigt, at hvis vi sammenligner os med Sydeuropa, så klarede vi os mere helskindet igennem. Men sammenlignet med landene omkring os, tabte vi flere arbejdspladser og mere i BNP«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden