Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frontfigurer. Regeringstoppen anno 2007 - kort inden finanskrisen ramte Danmark.
Foto: STINE BIDSTRUP (arkiv)

Frontfigurer. Regeringstoppen anno 2007 - kort inden finanskrisen ramte Danmark.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

VK om finanskollaps: Rød blok har skylden for den politik, vi førte

Den tidligere borgerlige regering afviser udvalgs kritik af finanspolitikken i 00'erne: Oppositionen var værre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke den tidligere VK-regerings skyld, når Rangvid-udvalget i sin rapport kritiserer netop VK-regeringen for at føre en for lempelig finanspolitik og for, at den førte politik spillede en rolle i, at Danmark i 2008 blev ramt af finanskrisen.

Det siger både Venstre og de konservative, der skyder skylden på den daværende opposition.

»Når man ser tingene bagudrettet, ser de selvfølgelig altid anderledes ud, end da man så dem fremadrettet. Det kan man selvfølgelig have mange spændende diskussioner om. Jeg konstaterer bare, at i situationen var det den daværende regering, der havde en kæmpe opgave i at prøve at dæmpe forventningerne til, hvor mange penge den offentlige sektor kunne bruge. Der fik vi ingen hjælp fra Henrik Sass Larsen og hans parti«, siger partiets skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Det har ikke været muligt for Politiken at få tidligere Venstre-ministre i tale - det er Torsten Schack Pedersen, der kommenterer rapporten for Venstre.

LÆS MERE

Det har heller ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra de konservative.

Men til TV2 News peger tidligere økonomi- og erhvervsminister og nuværende gruppeformand for de konservative, Brian Mikkelsen, også på, at det var »flertallet uden om regeringen«, der var skyld i den førte finanspolitik.

»Vi var en mindretalsregering. Det Konservative Folkeparti ville have strammet op på finanspolitikken, så det er rart at få ret af historieskriverne. Vi havde en opposition, som ville have ført en endnu mere lempelig finanspolitik, så hvis vi havde haft 90 mandater, var der ikke blevet ført en sådan politik«, siger han til TV2 News.

V: Løber ikke fra noget ansvar
Udvalgets overordnede konklusion er, at de internationale problemer på finansmarkederne havde stor betydning for, at Danmark i 2008 blev ramt af en finanskrise. Men udvalget skriver også, at en række hjemlige forhold spillede en vigtig rolle. Blandt andet en for lempelig finanspolitik af den daværende borgerlige regering.

Men Torsten Schack Pedersen fremhæver, at den daværende opposition opfordrede til en endnu mere lempelig finanspolitik, end regeringen gjorde.

»Man kan sige, at den politiske stemning var, at man havde en regering, der skulle kæmpe med en opposition, der kun havde et for øje, nemlig at øge de offentlige udgifter yderligere. Jeg kan konstatere, at da vi sad i regering, var der ingen - ingen - hjælp fra en opposition til at sige, der var brug for at holde lidt igen. Tværtimod blev vi konstant mødt med ønsker om at bruge flere penge«, siger Torsten Schack Pedersen.

Dengang var det jer, der var i regering. Man kan vel ikke som regeringsbærende parti gemme sig bag en opposition og sige, at det var fordi, de ville have en endnu mere lempelig finanspolitik, at I førte en for lempelig finanspolitik?

»Jeg løber ikke fra noget ansvar. Jeg siger bare, at når man skal forstå den daværende politiske situation, så var den præget af, at regeringen kom med sine udspil, og så blev vi mødt af en opposition, der til hver en tid kunne overtrumfe alt, hvad vi kom med i forhold til at skrive en check, der var langt større«.

Men det var jo regeringen, der sad med flertallet - endda et ret fast flertal med Dansk Folkeparti i ryggen. Skulle I have ført en anden finanspolitik i 00'erne?

»Jeg må sige, at rapporten i høj grad understreger, at der blev ført en ansvarlig økonomisk politik. Der var en holdbar balance på budgetterne, og vi nedbragte gælden hurtigere, end man sagde i 2010-planen. Derfor var vi også i en langt mere gunstig situation, da finanskrisen ramte, fordi vi havde rum til at gøre mere end så mange andre - fordi vi ikke lyttede til oppositionen og gav endnu mere los«, siger Torsten Schack Pedersen.

Alle finanslove havde fokus på at ruste Danmark
Udvalget skriver også: 'En strammere finanspolitik ville have medvirket til, at den økonomiske ophedning i årene inden krisen var blevet dæmpet, og burde have gjort Danmark bedre rustet til at stå krisen igennem'. Burde I have ført en anden finanspolitik dengang?

»Der var jo ikke nogen i 2007, der havde forudset, at vi ville havne i en krise af et sådant omfang. Havde man det, tror jeg, der var mange ting, man ville have set anderledes på. Jeg vil bare sige, at hver gang vi vedtog en finanslov, var det med det udgangspunkt, at vi skulle have en holdbar økonomisk politik, og at vi skulle sørge for at ruste landet til kommende udfordringer«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Så du er ikke enig i det, udvalget skriver om, at den daværende finanspolitik var for lempelig, og at en strammere finanspolitik ville have rustet Danmark bedre til at stå krisen igennem?

»Jeg er ikke uenig i, at hvis man havde haft en lavere vækst lige før krisen, så havde bevægelsen været mindre. Men jeg konstaterer bare, at hver gang vi lavede finanslovsaftaler, var det med det sigte at sørge for, at der var styr på økonomien og ruste landet bedst muligt«, siger Torsten Schack Pedersen.

DF: Oppositionen vil bruge mere, mere, mere
Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, peger også på oppositionens rolle, når han skal forklare finanspolitikken i 00'erne. Og han stiller desuden spørgsmålstegn ved rapportens konklusion om, at regeringen førte en for lempelig finanspolitik.

»Når vi kigger på gældsafdragelsen på de statslige budgetter, så var de meget markante i den periode. Det har gjort, at vi efterfølgende har haft mulighed for at lave alle de anlægsprojekter, som har holdt hånden under beskæftigelsen. Danmark er sådan set kommet bedre gennem den finanskrise, som har ramt hele Europa. Så det er jeg ikke enig i«, siger René Christensen.

»Men vi havde en opposition, der konstant stod og sagde, at der skulle bruges mere, mere, mere. Hvis man havde lyttet på dem, havde vi stået i en forfærdelig situation«, siger René Christensen, der dog erkender, at man i »bagklogskabens klare lys« godt kunne have »strammet mere op«.

LA: Vi abonnerer ikke på Rangvid-udvalget

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, melder hus forbi på kritikken og erklærer sig decideret uenig i den tilgang til økonomi, som Rangvid-udvalget har lagt til grund for konklusionen om, at den daværende borgerlige regering førte en for lempelig finanspolitik.

Partiet mener ikke, at staten skal udjævne konjunkturer - opsuge penge i højkunjunkturer og pumpe penge ud i lavkonjunkturer. Derfor mener Ole Birk Olesen heller ikke, at den tidligere regering førte en forkert finanspolitik op gennem 00'erne.

»VK-regeringen gjorde det rigtige i den periode ved at betale betragteligt af på gælden«, siger han og afviser, at konklusionen får konsekvenser for den finanspolitik, partiet anbefaler fremadrettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

»Vi har læst forskellige konklusioner og rapporter, før Rangvid-udvalget præsenterede deres. Rangvid-udvalgets rapport oplyser ikke noget i forhold til, hvad der hidtil er kommet frem om årsagerne til finanskrisen. Vores konklusion er fortsat, at den primære årsag til de bobler i økonomien, som brast, var, at centralbankerne over hele verden, som er styret af politiske systemer, i for mange år kørte med en alt for lav rente«, siger Ole Birk Olesen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden