Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: HOLM MAGNUS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsministeren skærer igennem: Det er ikke blevet nemmere at få asyl

Flygtningenævnet har ikke ændret reglerne for at få asyl, siger Morten Bødskov.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten glæder sig. Dansk Folkeparti frygter en buldrende syrisk flygtningestrøm. SF og Socialdemokraterne beskylder Dansk Folkeparti for at slå politisk plat på en tragedie. Venstre kræver, at justitsministeren garanterer, at alle syriske flygtninge sendes retur, når krigen er overstået. Og de konservative kalder det politisering og i strid med reglerne.

Reaktionerne har været mange og markante fra en bred vifte af Folketingets partier, efter at Flygtningenævnet har besluttet, at flygtninge fra de områder i Syrien, hvor der er hårde kampe og overgreb mod civile, ikke længere behøver at være personligt forfulgt for at kunne søge asyl i Danmark.

LÆS MERE

Men beslutningen er slet ikke nogen ændring af asylreglerne. Det mener justitsminister Morten Bødskov (S).

»Asylreglerne er ikke ændret, og det er ikke blevet nemmere at få asyl«, udtaler Morten Bødskov i en skriftlig kommentar til Politiken.

Bødskov: Fortsat individuel behandling af alle sager
Det har ikke været muligt at få lov at interviewe justitsministeren, men han beroliger blandt andre Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg.

Hun påpeger, at det med Flygtningenævnets nye praksis ikke længere giver mening at betegne behandlingen af asylansøgere fra de pågældende områder for 'individuel sagsbehandling', sådan som reglerne ellers foreskriver.

Asylreglerne er ikke ændret, og det er ikke blevet nemmere at få asyl

LÆS MERE

Men den bekymring er ubegrundet, fastslår Morten Bødskov.

»Der vil fortsat ske en individuel behandling af alle sager«, udtaler justitsministeren og fortsætter:

»Jeg har navnlig noteret mig, at der efter Flygtningenævnets opfattelse fortsat ikke er grundlag for at give asyl til alle syriske statsborgere, men at der er visse dele af Syrien, hvor man vil risikere overgreb i strid med menneskerettighederne, hvis man bliver sendt tilbage. Det er således fortsat en konkret og individuel vurdering, om ansøgeren opfylder betingelserne for at få asyl«.

Justitsministeren vil ikke ændre Flygtningenævnets beslutning

Flygtningenævnet understreger ligeledes, at der ikke er tale om lempelse af asylreglerne. Således kalder Flygtningenævnets sekretariatschef, Stig Torp Henriksen, over for Politiken ændringen for en justering, der følger praksis ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

LÆS MERE

De konservatives udlændingeordfører, Tom Behnke, mener derimod, at ændringen er på kant med loven, fordi Flygtningenævnet ifølge ham slet ikke har kompetence til at ændre reglerne for, hvem der får asyl i Danmark.

Men Morten Bødskov afviser at gøre noget ved Flygtningenævnets beslutning.

»Flygtningenævnet er et uafhængigt, domstolslignende organ, hvis beslutning jeg kun kan tage til efterretning«, udtaler han.

Justitsministeren slår samtidig fast, at det er Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, der afgør, om de syriske flygtninge skal sendes retur, når krigen er overstået, sådan som Venstres Inger Støjbergs i dag har krævet.

»Når konflikten slutter, kan de syriske asylansøgere alt efter omstændighederne, sendes hjem. Asyl meddeles altid i første omgang som en tidsbegrænset opholdstilladelse, og hvis forholdene i hjemlandet ændrer sig afgørende, kan opholdstilladelsen inddrages igen. Det er op til Udlændingestyrelsen og i sidste ende Flygtningenævnet at vurdere dette spørgsmål«, udtaler Morten Bødskov.

Dansk Folkeparti har kaldt justitsministeren i samråd om sagen. De konservative har stillet en række såkaldte paragraf 20-spørgsmål.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden