Udviklingshjælp bliver brugt på asylansøgere

Penge til at huse asylansøgere tages i stigende grad fra u-landshjælpen.

Politik

Selvom den danske u-landsbistand i 2013 sætter rekord og ventes at nå op på 16 milliarder kroner, bruges en voksende del af u-landshjælpen til at hjælpe asylsøgere fra blandt andet Syrien, Somalia og Afghanistan.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En opgørelse fra Udenrigsministeriet viser, at udgiften til asylsøgere i år vil runde en milliard kroner eller 6,6 procent af den samlede u-landshjælp. Til sammenligning gik kun 1,7 procent af u-landshjælpen til asylsøgere i 2008.

LÆS OGSÅ

Det er Venstres Karsten Lauritzen, der som medlem af Folketingets Udenrigsudvalg har bedt om opgørelsen.

Flere penge til asylcentre
Han finder det paradoksalt, at regeringen lover mere udviklingshjælp, samtidig med at pengene til at huse asylsøgere tages fra bistandsbudgettet.

Opgørelsen fra Udenrigsministeriet er baseret på, at der vil komme 6.000 asylsøgere til Danmark i 2013.

Men ifølge de nyeste prognoser fra Justitsministeriet tyder meget på, at tallet snarere bliver 7.000, hvilket betyder, at der skal bruges flere penge i asylcentrene.

»Stigningen skyldes, at det er blevet mere attraktivt at søge asyl i Danmark, blandt andet fordi regeringen har ændret starthjælpen«, lyder det fra Karsten Lauritzen.

»I Venstre mener vi, at regeringen bør rulle ændringerne på asylområdet tilbage. På længere sigt bør Danmark satse på at give mere hjælp til de fattigste flygtninge i nærområderne«, siger han.

Konflikter og uro

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender, at de mange asylsøgere har konsekvenser for udviklingshjælpen. Udgifterne er vokset på grund af konflikten i Syrien og de fortsatte uroligheder i Afghanistan og Somalia.

»Det er bekymrende, at udgifterne til flygtninge i Danmark stiger, og det er en udvikling, vi følger tæt. Vi har et grundprincip om, at vi skal passe godt på flygtninge, ligegyldigt hvor de bor«, siger Christian Friis Bach til Kristeligt Dagblad.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce