Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LØKKE. Den tidligere statsminister Lars Løkke (V) peger på den dengang røde opposition, når han skal forholde sig til kritikken af en for lempelig finanspolitik i sin tid som finansminister.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

LØKKE. Den tidligere statsminister Lars Løkke (V) peger på den dengang røde opposition, når han skal forholde sig til kritikken af en for lempelig finanspolitik i sin tid som finansminister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke skyder skylden for lempelig finanspolitik på de røde

Løkke giver skylden til andre, når han skal forklare kritikken af finanspolitikken i sin tid som finansminister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, peger på den røde opposition, når han skal forholde sig til kritikken af en for lempelig finanspolitik i sin tid som finansminister, som det såkaldte Rangvid-udvalg fremførte i onsdags.

Udvalget fastslog, at en strammere finanspolitik ville have rustet Danmark bedre til at stå krisen igennem, og at den lempelige finanspolitik spillede en rolle i, at Danmark i 2008 blev ramt af finanskrisen.

Men Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at skylden for den førte politik alene skal tildeles den daværende regering.

»Jeg kunne godt have ønsket mig, at da jeg forhandlede offentlige overenskomster i 2008 og kæmpede for at have en lønudvikling på det offentlige arbejdsmarked, hvor lønningerne blev holdt i ro, at jeg ikke var blevet omringet af et alternativt flertal, der havde et ønske om at sætte en milliardpulje af til ekstraordinære lønstigninger i den offentlige sektor«, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde.

Bredt, kollektivt ansvar i Danmark Både Venstres nuværende skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, de konservatives tidligere økonomi- og erhvervsminister og nuværende gruppeformand, Brian Mikkelsen, og Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, skød i onsdags skylden på rød blok, da Rangvid-rapporten kom med sin rapport.

LÆS MERE

I dag slår Venstres formand fast, at Danmark var godt rustet, da den økonomiske krise indtraf i 2008. Men økonomien ville have været endnu bedre rustet, hvis ikke det var for den daværende opposition.

»Der er mange ting, jeg godt kunne have ønsket mig anderledes. Og der er ingen tvivl om, at hvis der havde været større lydhørhed for det, der nu knytter sig til min person i den tid, jeg var finansminister, ville vi have været endnu bedre rustet«, siger Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg hæfter mig ved, at den her rapport i høj grad handler om tiden op til finanskrisen, altså i midten af 00'erne. Der tror jeg, man må tale om et bredt, kollektivt ansvar i Danmark. Med det mener jeg den finansielle sektor, de private virksomheder, som gav for store lønstigninger, og det politiske etablissement«, siger han.

Løkke: Den daværende opposition ville have bragt flere penge i spil

Den tidligere finansminister havde gerne set en »anden stemning på Christiansborg i midten af 00'erne«.

»Det er uomtvisteligt sådan, at ting godt kunne have været anderledes. Jeg kunne for eksempel godt have ønsket mig, at der havde været mere lydhørhed for, at da jeg blev finansminister i 2007 og som det første reviderede det finanslovsforslag, der var lagt frem før valget til et nyt finanslovsforslag, der var mere konsoliderende, og hvor vi begyndte at stramme op«, siger Lars Løkke Rasmussen, der erkender, at hans udtalelser kan tolkes som ansvarsforflygtigelse:

LÆS OGSÅ

»Jeg er helt med på, at det lyder, som om man stiller sig op i et hjørne og siger, det er alle andres skyld. Men jeg minder bare om, hvordan hele stemningen var. Når vi fremlagde finanslovsforslag i Thor Pedersens tid (tidligere finansminister for Venstre, red.) med overskud, sagde den daværende opposition: De overskud er for store, bring pengene i spil, brug flere penge på velfærd«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden