Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EL: Dong-milliarder svækker dansk energipolitik

Nye investorer i Dong og mindre statsandel betyder profitjagt og mindre indflydelse, mener Enhedslisten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dong kommer til at jagte profit i stedet for politiske energimål sat fra Christiansborg.

Sådan lyder vurderingen fra Enhedslisten, efter at det amerikanske selskab Goldman Sachs, og de to danske pensionskasser ATP og PFA vil købe aktier i Dong for samlet 11 milliarder kroner.

»Når staten overlader en stor del af ejerskabet af Dong til en amerikansk investeringsbank opgiver man reelt at bruge Dong til at understøtte de danske energipolitiske målsætninger«, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

»Jagten på størst mulig profit bliver det eneste afgørende for Dong, ellers ville en sådan bank ikke investere i Dong«, udtaler Per Clausen.

LÆS ARTIKEL

Goldman Sachs vil tegne aktier for otte milliarder kroner, ATP for 2,2 milliarder kroner og PFA for 0,8 milliarder kroner. Goldman Sachs og ATP vil blive repræsenteret i Dong Energys bestyrelse.

»Der er tale om et udsalg af grundlæggende danske interesser i at kunne bruge et statsejet energiselskab som en strategisk aktør i virkeliggørelsen af danske energipolitiske målsætninger om overgang til vedvarende energi«, siger Per Clausen.

Efter aftalen vil Goldman Sachs eje 19 procent af Dong, mens ATP får fem procent og PFA to procent. Statens andel reduceres fra 81 procent til 60 procent.

Det hele forudsætter dog, at aftalen godkendes politisk samt af de relevante konkurrencemyndigheder, før den er gyldig.

LÆS

Parterne er enige om at søge en børsnotering af Dong , når forudsætningerne er til stede. Hvis Dong ikke er børsnoteret inden foråret 2018, kan de nye investorer sælge deres aktier tilbage til staten på allerede aftalte vilkår.

»Det, der aldrig lykkedes under 10 års borgerlig regering, er nu lykkedes på to år for en socialdemokratisk ledet regering«, fortsætter Per Clausen.

Parterne er enige om at søge en børsnotering af Dong , når forudsætningerne er til stede. Hvis Dong ikke er børsnoteret i foråret 2018, kan de nye investorer sælge deres aktier tilbage til staten på allerede aftalte vilkår.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden