Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Konspiration. Gætterierne fortsætter om det hemmelige brev i skattesagskommisionen og kan i offentligheden så tvivl om kommissionens konklusion, mener ekspert.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Skattebrev efterlader os med konspirationer og gættekonkurrence

Kommission ser bort fra brev, men gætterierne fortsætter, mener ekspert.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var det hemmelige brev i Skattesagskommissionen et fantastisk stunt, der skabte endnu mere røre i allerede oprørte vande, eller var det årtiets største politiske afsløring, der aldrig blev til noget, fordi brevskriveren ikke stod frem med beviser?

Det spørgsmål sidder offentligheden tilbage med, efter at det i dag ved middagstid stod klart, at afsenderen af det anonyme brev til Skattekommissionen hverken blev afsløret af Københavns Politi eller valgte at stå frem med beviser, vurderer vurderer Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole og ekspert i medier og politik.

LÆS OGSÅ

»Der er ingen tvivl om, at kommissionens medlemmer er i stand til at se bort fra brevet. Men det betyder ikke, at brevet forsvinder fra jordens overflade. Det vil leve videre i den politiske virkelighed i lang tid frermover«, siger Roger Buch.

Gætterier lever stadig videre
Brevet påstår ifølge Berlingske, at et større advokatkontor i provinsen samarbejdede med Venstre, dagbladet BT og folk i Skatteministeriet om at påvirke Skats afgørelse i sagen om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig i Danmark.

Men da brevskriveren ikke er trådt frem med yderligere beviser, vil kommissionen se bort fra brevet i sin afgørelse. Alligevel mener Roger Buch, at brevet fortsat vil spøge.

»Indtil brevets indhold bliver af- eller bekræftet, er vi fanget i denne gættekonkurrence. Er det et fantastisk stunt, der fik kommisionen til at suspendere sit arbejde? Eller er det afsløringen af den største politiske skandale i lang tid?«, siger Roger Buch.

»Man kan jo finde ting i brevet, som trækker i begge retninger. Kommissionen tog det seriøst nok til at suspendere sit arbejde. På den anden side kan det også være en brevskriver, der har broderet videre på oplysninger, der tidligere har været fremme og på den måde bidraget til konspirationsteorierne«, siger Roger Buch.

Påstande virker langt ude

Han minder om, at selv om påstandene i brevet kan virke utrolige, er der allerede kommet ting frem i sagen, som tidligere kunne virke lige så utrolige.

»Hvis man for et par år siden havde spurgt: 'Kunne man forestille sig, at en departementchef havde prøvet at presse fire konkrete linjer ind i en borgers skatteafgørelse', ville de fleste forstandige folk nok sige sige: 'Nej, den er for langt ude'. Men det er ikke desto mindre noget af det, der er kommet frem i løbet af afhøringerne«, siger Roger Buch.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden