Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten: Det er blevet hårdere at gå på arbejde

Beskæftigelsesministeren må på banen i sag om flere anmeldelser om psykiske arbejdsskader, mener EL.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et for ringe tilsyn og en hårdere arbejdsdag som følge af nedskæringer i det offentlige.

Det er ifølge Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, den cocktail, der har resulteret i, at flere og flere anmelder stress, mobning eller chikane på jobbet, sådan som Politiken i dag kan fortælle.

»I virkeligheden tror jeg, det er blevet hårdere at gå på arbejde i dag. Der er blevet skåret ned inden for det offentlige. Det betyder, at folk løber hurtigere og nogle synes ikke, de gør deres arbejde godt nok, fordi det går for stærkt«, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der kræver politisk handling.

»Først og fremmest synes jeg, vi skal sørge for, at både Arbejdsskadestyrelsen og ikke mindst Arbejdsskadetilsynet skal være bedre til at finde ud af det. Arbejdstilsynet er faktisk ikke uddannet til at tage sig af de psykiske arbejdsskader. Derfor burde de være bedre uddannet, og man skal tage det her mere alvorligt«, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Enhedslisten vil tage sagen op med ministeren Ifølge Arbejdsskadestyrelsens egen nye statistik, anmeldte danskerne sidste år 4.500 sager om psykiske arbejdsskader. Det svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før.

Jørgen Arbo-Bæhr er overrasket over den store stigning og langer ud efter Arbejdstilsynets ensidige fokus på det fysiske arbejdsmiljø. Han opfordrer til, at flere psykiske arbejdsskader skal anerkendes.

»De tilsynsførende er kendt for at være gode til det fysiske arbejdsmiljø. Det er meget få af dem, der er gode til at finde ud af de psykiske arbejdsmiljø-problemer, de ser, når de kommer ud på en arbejdsplads«, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der mener, at Arbejdstilsynet skal tvinges til at spørge ind til det psykiske arbejdsmiljø, når de foretager deres undersøgelser.

Det sker, fordi det er de færreste, der får anerkendt en psykisk arbejdsskade. Det lykkedes kun godt 5 procent i 2012, og det er det laveste niveau siden 2008.

Jørgen Arbo-Bæhr mener ikke, det vil betyde en betragtelig merudgift på området. Pengene skal tages fra Forebyggelsesfonden, foreslår Jørgen Arbo-Bæhr, der vil tage sagen op med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

»Vi ved, hvor det er, der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Det er fortrinsvis inden for det offentlige. Jeg synes, vi skal bruge en del af Forebyggelsesfonden til, at komme længere ned i forhold til det psykiske arbejdsmiljø«, siger Jørgen Arbo-Bæhr og henviser til, at næsten en halv milliard kroner skal udmøntes indtil 2015.

K glæder sig over flere anmeldelser
De konservatives arbejdsmarkedsordfører, Benedikte Kiær, mener, at stigningen skyldes, at danskerne er blevet mere opmærksomme på deres psykiske helbred.

Og selvom det altså er ganske få, der får anerkendt en psykisk arbejdsskade - godt 5 procent i 2012 - så glæder Benedikte Kiær sig over stigningen i antallet af anmeldelser. For det viser, at danskerne tager det mere seriøst, siger hun.

»Det kan betyde, at flere er blevet opmærksomme på, at det er blevet i orden at melde det, så det er mindre tabuiseret end førhen. Det kan jeg håbe, for det er der behov for«, siger Benedikte Kiær.

DF: Lægerne må redegøre for få anerkendelser

Også Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, peger på, at stigningen skyldes, at befolkningen er blevet mere opmærksomme på, at det psykiske arbejdsmiljø kan give problemer.

Han mener, det skyldes, at politikerne gennem de seneste år har sat mere fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Han afviser dog at vurdere, hvorvidt for få får anerkendt deres psykiske arbejdsskade. Det er ikke politikernes bord, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er vanskeligt at bedømme, hvornår man er så påvirket, at man har fået varige mén på grund af langvarige psykiske påvirkninger. Det er lægevidenskaben, der skal afgøre den slags. Det er vi som politikere ikke uddannet til«, siger Bent Bøgsted.

LÆS OGSÅ

Under denne regering har Folketinget ellers lovmæssigt sidestillet det psykiske og fysisk arbejdsmiljø.

Politiken har tidligere omtalt, hvordan Arbejdsskadestyrelsen har været underlagt så voldsomme produktionskrav, at det ifølge flere fagforbund og juridiske eksperter påvirker sagsbehandlingen og de erstatninger, der bliver udbetalt.

Anklagerne er så massive, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bedt styrelsen om en redegørelse. Samtidig er Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gået ind i sagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden