Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: OLESEN PETER HOVE
Politik

Løkke fortryder på pressemøde: »Jeg har rejst for dyrt«

GGGI har betalt for Løkkes datters flybillet, siger formanden på pressemøde.

Politik

»Jeg har rejst meget, det har jeg. Ikke for meget, men for dyrt«.

Det erkender Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der netop har fremlagt sine efterspurgte bilag for sine omfattende rejseudgifter som formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI).

»Når jeg ser på redegørelsen, så er der to ting, jeg fortryder. Jeg har rejst for dyrt. Jeg skulle personligt have sat en stopper for første klasse allerede efter første tur og ikke først i juni efter ni rejser. Det fortryder og beklager jeg«, fortsætter Løkke.

FAKTA

Han afslører samtidig, at hans egen datter, Lisa, har deltaget på en af rejserne fra Chicago via Rio de Janeiro til København sidste sommer, og at billetten på økonomi-klasse, der kostede 27.000 kroner, ved en misforståelse er blevet betalt af GGGI.

»Det er en fejl, det rettes der op på nu. Det skulle der være gjort før, og det beklager jeg«, siger han.

Journalister spørger flere gange ind til, hvad Løkke selv har gjort for at sikre, at han kom til at betale for datterens billet, og Løkke erkender, at han ikke selv kontaktede GGGI med henblik på selv at betale.

»Der er opstået en misforståelse, og når der opstår en misforståelse, må man rette op på den«, siger Løkke flere gange.

Han oplyser desuden, at GGGI også har betalt en flybillet til hans kone på en tur til Seoul, men at det er sket helt efter reglerne, da parret blev inviteret af organisationen.

Vil rette op på diæter
Journalisterne har inden mødet fået udleveret 206 siders bilag, der er kopier af bilag for Venstre-formandens rejseaktiviteter, heriblandt hans personlige udgifter:

»Det drejer sig om 3.000 kroner, eller det der svarer til et par 100 kroner per rejse, til roomservice, til minibar, til skjortevask og tøjrens«, siger Løkke og forklarer, at pengene er blevet modregnet de diæter, han har modtaget.

De diæter vil i øvrigt fremover være »meget mindre«, understreger Venstre-formanden.

»Ved en administrativ fejl er det ikke blevet sat i værk, så ved en fejl har jeg fået udbetalt knap 4.500 kroner i diæter sidste måned. Det bliver der rettet op på«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han oplyser videre, at han ved syv-otte repræsentationsarrangementer har haft udgifter for 16.000-17.000 kroner - svarende til 700-800 kroner for mad og drikkevarer per næse ved arrangementerne.

»Denne repræsentation er en naturlig del af de forpligtelser, der følger med«, lyder det.

»En sølle undskyldning«
Ifølge Ekstra Bladet har Lars Løkkes rejser med GGGI optjent bonuspoint til en værdi af op mod 100.000 kroner. Adspurgt om bonuspointene svarer Lars Løkke Rasmussen, at han ikke har forholdt sig til dem, men vil kigge på dem ved næstekommende bestyrelsesmøde:

»Vi har ingen politik om bonuspoint i GGGI. Jeg har ikke gjort mig tanker om, hvordan de skal bruges. Jeg synes, at jeg har rejst rigeligt, men det er nærliggende, at vi på det næste bestyrelsesmøde i GGGI, ser nærmere om hvordan vi bruger bonuspointene«, siger han.

Løkke beklager flere gange under pressemødet sine rejser på første klasse og lægger sig fladt ned:

»Jeg kan godt prøve at undskylde det. Jeg kan undskylde det med, at det er asiatisk kutyme. Jeg kan undskylde, at det er rart at være udhvilet, når man skal til møde. Men det er en sølle undskyldning«, siger han.

Det er første gang siden 10. oktober, Løkke møder pressen, der er mødt talstærkt op i Ingeniørforeningens lokaler på Kalvebod Brygge i København. 14 tv-kameraer snurrer fra alle vinkler i det pakkede lokale, og tilskuerrækkernes 49 stole er for længst kommet til kort for de godt 70 journalister, der er akkrediteret til mødet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sagen har varet to uger

Sagen om Løkkes eksorbitante rejseudgifter som GGGI-formand begyndte at rulle for godt to uger siden, da Ekstra Bladet under Venstres landsmøde 5. oktober kunne afsløre, at Løkke har rejst for over én mio. danske kroner i løbet af ét år.

Pengene er gået til 15 rejser til bl.a. Rio de Janeiro i Brasilien, Seoul i Sydkorea og Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. Langt de fleste penge, 770.000 kr., er gået til flybilletter på første klasse.

Danmark støtter GGGI med 90 mio. kroner over en treårig periode, og politikere fra både Enhedslisten, regeringspartierne og Dansk Folkeparti har krævet, at Løkke offentliggør sine bilag og svarer på, hvad pengene er gået til.

Sidste søndag forsøgte Løkke at lægge lukke sagen med et brev til Venstres medlemmer, hvori han beklagede, at han ikke tidligere har taget initiativ til at ændre organisationens rejseregler.

Men presset på Løkke for at offentliggøre rejsebilagene fortsatte, hvorefter flere Venstre-løjtnanter lod pressen forstå, at Løkke ikke kunne offentliggøre sine bilag. Men det kunne Løkke sagtens, vurderede Udenrigsministeriet.

LÆS OGSÅ

Tirsdag aften kom Løkke så på banen igen og lovede på sin facebook-profil, at han vil offentliggøre alle oplysninger i sagen på et pressemøde søndag - altså i dag.

Torsdag kunne Politiken afsløre, at den sydkoreanske rigsrevision i en rapport sidste år påpegede, at der har været lemfældig omgang med bistandsmidlerne i GGGI, mens Danmark har støttet klimaorganisationen, hvorefter udviklingsminister Christian Friis Bach lovede en »grundig redegørelse« om forholdene i GGGI og kaldte rigsrevisorerne ind i sagen.

Samme udviklingsminister udtalte i Politiken ros af Løkkes indsats som formand for GGGI med at rydde op i organisationen, siden han blev formand i maj 2012.

Løkke siger på pressemødet i dag, at han ikke har overvejet at trække sig som formand og vil gøre arbejdet færdigt frem til oktober næste år, når hans formandsskab udløber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er skruet sådan sammen, at når man påtager sig en opgave, så skal man løse den«, siger han.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce