Opposition: Uran-hastværk er urealistisk

Den grønlandske regering er for optimistisk, når den tror om uraneksport om 2-3 år, mener oppositionen.

Politik

Den grønlandske regering har travlt med at få lov til at sælge uran på verdensmarkedet. Alt for travlt.

Det mener et centralt medlem af oppositionspartiet IA, Naaja Nathanielsen, efter at råstofminister Jens Erik Kirkegaard (Siumut) har bebudet, at landet kan være klar til uraneksport om et par år eller lidt mere.

»Ministeren har over for råstofudvalget i parlamentet vurderet, at der kan gå 2-3 år, før alt er på plads, og der kan eksporteres uran. Det undrede os såre, at han tror, det kan gøres på så kort tid«, siger Naaja Nathanielsen, der er medlem af råstofudvalget.

Hun bekræfter dermed, at ministerens på regeringens vegne har udtalt til udvalget, at det meget hurtigt kan lade sig gøre at få hele papirarbejdet og aftalerne med Danmark på plads og at opbygge et kontrolapparat til overholdelse af internationale konventioner.

LÆS ARTIKEL

Hun siger, at medlemmerne blev meget overraskede, da ministeren i et skriftligt svar til udvalget for få dage siden afviste, at det vil tage mange år, før Grønland kan være eksportør af uran.

»Det borede vi selvfølgelig i, men han fastholdt, at det vil tage 2-3 år, måske lidt mere. Det tror jeg er meget optimistisk«, siger hun.

Håber på indtægter fra råstoffer

Regeringens vurdering understreger vigtigheden af den urandebat i parlamentet, der begynder omkring klokken 18 dansk tid og ventes at tage flere timer.

Her har regeringen indstillet, at man dropper 25 års forbud mod at udvinde højradioaktive mineraler som uran og thorium. Det sker for at lokke miner til landet og skaffe penge til statskassen.

Grønland mangler indtægter og håber at få dem fra råstoffer. Det fik i dag regeringen til at udstede en udvindingstillladelse til et helt andet projekt, en mulig jernmine ved Isua 150 kilometer fra Nuuk.

LÆS ARTIKEL

Jernminen er kontroversiel, fordi der kræves store mængder udenlandsk arbejdskraft. Urandebatten handler mere om miljø og en generel modstand mod atomkraft og atomvåben.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce