Ophævelse. Det grønlandske parlament har stemt for, at man skrotter  forbuddet om at grave uran og andre radioaktive stoffer op, som ellers har været gældende i 25 år.
Foto: AP Photo/Brennan Linsley (arkiv)

Ophævelse. Det grønlandske parlament har stemt for, at man skrotter forbuddet om at grave uran og andre radioaktive stoffer op, som ellers har været gældende i 25 år.

Politik

Grønland skrotter uran-forbud

Grønland tager første skridt mod at blive en af verdens største uraneksportører.

Politik

Indtil videre har enhver minedrift, hvor man har med højradioaktive mineraler som uran og thorium at gøre, været forbudt i Grønland.

Men det forbud er nu blevet ophævet.

Med et snævert flertal, 15 stemmer mod 14, har det grønlandske parlament netop vedtaget at skrotte den nultolerancepolitik, der er i 25 år har gjort det ulovligt at grave blandt andet uran op, som er et materiale, der potentielt kan bruges til at lave atomvåben.

LÆS OGSÅ

Med ophævelsen er der nu banet vej for, at Grønland kan blive en af verdens største uraneksportører.

Kan ikke vente
Grønlandske medier kalder dagens afstemning og tilhørende debat for en af de vigtigste i landets nyere historie.

Efter fem timers debat i Grønlands parlament blev der stemt for, at regeringen nu i fremtiden kan behandle ansøgninger om mineprojekter, hvor uran og andre radioaktive stoffer er involveret.

Mindretallet i parlamentet bestående af partierne Inuit Ataqatigiit og Demokraterne har ellers krævet, at beslutningen blev udsat, indtil der var blevet afholdt en folkeafstemning, men forslaget blev stemt ned.

»Vi kan ikke leve med, at ledigheden og leveomkostningerne stiger, mens vores økonomi står stille. Det er derfor nødvendigt, at vi afskaffer nultolerancen over for uran nu«, siger landsstyreformand Aleqa Hammond fra partiet Siumut ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq.

Måske eksporterende om få år
Råstofminister Jens Erik Kirkegaard (Siumut) har allerede før dagens afstemning meldt ud, at Grønland kan være klar med eksport at uran allerede om et par år eller lidt mere, mens oppositionen mener, at det er en for optimistisk vurdering.

Greenland Minerals and Energy (GME) håber at åbne Grønlands første uranmine.

Selskabet er ved at ansøge om at få lov til at udvinde og bryde sjældne jordarter og uran i Kvanefjeld i Sydgrønland. I området ligger så meget uran, at GME ville kunne bygge en mine, som bliver blandt verdens 5 -10 største, og selskabets direktør, Roderick McIllree, fortæller, at GME allerede er langt i planlægningsprocessen.

Direktøren siger, at hvis forbuddet om udvinding af radioaktive mineraler bliver skrottet, så kan selskabet måske allerede i midten af 2017 være klar med en uranmine.

Og med i dagens afstemning er man kommet ét skridt tættere på et mineprojekt i Kvanefjeld, hvor der ikke kun er rigt med uran, men også andre sjældne jordarter, og som vurderes at kunne indbringe en fortjeneste i milliardklassen til Grønland.

Politisk uran-uro
At ophæve forbuddet om at udvinde uran var et af de helt store emner i den grønlandske valgkamp tidligere i år, og debatten om uran-spørgsmålet og dagens afstemning har i de seneste dage affødt demonstrationer blandt grønlænderne med både tilhængere og modstandere af uran-udvinding på grønlandsk territorium.

Partiet Partii Inuit er blevet smidt ud af regeringen af landsstyreformand Aleqa Hammond (Siumut), fordi det lille protestparti ikke ville støtte at skrotte Grønlands 25-årige forbud mod uran og andre radioaktive materialer.

»Alle tre partier har skrevet under på koalitionsaftalen, der blandt andet indeholder ophævelsen af nultolerancen over for uran. Men Partii Inuit har ikke levet op til koalitionsaftalen. Jeg har derfor besluttet at afslutte koalitionssamarbejdet med Partii Inuit«, forklarede Aleqa Hammond på et pressemøde onsdag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmark vil være medbestemmende

Grønland og Danmark er samtidig uenige om, hvor beslutningskompetencen og ansvaret skal ligge, nu når den grønlandske nultolerance over for uran og andre radioaktive materialer er ophævet.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har tidligere været afvisende over for, at Danmark ikke nødvendigvis behøver at blive inddraget i en eventuel grønlandsk uraneksport.

LÆS OGSÅ

Villy Søvndal mener, at Danmark skal være medbestemmende.

»Dels er der sikkerhed i håndteringen af uran. Der er nogle nærmiljømæssige konsekvenser i forhold til natur og mennesker. Så er det vigtigt at opbygge et tilstrækkeligt kontrolregime for at være sikker på, hvad der sker med stoffet«, sagde udenrigsministeren tidligere på måneden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce