Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FALS SIMON
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten: Jyske Banks praksis er amoralsk

Skatteministeren har bedt Skat om at følge anklagerne mod Jyske Bank.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er både »amoralsk og formentlig også juridisk forkert«.

Sådan siger Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, efter at have læst dagens forsidehistorie på Politiken. Her beskyldes Jyske Bank for at hjælpe danskere med at skjule deres formuer for de danske skattemyndigheder – beskyldninger, der grunder i en række DR-optagelser med skjult kamera.

»Metoden med udflytningen af patenter kender vi fra en lang række tilfælde: Man laver en opfindelse og trækker udviklingsafgifterne fra i skat, og når der så skal betales skat af indtægterne fra den samme patent, flytter man indtægten ud af landet«, siger Frank Aaen.

LÆS OGSÅ

Anklagerne rettet mod Danmarks tredjestørste bank kommer derfor ikke bag på ham.

»Jyske Bank er om nogen kendt for at være meget kreative til at hjælpe rige med ikke at betale skat. Der har også været flere sager fra Gibraltar, og det er op til myndighederne at vurdere, om det er lovligt, men det er i hvert fald ikke ordentligt, at man hjælper folk med at være kreative på den måde«, siger Frank Aaen.

Undercover-optagelser
I DR’s optagelser med skjult kamera, som indgår i dokumentarserien 'I Skattely', afsløres det, hvordan Jyske Bank rådgiver en dansk it-udvikler til at undgå at skulle betale skat i Danmark. It-udvikleren, som i virkeligheden er journalist, bliver af rådgiveren opfordret til at flytte til England samt etablere selskab i Gibraltar og bankkonto i Schweiz.

»Det er bekymrende, hvis det viser sig at være korrekt, at Jyske Bank aktivt har medvirket til at rådgive om skatteflugt«, siger skatteordfører Nadeem Farroq (R), der understreger, at han ikke har set den konkrete udsendelse, som først bliver vist i aften.

Han har dog set de foregående afsnit og tager afstand fra den måde, skatterådgivningen foregår på i dele af branchen.

»Der er personer og virksomheder i den her branche, som opererer på den forkerte side af loven, og som meget aktivt medvirker til at skjule danske formuer, så de ikke bliver beskattet. Det er uheldigt. Mit klare indtryk er, at et fåtal gør det, men det ser jo ikke mere kønt ud alligevel«, siger Nadeem Farooq.

V: Skatteministeriet bør tage affære

I Liberal Alliance vil skatteordfører Ole Birk Olesen ikke udtale sig om den konkrete sag, fordi DR og Jyske Bank er uenige om, hvad dokumentaren viser. Jyske Bank har indtil videre afvist alle anklager og mener, at DR omgår sandheden, fordi de ud af 11 timers optagelser kun bruger ti minutter i aftenens udsendelse.

»Men Liberal Alliance synes, at man skal betale den skat, som loven kræver, og at skatterådgivere skal nøjes med at rådgive om lovlig adfærd i forhold til skattebetaling – ikke opfordre til ulovlig adfærd«, siger Ole Birk Olesen.

Torsten Schack Pedersen fra Venstre ser på anklagerne mod Jyske Bank med stor alvor og mener, at Skatteministeriet bør tage affære.

»Jeg har ikke set programmet, men noget tyder på, at kreativiteten i rådgivningen er større, end der er belæg for i lovgivningen«, siger han.

»Det er en opgave for myndighederne at sikre, at reglerne bliver overholdt. Det indtryk, jeg sidder tilbage med, er, at noget lader til at være på den helt forkerte side, og det må være op til Skatteministeriet at gå i dybden med«.

LÆS OGSÅ

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil ikke gå ind i den konkrete sag, men siger, at han har bedt Skat om at følge anklagerne mod Jyske Bank og skride ind, hvis de mener, at noget skal undersøges nærmere.

»Skat har en meget målrettet og højt prioriteret indsats mod skattely, og jeg vil gerne understrege, at vi er meget optaget af at stoppe den slags ulovligheder. Går man og overvejer de her konstruktioner, bør man tænke sig om. Strafferammen er mange års fængsel, og bliver man taget, så falder den store hammer altså«, siger skatteministeren til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden