Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ældrepjecen. Dansk Folkeparti omdeler pjece med rundhåndede forslag til forbedringer for de ældre.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Ældrepjecen. Dansk Folkeparti omdeler pjece med rundhåndede forslag til forbedringer for de ældre.

Politik

DF’s ældrepjece koster 9 milliarder kroner

»Fupnummer«, siger S-ordfører om DF’s rundhåndede krav til ældreplejen.

Politik

Dansk Folkeparti skal ud at finde mellem 8,5 og 9,1 milliarder kroner, hvis forslagene i partiets omdiskuterede ældrepjece, 'Det vil vi gøre for de ældre', skal føres ud i livet.

Det viser et nyt notat fra Finansministeriet, der for første gang sætter beløb på pjecens 11 initiativer på ældeområdet.

FAKTA

Dyrest er forslaget ’ret til ét dagligt bad’, der alene vil koste statskassen over fem milliarder kroner at gennemføre, mens ret til ’ugentlig støvsugning og vask’ løber op i 1,4 mia. kroner, viser notatet.

S: Et fupnummer
Dansk Folkeparti har ikke selv regnet på, hvor meget deres 11 ældreforslag koster, og har ikke anvist, hvor pengene skal komme fra. Derfor stikker partiet sine vælgere blår i øjnene, mener Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

»Folderen indeholder en stribe sympatiske forslag, men det er useriøst og et fupnummer, når partiet ikke anviser skyggen af finansiering. De stikker ældre danskere blår i øjnene, når de omdeler denne pjece, og det er ikke sympatisk«, siger Jesper Petersen til Politiken.

DOKUMENTATIONSe DF's pjece(eksternt link)

»Partiet bør stoppe med at dele den ud eller skynde sig at fortælle verden, hvordan de vil betale for deres forslag. Ellers er det en uærlig måde at arbejde på«, fortsætter han.

DF: Gennemføres ikke i morgen

Ældrepjecen trak første gang overskrifter under Folketingets åbningsdebat i begyndelsen af oktober, hvor politikere fra venstrefløjen i et koordineret angreb harcelerede mod Dansk Folkepartis ekstravagante - og ufinansierede - ældreforslag.

LÆS OGSÅ

Men ældrepjecen skal ses som »en retning for samfundet« snarere end et færdigt politisk udspil, svarede DF-formanden, Kristian Thulesen Dahl, under debatten. Partiets finansordfører, René Christensen, uddyber:

»Der er forskel på at lave et valgprogram og så sige, hvad det er, vi arbejder for. Vi sagde engang, at ville arbejde for en ældrecheck, og alle sagde, at det var helt skørt, men hvad er der sket? I dag har alle taget ældrechecken til sig. Med ældrepjecen sætter vi nogle ting på dagsordenen, vi gerne vil, og så ruller tingene i den retning«.

Men er det realistisk, at ældrepjecens forslag nogensinde bliver gennemført?

»Vi regner ikke med, at det sker i morgen, det vil jeg da være helt ærlig at sige. Og det tror jeg sådan set også godt, vælgerne kan se. Hvis vi havde skrevet, at det skal se sådan her ud i 2016, så ville vi også skulle levere. Men jeg synes, det er helt fair at skrive, at vi ønsker et velfærdssamfund, der ser sådan her ud, og så arbejde målrettet på det«, siger René Christensen.

Flere partier har ældrepolitik på dagsordenen
Den køber Socialdemokraterne ikke.

»Når man meget konkret giver indtryk af, at det er noget, som Dansk Folkeparti arbejder seriøst på at gennemføre, så synes jeg faktisk ikke, at det er et urimeligt krav, at man også kommer med et forslag til, hvordan man vil betale for dem«, siger finansordfører Jesper Petersen.

Netop ældrepolitikken står højt på politikernes dagsorden dette efterår.

Dansk Folkeparti foreslår i sit udspil til finansloven for 2014 en ældrepulje på én milliard kroner, der bl.a. skal findes ved at sænke ulandsbistanden og sløjfe selskabsskattelettelser næste år.

Enhedslisten foreslår en ældrepakke til 1,2 milliarder kroner, der blandt andet skal finansiere 3.000 flere ansatte i ældreplejen og et sæt af minimumsrettigheder for modtagere af hjemmehjælp.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce