CHEFJURIST. Cepos Jacob Mchangama har længe argumenteret for en afskaffelse af bladfemiparagraffen.
Foto: LARS JUST (arkiv)

CHEFJURIST. Cepos Jacob Mchangama har længe argumenteret for en afskaffelse af bladfemiparagraffen.

Politik

Cepos roser minister for at give blasfemiparagraf sparket

Religiøse følelser bør ikke nyde særlig beskyttelse, mener liberal tænketank.

Politik

Den radikale ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen, får i dag anerkendelse fra en uvant fløj.

I et debatindlæg i dagens udgave af Politiken argumenterer han for, at den såkaldte blasfemiparagraf bliver ophævet, og det er på høje tid, mener chefjurist i den liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama:

»Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareens udmelding i dag er vigtig. En afskaffelse af blasfemiparagraffen er nemlig et stærkt forsinket opgør med en forældet og uforsvarlig bestemmelse«, siger han.

DEBATINDLÆG

»Ytringsfriheden er en grundpille i det danske demokrati, og religiøse følelser bør ikke nyde særlig beskyttelse men derimod kunne udsættes for præcis samme kritik som politiske og filosofiske ideologier, hvis tilhængere også må tåle at blive udsat for kritik, satire og forhånelse. I et moderne samfund bør kritik af grundlæggende holdninger og religiøse overbevisninger derfor håndteres via en åben debat og ikke via forbud«.

Ikke anvendt siden 1971

Blasfemiparagraffen findes i straffelovens paragraf 140 og fastslår, at »den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder«.

LÆS OGSÅ

Den har ikke været anvendt siden 1971. Selv ikke Jyllands-Postens Muhammed-tegningerne blev dømt efter blasfemiparagraffen.

Alligevel finder Jacob Mchangama det nødvendigt, at Manu Sareen gør alvor af sine ord:

»Selvom blasfemiparagraffen ikke har været anvendt siden 1971, har vi i de senere år set adskille eksempler på, at man herhjemme har forsøgt at få flere ytringer kriminaliseret, blandt andet under Muhammedkrisen, ligesom vi i blandt andet Rusland og Pakistan har set, at blasfemilove bruges til at undertrykke sårbare minoritetsgrupper«, siger han.

FILOSOFFERNE

»Desuden viser internationale undersøgelser, at lande, der håndhæver blasfemiparagraffer, oplever mere religiøst betinget vold end lande, der ikke har eller håndhæver den slags love. Ved at afskaffe blasfemiparagraffen kan Danmark med langt større troværdighed kritisere de lande, der bruger blasfemiparagraffer til at undertrykke minoriteter og dissidenter, og som oplever, at ekstremister tyr til vold mod anderledes troende og tænkende«.

Udover Jacob Mchangama og nu altså Manu Sareen har også Institut for Menneskerettigheder anbefalet, at blasfemiparagraffen bliver sløjfet.

Ligstillings- og kirkeministeren peger på, at straffelovens racismeparagraf beskytter minoriteter - også religiøse - mod hadefulde ytringer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce