Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Åbenhed. Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser, at han har givet indtryk af, at der med den nye offentlighedslov kommer  mere åbenhed, end der reelt kommer. - Foto:
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Åbenhed. Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser, at han har givet indtryk af, at der med den nye offentlighedslov kommer mere åbenhed, end der reelt kommer. - Foto:

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Offentlighedslov: Regeringen mørklægger en stribe selskaber

Selv forligspartnerne i V og K undrer sig. Justitsministeren fastholder, at der kommer mere åbenhed.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den stærkt omdiskuterede offentlighedslov viser sig nu at medvirke til endnu mere lukkethed end hidtil antaget.

For selv om justitsminister Morten Bødskov (S) i forbindelse med tilblivelsen af loven konsekvent fremhævede, at den på flere punkter ville give øget åbenhed, viser bekendtgørelser, som i de seneste uger er sendt i høring, at en stribe selskaber undtages helt fra loven, når den træder i kraft 1. januar 2014.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Et ministerium kan administrativt undtage et offentligt selskab fra offentlighedsloven, hvis justitsministeren er enig. Undtagelsen fremgår af lovens forarbejder, men har ikke været omtalt før og kommer til at gælde selskaber som DSB Øresund, Danske Spil, Brobizz, Dong Naturgas og TV 2.

Juraprofessor Søren Sandfeld Jakobsen, Aalborg Universitet, forstår ikke, hvorfor regeringen har taget det skridt.

»Hvorfor pokker skulle selskaberne egentlig lukkes ind i folden til offentlighedsloven, når de nu bliver kylet ud?«, siger han til avisen.

Forligspartier undrer sig Selv flere forligspartier er overraskede over, at regeringen er ved at fjerne dele af den åbenhed, der ellers lå i den nye offentlighedslov.

»Det er meget bekymrende, for meningen var jo ikke, at vi gav mere åbenhed, som man bagefter går i gang med at indskrænke administrativt med en stribe bekendtgørelser«, siger de konservatives retsordfører, Tom Behnke, som mener, der skal være »en rigtig god grund« til, at et selskab bliver fritaget fra åbenhed.

Også Venstres Jan E. Jørgensen undrer sig.

»I må spørge justitsministeren, hvorfor han mener, at det er nødvendigt«.

EL: Det grænser til vildledning af befolkningen
Loven var under massiv beskydning, da den i starten af juni blev vedtaget i Folketinget.

Justitsminister Morten Bødskov samt især retsordførerne fra forligspartierne, der foruden regeringen tæller Venstre og de konservative, måtte ivrigt forsvare loven og henviste til, at loven sikrede en forbedring af offentlighedens mulighed for åbenhed i langt flere tilfælde end det modsatte.

Men især lovens paragraf 24 og 27 gav anledning til kritik, fordi de fjerner retten til aktindsigt i interne dokumenter, der udveksles mellem et ministerium og dets underordnede departementer eller mellem et ministerium og medlemmer af Folketinget.

42 medlemmer af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten stemte som ventet nej til loven, som, de mener, begrænser offentlighedens muligheder for at se magthaverne i kortene.

GRAFIK

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at de nye oplysninger og de mange selskaber, der er undtaget offentlighed, grænser til vildledning af befolkningen fra de partier, der har stemt loven igennem.

»Det her viser, at intentionen er at lukke så meget ned for offentligheden, som man overhovedet kan slippe af sted med«, siger hun til Jyllands-Posten.

Bødskov fastholder: Mere åbenhed

Justitsministeren afviser, at han har givet indtryk af mere åbenhed, end der reelt kommer.

De selskaber, der er undtaget åbenhed er dem, der er aktive på private markeder, og som derfor ville få svækket deres konkurrenceevne, hvis de ikke blev undtaget, siger han.

LÆS OGSÅ

Morten Bødskov hæfter sig i stedet ved, at der også er selskaber, hvor der fremover bliver øget åbenhed, f.eks. er Freja Ejendomme og Femern-forbindelsen ikke undtaget:

»Virkeligheden er, at der kommer betydeligt mere åbenhed. De selskaber, der er undtaget efter den nye lov, var også undtaget før«, siger han til Jyllands-Posten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden