Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Studiereform. De studerende er sure og vil have uddannelsesminister Morten Østergaard til at lytte til deres kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende må vente i uvished på beslutning om udskældt reform

Politikere kunne ikke blive enige om at udskyde studiereform på forligsredsmøde.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var lagt op til, at politikerne bag den udskældte studiefremdriftsreform i dag ville blive enige om at udskyde reformen.

Men stik imod udmeldingerne i Politiken i dag, hvor både uddannelsesminister Morten Østergaard (R) samt Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti gav udtryk for, at de støttede en udskydelse, kunne politikerne på et møde i Uddannelsesministeriet her til morgen ikke blive enige.

»Regeringen har præsenteret forligskredsen for en overgangsordning for de eksisterende studerende, som gør, at de nye regler først træder i kraft for dem i sommeren 2015. Men det var forligskredsen ikke parat til at sige ja til i dag. Det betyder, at vi så må indkalde dem igen«, siger Morten Østergaard til Politiken.

Minister skyder på oppositionen Han gik ind til mødet i den tro, at forligspartierne bag SU-reformen, som den såkaldte studiefremdriftsreform er en del af, ville være klar til at udskyde ikrafttrædelsen af den del af reformen. Han langer nu ud efter oppositionen.

»Jeg er overrasket over, at man allerede for flere uger siden kunne indtage det synspunkt i offentligheden, at man ønskede en overgangsordning for eksisterende studerende, men nu ikke er i stand til at tage stilling til spørgsmålet. Det må man selv forklare«, siger Morten Østergaard, der »beklager« den usikkerhed, det politiske spil om udskydelsen skaber.

Morten Østergaard understreger, at reformen fortsat har fuld opbakning fra forligspartierne, og at det ene og alene er spørgsmålet om, hvorvidt der er brug for en overgangsordning for eksisterende studerende, der er i spil.

V: På ingen måde imponeret over Morten Østergaard
Ministerens kritik af oppositionspartierne mødes af en massiv undren hos Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen. Både over Morten Østergaards kritik og over hans ministerarbejde.

»Jeg undrer mig over, at vi intet materiale får tilsendt forud for et møde. Jeg undrer mig over, at vi ingen høringssvar får tilsendt fra ministeren, inden vi skal drøfte en udsættelse. Jeg undrer mig over, at ministeren på et møde ikke kan garantere over for os, at de it-systemer, der skal træde i kraft, er klar. Så universiteterne reelt kan implementere det, vi har besluttet«, siger han til Politiken.

Esben Lunde Larsen understreger, at han og Venstre nu har brug for afklaring på adskillige punkter.

»Derfor har ministeren en stor opgave i at få synliggjort over for forligspartierne, at hans ministerium kan magte den her opgave. Jeg er på ingen måde imponeret over, hvad ministeren sørger for i forhold til sit forlig og sin forligskreds«, siger Esben Lunde Larsen og slår fast:

»Vi udsætter ikke bare implementeringen, hvis det viser sig, at man bare flytter problemerne et år«.

K: Vi beslutter os først, når ministeren kommer med svar
Også de konservative afviser at skrive under på noget, før Morten Østergaard er kommet med svar.

»Vi kom over til ministeren, der havde en række forslag. Men jeg er nødt til at vide, hvad det er, der gør, at universiteterne ikke kan komme i gang nu. Der bliver sagt, at det er en masse administrative ting. Men hvis vi udskyder reformen et år, kan vi så være sikre på, at det fungerer om et år?«, spørger Vivi Kier.

Sammen med Venstre har de konservative nu bedt om svar på en række spørgsmål.

»Vi står i 11. time, og nu kommer der en række udfordringer. Dem er jeg nødt til at have vished for kan løses. Ellers står vi med samme problem om et år, hvis vi bare udskyder det et år«

Massiv kritik af reform
Den studiefremdriftsreform, det hele handler om, skal få de studerende hurtigere igennem studierne.

Det skal blandt andet ske ved, at de studerende fremover automatisk er tilmeldt kurser svarende til 60 ECTS-point om året med tilhørende eksamener. Samtidig vil det fremover kræve særlige omstændigheder - for eksempel sygdom - at framelde sig en eksamen. Og så forpligter universiteterne sig til at nedbringe de studerendes studietid med i gennemsnit 4,3 måneder.

Især i de seneste uger er kritikken af reformen taget til og har blandt andet gået på, at reformen kvæler fagligheden og fordybelsen, og at de studerendes engagement bliver erstattet af en hård pisk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard udtalte forleden, at Morten Østergaard »har fejlet som radikal uddannelsesminister, hvis han ikke tager disse her initiativer af bordet«.

Også universiteterne har været ude med hård kritik i de høringssvar, der er kommet ind til uddannelsesministeren: Reformen vil gøre det mindre attraktivt at læse i udlandet, den giver for meget bureaukrati, rammer socialt skævt og har en urealistisk tidsplan.

Ministeren sætter hårdt mod hårdt

Parterne mødes igen »så tidligt som muligt i næste uge«, siger Morten Østergaard, der lægger pres på forligspartierne:

»Man skal træffe beslutningerne hurtigt, fordi vi skal have udstedt bekendtgørelsen. Derfor tilslutter forligskredsen sig udskydelsen, eller også kører det, som det er vedtaget per lov«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden