Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LAU. Rasmus Brygger mener, vi skal gøre op med en af de 'helt store morallove' og tillade betaling for raske organer fra levende mennesker.
Foto: Rune Pedersen (arkiv)

LAU. Rasmus Brygger mener, vi skal gøre op med en af de 'helt store morallove' og tillade betaling for raske organer fra levende mennesker.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberal ungdomsformand: Levende danskere bør kunne sælge deres organer

Et økonomisk incitament bag organdonation vil redde flere liv, mener Rasmus Brygger.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Loven skal ændres, så det bliver tilladt for raske levende danskere at sælge deres ene nyre, halvdelen af deres lever eller stamceller fra knoglemarven.

Sådan lyder et opsigtsvækkende forslag fra formanden for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, der mener, at et økonomisk incitament vil få flere til at melde sig som donorer og i sidste ende være med til at redde liv.

»I dag er det frivilligt at melde sig som organdonor, men tallene viser, at der er stor mangel på donorer. Virkeligheden er, at gode intentioner simpelthen ikke er nok. Syge danskere skriger på raske organer. Tiden er kommet til at se en af vores helt store morallove i øjnene: Hvorfor er det ulovligt at få penge for sine organer?«, spørger Brygger i et debatindlæg i dagens Politiken.

LÆS INDLÆGGET

I dag er det forbudt at give og modtage betaling for »udtagelse eller overførsel af væv og andet biologisk materiale«, som det hedder i sundhedsloven.

Paragraffen skal blandt andet forhindre, at fattige eller psykisk ustabile personer udsætter sig selv for sundhedsfare og sælger et organ i jagten på en hurtig økonomisk gevinst.

Men argumentet holder ikke vand, mener Rasmus Brygger.

»Man bør og skal selvfølgelig overveje, om det vil give nogle mennesker et incitament til at gennemføre noget, de ikke rigtigt har gennemtænkt. Men i så fald er det paradoksalt, at de tusindvis af unge mænd, vi træner som soldater til at blive sendt i krig, også aflønnes – det kunne jo være, at de kun gør det for pengenes skyld?«, skriver den unge liberalist.

Hos moderpartiet på Christiansborg tager Liberal Alliances sundhedsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, skarpt afstand fra ungdomsorganisationens forslag:

»Rasmus Brygger kan selvfølgelig mene, hvad han vil. Men jeg vil gerne meget kraftigt understrege, at det på ingen måde er Liberal Alliances politik«, siger Simon Emil Ammitzbøll til Politiken.

Foreningen: Ingen mangel på levende donorer
Også foreningen ’Oplysning om Organdonation’ ryster på hovedet.

»Det er helt ude i hampen«, siger foreningens formand, Jan Rishave.

»I Danmark har vi tradition for, at vi hjælper de folk, der har behov for det. Det er en helt forkert fremgangsmåde at gøre det til et spørgsmål om penge«, fortsætter Jan Rishave.

Han køber i det hele taget ikke Bryggers præmis om, at der er mangel på levende donorer.

»Vi ved, at der faktisk er ganske mange danskere, der gerne vil give et organ, hvis familie eller venner får brug for det. Så problemet er ikke, at vi mangler levende donorer. Problemet er, at læger i dag hellere vil transplantere organer fra afdøde end fra levende, og det kræver en større ændring i sundhedssystemet«, siger formanden for ’Oplysning om Organdonation’, Jan Rishave.

Filosof: En spændende tankegang

Anderledes positivt modtages forslaget af lektor i anvendt filosofi ved Roskilde universitet, Thomas Søbirk Petersen.

»Det er et forfriskende forslag i den danske debat, og det er en spændende tankegang«, siger han.

»Jeg er faktisk enig langt hen ad vejen, selv om det er lidt uklart, hvordan Rasmus Brygger har tænkt sig, at det konkret skal foregå. Skal det for eksempel være staten, der regulerer prisen på organerne, eller mener han, at det skal være underlagt det frie marked?«, fortsætter moralfilosoffen.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han har flere gange selv slået til lyd for, at der indføres et skattefradrag på et par tusinde kroner for personer, der er tilmeldt donorregistreret.

Og så bør der indføres såkaldt formodet samtykke, så man aktivt skal framelde sig donorregistret og ikke - som i dag - aktivt tilmelde sig.

»Det er klart, at når der verden over dør titusinder af mennesker, mens de venter på et organ, så er der noget galt med systemet. Spørgsmålet er så, hvad der er det bedste alternativt, og her er ’formodet samtykke’ nok det mest realistiske«, siger Thomas Søbirk Petersen.

Det er langtfra første gang, formanden for Liberal Alliances Ungdom fremsætter opsigtsvækkende synspunkter.

Tidligere på året trak Rasmus Brygger overskrifter med et debatindlæg, hvor han krævede våbenlovgivningen liberaliseret, så lovlydige danskere kan få lov at bære skydevåben til selvforsvar.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden