Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lukket. »Det, vi bare siger, er, at vi gerne vil have lukket af for indvandring fra de islamiske, ikke-vestlige lande«, siger Christian Langballe fra DF.
Foto: LIV HØYBYE (arkiv)

Lukket. »Det, vi bare siger, er, at vi gerne vil have lukket af for indvandring fra de islamiske, ikke-vestlige lande«, siger Christian Langballe fra DF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF's nej til nye muslimske statsborgere forarger Venstre og LA

DF bryder med ligebehandlingsprincipper, lyder anklagen fra V og LA.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Folketinget senere i denne uge rutinemæssigt vedtager et lovforslag, der giver statsborgerskab til en række nydanskere, der har opfyldt de gældende kriterier, stemmer Dansk Folkeparti imod. Det sker med den opsigtsvækkende begrundelse, at der ganske enkelt er for mange fra ikke-vestlige, muslimske lande på den cirka 1.600 personer lange liste.

Det fremgår af partiets såkaldte betænkningsbidrag til lovforslaget, hvor partiet anfører, at antallet af potentielle muslimer gør, at »man er på vej til at udskifte den danske befolkning«, og at de 422 afghanere og irakere på listen i stedet »burde sendes hjem for at hjælpe med at bygge deres respektive lande op«.

Venstre tager afstand fra DF Formuleringerne har nu fået Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til at hasteindkalde Indfødsretsudvalget for at præcisere i en såkaldt tillægsbetænkning, at Venstre ikke deler DF’s opfattelse.

»Jeg synes ikke, man skal sondre mellem, om folk skal have statsborgerskab ud fra, om de kommer fra et land, hvor flertallet er muslimske eller ej. Det synes jeg ikke harmonerer særlig godt med diverse ligebehandlingsprincipper, som vi jo har har haft som en fundamental del af demokratiet lige siden grundloven«, siger Jan E. Jørgensen, der tilføjer om DF: »Jeg har ikke set noget tilsvarende«.

LA: Ren diskrimination
Ifølge grundloven er det kun Folketinget, der kan tildele statsborgerskab, hvilket sker hvert halve år, når en lov med en række navne vedtages.

I praksis har Folketinget dog vedtaget en række kriterier og krav, som skal være opfyldt af den enkelte ansøger for at komme med på lovforslaget, hvorfor den halvårlige lovvedtagelse mest er en formel procedure.

Enkelte gange har DF dog stemt imod med henvisning til, at der på listen var kriminelle, der i kraft af FN-konventioner om statsløse kunne slippe uden om de normale kriterier. Men at partiet nu begrunder deres nej med muslimske lande er nyt.

»Det med at argumentere med at der er så og så mange på lovforslaget, der kommer fra muslimske lande og så oven i købet skrive, at man synes, at det er forargeligt, at der er folk fra Irak og Afghanistan, der søger om statsborgerskab, og skrive, at de skulle sendes hjem og hjælpe med at genopbygge deres land, det har jeg godt nok ikke set før«, lyder det fra Jan E. Jørgensen, der bakkes op fra de konservative til Enhedslisten.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) beskylder DF for at »sortere mennesker på baggrund af religion«, mens indfødsretsordfører Mette Bock fra Liberal Alliance kalder DF-meldingen »vanvittigt«.

»Det er ren diskrimination«, siger Bock.

Vil have lukket indvandring fra islamiske lande

Fra DF afviser indfødsretsordfører Christian Langballe beskyldningerne .

»Det, vi bare siger, er, at vi gerne vil have lukket af for indvandring fra de islamiske, ikke-vestlige lande, og vi synes, der gives for mange statsborgerskaber«, siger Langballe og understreger, at det er Folketinget, der tildeler statsborgerskab.

»Hvis vi mener, at både indvandringen og de statsborgerskaber, der gives, har taget overhånd i forhold til folk fra den ikke-vestlige, muslimske verden, så er det det, vi siger, og så må andre argumentere for deres sag«.

Vil du sætte procent på, hvor mange muslimer du vil tillade på listen?

»Nej, det vil jeg simpelthen ikke. Det er jo sådan et skønstal, som vi har, når vi kigger ned over listen. Det er et overordnet skøn i forhold til, at vi simpelthen synes, at det er alt for mange«, siger Christian Langballe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden