Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Embedsmænd aftalte at skjule rejseregler for minister og folketing

Embedsmænd blev enige om at holde rejseregler ude af redegørelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var med fuldt overlæg, at embedsmænd i Udenrigsministeriet gennem længere tid tilbageholdt oplysningen om udviklingsministerens kendskab til GGGI's rejseregler.

Det fremgår af den ni sider lange redegørelse, som netop er blevet offentliggjort.

LÆS OGSÅ

Allerede 6. november var flere medarbejdere angiveligt vidende om, at ministeren havde deltaget på det bestyrelsesmøde i GGGI 12. maj 2012, hvor klimaorganisationens udskældte rejseregler blev vedtaget.

Aftalte at tie på mail
Alligevel besluttede embedsmænd, at oplysningen hverken skulle fremgå af redegørelsen til Rigsrevisionen og Folketingets Udenrigsudvalg eller fremlægges for den daværende udviklingsminister Christian Friis Bach på et møde 15. november.

Således fortsatte Friis Bach med at give urigtige oplysninger til Folketinget og offentligheden om, at han intet kendte til rejsereglerne.

»Fredag den 15. november 2013 gennemgås redegørelsen til Rigsrevisionen og Folketingets Udenrigsudvalg i opfølgning på samrådet den 23. oktober 2013 på et møde hos udviklingsministeren. Der er en drøftelse af, om rejsereglerne skal inddrages. Det besluttes, at det skal de ikke. Allerede forud for mødet den 15. november 2013 udveksles e-mails mellem nogle af de involverede medarbejdere om at holde rejsepolitikken ude af redegørelsen«, står der i den nye kulegravning af forløbet.

Tjenstlige forhør af tre medarbejdere

»Det er yderligere meget kritisabelt, at ministeren heller ikke under mødet den 15. november 2013 blev delagtiggjort i de nye oplysninger vedrørende godkendelsen af rejsepolitikken på bestyrelsesmødet i GGGI den 12. maj 2012 med henblik på hurtig orientering af Folketinget og offentligheden«, hedder det videre.

Først 20. novemer - dagen efter kommunalvalget - fik Christian Friis Bach et opkald fra en højtstående embedsmand og blev informeret om sagens sande forløb. Dagen efter trak han sig som udviklingsminister.

Ifølge redegørelsen vil der nu blive indledt tjenstligt forhør af tre ledende embedsmænd i Udenrigsministeriet.

DOKUMENTATION

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden