Forskelsbehandling. På mange rådhuse glæder man sig over, at socialministeren nu melder klart ud, at der skal gribes ind, fordi de private plejehjem, som har været i hastig vækst siden 2007, systematisk overbetales af kommunerne - på bekostning af ældre på kommunale plejehjem.
Foto: Ole Frederiksen(Arkiv)/Ekstra Bladet

Forskelsbehandling. På mange rådhuse glæder man sig over, at socialministeren nu melder klart ud, at der skal gribes ind, fordi de private plejehjem, som har været i hastig vækst siden 2007, systematisk overbetales af kommunerne - på bekostning af ældre på kommunale plejehjem.

Politik

Minister vil stoppe overbetaling af plejehjem

Socialminister Annette Vilhelmsen siger, at friplejehjem ikke er en blomst fra hendes have, og at de formentlig er med til at dræne kommunekasserne på bekostning af andre ældre.

Politik

Det er kun tre uger siden, at Klejtrup Friplejehjem i Himmerland åbnede sit andet plejehjem, og allerede nu har samtlige boliger fået ejermænd, som Vesthimmerlands Avis kunne kundgøre i denne uge.

At fylde et plejehjem på så kort tid er noget af en bedrift i en landsby som Klejtrup med 900 indbyggere, der nu har to private plejehjem med tilsammen 47 ældre, hvoraf halvdelen kommer fra andre kommuner.

Det har skabt 50 lokale arbejdspladser, fastslår bestyrelsesformanden i avisen og fremhæver »de topmoderne boliger« med »intelligente toiletter og udendørsarealer med åløb, pavillon og gede-, heste- og hønsehold«. Og så altså det engagerede personale.

Overbetaling anerkendt
Der er ikke grund til at mistænke de to himmerlandske plejehjem for ligefrem at have guldbelagte vandhaner, men socialminister Annette Vilhelmsen (SF) anerkender nu, at der sker overbetaling af friplejehjem fra de kommunale kasser. Og det vil hun have lavet om.

Det gør ministeren i et brev til blandt andet Aarhus Kommune, der har henvendt sig, fordi man mener, at skatteborgerne bekoster over 100.000 kroner mere årligt per friplejehjemsplads end til en plads i en kommunal plejebolig. Dermed påføres ældreområdet i det østjyske kommune store ekstra millionudgifter, som skal tages fra servicen til ældre i kommunale plejeboliger.

Ministeren skriver i svaret, at »det er sandsynligt, at gennemsnitsudgiften pr. beboer i friplejeboliger på landsplan faktisk er højere end udgiften til kommunale plejeboliger« – det er første gang, at en minister så klart slår fast, at der er tale om overbetaling. Det, der også får dem til at juble på rådhuset i Aarhus, er, at ministeren skriver, at der er påbegyndt et arbejde »om at indføre en ny afregningsmodel«.

Jeg er ikke tilhænger af, at nogen kan tjene penge på dette områdeMen skulle Annette Vilhelmsen selv bestemme, havde vi slet ikke friplejehjem her i landet, siger hun til Politiken: »Det er ikke en blomst fra vores have«, fastslår ministeren med henvisning til, at det var den borgerlige regering, der indførte friplejehjem i 2007.

»Jeg er ikke tilhænger af, at nogen kan tjene penge på dette område – selv om der er mange udmærkede friplejehjem«.

LÆS OGSÅ Ministerens hensigt er engang til foråret at være klar med et ny takstsystem, men Annette Vilhelmsen understreger, at det ikke er nemt. Blandt andet fordi kontrakter med friplejehjem er for ti år, hvilket hun betegner som »uheldigt«. »Det er en kompleks ordning, vi kan ikke bare lave det hele om med et snuptag, for der skal også være sikkerhed for dem, der allerede bor på friplejehjem«. Nødvendiggør lukningerI Aarhus har kommunen sagt ja til foreløbig 84 frihjemspladser, og 60 mere er på vej, som blandt andet skal drives af Jehovas Vidner. Ifølge kommunens egne beregninger gør det det nødvendigt at spare op mod 15 millioner kroner på den kommunale ældrepleje og lukke over 100 kommunale plejeboliger. På landsplan er der indtil videre 480 beboere i friplejeboliger, men rundt i landet er der givet tilsagn om 1.244 yderligere. LÆS OGSÅI Aarhus Kommune understreger Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg, at han ikke ved, om friplejehjemmene bruger de ekstra penge på bedre service, »eller om de laver profit«. »De må jo gerne tjene penge og give overskud til ejerne. Og det er klart, at det kan være mere interessant for ældre at komme på et plejehjem, hvor de har råd til seks ekstra social- og sundhedsassistenter. Men det går ud over de andre ældre i plejeboliger i kommunen«. Detaljeret regnestykkePræcis hvor meget friplejehjemmene er dyrere, skændes parterne om.

Kommunernes Landsforening har opgjort tabet til 100 millioner kroner på landsplan, og en række kommuner har meldt sig som kritikere. Herunder København, hvor det er beregnet, at ekstraudgiften til en friplejebolig er 50.000 kroner. Socialministeriet er kommet frem til et tilsvarende beløb på 45.000 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da friplejehjemmene er koncentreret i et mindre antal kommuner, vil det i særlig grad gå ud over deres lokale økonomi – som Viborg Kommune, der har relativt flest friplejepladser.

Men i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der organiserer blandt andet mange friplejehjem, er velfærdspolitisk chef Marie Louise Kirring Løvengreen skeptisk over for de mange regnestykker.

Hun er enig i, at private og kommunale plejehjem skal have samme afregning – men hun mener, at kommunerne ofte glemmer at indregne alle de udgifter, de har til egne plejehjem, og som de sparer ved de private.

Urimelige fordeling

Det gælder for eksempel udgifter til administration.

»Vi har set andre regnestykker fra Holbæk, der viser, at friplejehjemmene ikke er dyrere«, siger Marie Louise Kirring Løvengreen. Der har tidligere været en sag om overbetaling af privathospitaler. Er dette her ikke et nyt eksempel på, at en borgerlig regering har sørget for at forkæle en ny privat sektor, der skulle konkurrere med det offentlige?»Hvis det var så attraktivt at drive friplejehjem, ville flere gøre det. Indtil nu er kvoterne for, hvor mange der kan oprettes, ikke opbrugt«. LÆS OGSÅ Direktør Hosea Dutschke i Aarhus Kommune kalder ministerens svar »fornuftigt«, men havde håbet, at der var kommet et indgreb allerede nu:Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce