Dagpenge. Der bliver ingen dagpengeændringer, hvis det står til de radikale.
Foto: ANITA GRAVERSEN (arkiv)

Dagpenge. Der bliver ingen dagpengeændringer, hvis det står til de radikale.

Politik

R afviser dagpengeændringer: Reformen er god, som den er

De radikale afviser dagpengeforslag fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Politik

Nej til en længere dagpengeperiode.

Nej til et kortere genoptjeningskrav.

De radikale afviser at suspendere dagpengereformen og midlertidigt genindføre en fireårig dagpengeperiode og et genoptjeningskrav på et halvt år, sådan som Enhedslisten og Dansk Folkeparti foreslår.

LÆS OGSÅ

Dagpengereformen er nemlig ganske udmærket, som den er. Og den virker, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq.

»Det vil vi ikke være med til. Økonomien har været hårdt ramt, og derfor har vi også sat ind med en række ekstraordinære tiltag som akutjob, seniorjob og uddannelsesordningen. Senest har vi gjort det helt rigtige og sikret økonomisk forsørgelse til alle med en arbejdsmarkedsydelse, der virker parallelt med dagpengereformen«, siger Nadeem Farooq og fortsætter:

»Men derudover har vi ikke nogen intentioner om at bløde op på den ordning eller sætte den på standby. Reformen er god og en forudsætning for genopretningen af dansk økonomi«, siger Nadeem Farooq.

Der bliver heller ikke noget med et nyt, konjunkturbaseret dagpengesystem, sådan som Dansk Folkeparti foreslår, siger han.

R: Reformen virker
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kritiserer i dagens Politiken i skarpe vendinger den dagpengereform, som hun har haft ansvaret for at gennemføre, men som blev vedtaget i 2010 af Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti og de radikale.

Men, at der er intern uenighed blandt regeringspartierne omkring dagpengereformen, er ikke nyt, mener Nadeem Farooq.

»Det er ikke nogen stor nyhed, at vi ser forskelligt på dagpengereformen. Vi radikale står fuldstændig vagt om den dagpengereform, som vi også gjorde, da vi var med til at gennemføre den for tre-fire år siden«, siger han.

»Men vi er enige med Socialdemokraterne om, at den har været gennemført med en indfasning, der har været alt for hård. Og det har vi sammen - og heldigvis - rodet bod på ved at bløde op på indfasningen og introducere arbejdsmarkedsydelsen«, siger Nadeem Farooq og fortsætter:.

»Der er tusindvis af dagpengemodtagere, der kommer i job hver eneste måned. Så reformen virker jo«.

Den tidligere regering ramte ved siden af skiven

Hvordan kan du sige, reformen virker, når næsten 34.000 ledige er smidt ud af dagpengesystemet i 2013 - et antal, man regnede med kun ville være mellem 2.000 og 4.000?

»Selve indfasningen har været alt, alt for hård. Vi burde have indfaset dagpengereformen gradvist helt fra begyndelsen af. Det gjorde vi ikke. Den tidligere regerings skøn på, at kun mellem 2.000 og 4.000 mennesker ville ryge ud, er helt åbenlyst ramt ved siden af skiven«, siger Nadeem Farooq.

LÆS OGSÅ

Du giver de andre skylden. Er det ikke lidt let, når det drejer sig om 30.000 mennesker?

»Nej, nej, nej. Det er ikke det. Men vi havde jo ikke regeringsapparatet til at regne på tingene. Vi står på mål for det, vi regner på, og der har vi også ligget i underkanten, det anerkender jeg fuldt ud. Jeg siger bare, vi ikke har haft vores egen regnemaskine«.

Hvis du vidste dengang, at det ville koste 34.000 mennesker deres dagpengeret i 2013, ville du så også være gået ind for den reform?

»Ja, uden tvivl. Det, at en lang række borgere uheldigvis har opbrugt deres dagpengeret, er kun den ene side af ligningen. Den anden side af ligningen er alt det, der virker, men som der ikke er fokus på - nemlig de titusindvis af dagpengemodtagere, der hvert år kommer i job«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce