Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente (arkiv)
Foto: Ditte Valente (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antorini: Praktik i Tyskland er en fantastisk mulighed

Det er et plus på flere fronter at sige ja til en praktikplads i udlandet, mener undervisningsministeren.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man er kok, frisør eller håndværker uden en praktikplads i Danmark, er der masser at få i Tyskland, forsikrede undervisningsminister Christine Antorini (S) tidligere i dag.

Over 10.000 unge står lige nu uden praktikplads inklusive dem, der skal i skolepraktik, og derfor er det en fin chance for at få international erfaring, mener ministeren.

»Det er en fantastisk mulighed som ung, også på en erhvervsuddannelse, at man kan få et internationalt ophold. Og så kan de rent faktisk få en praktikplads i en virksomhed, der gør, at de kan blive færdige som fuldt faglærte håndværkere. Så det er et plus på flere fronter«, siger Christine Antorini og understreger, at muligheden for at tage erhvervspraktik i udlandet hele tiden har været til stede, men at den netop er blevet forbedret.

»Nu er der unge, der allerede er taget af sted til Tysland, fordi muligheden har eksisteret længe. Den er så blevet forbedret, fordi jeg nu har lavet en aftale med den tyske undervisningsminister, så vi er sikre på, at kvaliteten er den samme, uanset om man tager sin praktik i Tyskland eller Danmark«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Men er det rimeligt, at man skal gå ned i løn, hvis man er nødsaget til at tage sin praktik i Tyskland?

»Det er rigtigt, at der er overenskomstsmæssige forskelle i Danmark og Tyskland. Vi går jo ikke ind og blander os i tyske overenskomster, så det er rigtigt, at som lærling i Tyskland vil man få lidt mindre, men til gengæld kan man få tilskud, hvis man vælger udlandspraktik. Til gengæld får man rent faktisk en læreplads og et spændende cv, som, jeg er sikker på, er guld værd for en dansk arbejdsgiver, når man skal ansættes«.

Erhvervsuddannelsesreform på vej
Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at du løber fra dit ansvar, når du og regeringen ikke er i stand til at skabe de nødvendige praktikpladser i Danmark. Er din udmelding i dag ikke en falliterklæring?

»Nej, for det her er ikke et enten-eller. Det handler om, at vi er i gang med at styrke praktikpladsindsatsen her i Danmark - i øvrigt sammen med blandt andre Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Det handler samtidig om, at man får mulighed for at blive en del af et internationalt arbejdsmarked. Det ville da være tudetosset, hvis ikke vi gjorde, alt hvad vi kan for også at motivere unge på erhvervsuddannelserne til at rejse til udlandet. Så vi skal gøre begge dele«.

Men argumentet om, at vi er en del af et internationalt samfund, kan vel ikke være en undskyldning for, at vi ikke selv er i stand til at oprette flere praktikpladser?

»Det er også derfor, vi sætter ind på begge fronter. Det vigtigste her og nu er, at vi kommer igennem med den erhvervsuddannelsesreform, vi er i gang med at forhandle, og som jeg håber, vi får en bred aftale om. Den er det sidste, der skal til for, at unge skal kunne vide, at når de er blevet optaget på en erhvervsuddannelse, så skal de også kunne stå med et svendebrev inklusive en praktikplads, enten i en virksomhed eller igennem de nye praktikcentre eller i udlandet, når de er færdige«.

Udveksling for elever og universitetsstuderende er ikke det samme

Sådan som reglerne er nu, kan man som universitetsstuderende læse et semester i udlandet og ansøge om at få sine taxameterpenge med til at betale undervisningsafgiften i det pågældende land. Således ændres udgifterne ikke for staten, men den ordning eksisterer ikke for erhvervsskoleelever.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti har tidligere stillet spørgsmål til dit ministerium om muligheden for at sidestille erhvervsskoleelevers udvekslingsforløb med universitetsstuderendes. Svaret var, at det ikke umiddelbart er muligt, fordi uddannelsesforløbene ikke er sammenlignelige, men er idéen som udgangspunkt ikke fin nok?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, for det er to forskellige uddannelser. En erhvervsuddannelse er en vekseluddannelse, der veksler mellem teori og praktik. Det er unikt i Danmark, og det gode er, at det tyske erhvervsuddannelsessystem er bygget op på præcis samme måde. Derfor har jeg lavet et samarbejde med den tyske undervisningsminister, så man er sikker på, at kvaliteten af praktikken er den samme. En universitetsuddannelse er noget andet - der er du på et uddannelsessted hele tiden. Derfor kan man ikke sammenligne det med at tage på udveksling, men vi prøver at gøre det så attraktivt som muligt for erhvervsskoleelever, at de også kan tage af sted«.

LÆS OGSÅ

Men skal det ikke også være sådan, at de økonomiske omkostninger også udlignes mellem erhvervsskoleelever og universitetsstuderendes udvekslingsophold?

»Nej. Jeg og mange af arbejdsmarkedets parter anerkender værdien af, at vi har et vekseluddannelsessystem, hvor man får lærlingeløn, når man er ude i praktik og dermed er en medarbejder ude i virksomheden. Det ønsker alle at fastholde. Med det udgangspunkt forsøger vi nu at gøre det så attraktivt som muligt, så man også som lærlinge vælger at tage et praktikophold i udlandet«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden