Svinesti. Der er »høj velfærd« i dansk svineproduktion, mener Søren Gade, direktør for Landbrug og Fødevarer.
Foto: Finn Frandsen/POLFOTO

Svinesti. Der er »høj velfærd« i dansk svineproduktion, mener Søren Gade, direktør for Landbrug og Fødevarer.

Politik

Minister kræver færre døde svin

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil gøre op med »meget store dyrevelfærdsproblemer i svineproduktionen«. Dyrenes Beskyttelse jubler, mens landbruget raser.

Politik

Efter en måned som fødevareminister lægger Dan Jørgensen op til markante ændringer i Danmarks gigantiske produktion af svin.

I sit første interview om dyrevelfærd kalder ministeren svineproduktionen for Danmarks største dyrevelfærdsproblem.

»Vi har meget store velfærdsproblemer i den danske svineproduktion. Det er problemer, som vi af etisk-moralske årsager skal tage mere seriøst end i dag«, siger Dan Jørgensen.

LÆS OGSÅ

Ministeren vil nu indkalde landbrug, dyreværnsorganisationer, eksperter og politikere for at lave en handlingsplan, der skal ligge klar inden for få måneder.

Der kommer et opgør med rutinemæssige halekuperinger og kastrationer uden bedøvelse, lover ministeren, der også vil have dødeligheden betragteligt ned – i dag dør omtrent hver fjerde pattegris, inden den bliver 4 uger. Det svarer til 25.000 destruerede svin om dagen og 9 millioner om året.

»Det er underligt, at der ikke har været mere fokus på det. Forestil dig for eksempel, at der døde 25.000 hundehvalpe om dagen i Danmark. Hver dag! Så skal jeg love dig for, at der ville være betydelig mere fokus på sagen end på præcis det, der sker ude i staldene i dag. Det kan vi ikke være bekendt, og det skal der gøres noget ved«, siger Dan Jørgensen.

Ikke »moderne kz-lejre«
Ministeren vil ikke løfte sløret for konkrete målsætninger og ny lovgivning, før alle parter er inddraget, men han forsikrer, at der vil komme initiativer mod »de mange problemer« i svineproduktionen:

»Jeg udtrykker mig med vilje ret markant, for så kan du spørge mig igen om to måneder, hvis ikke der er sket noget«.

Landbrug & Fødevarers direktør, Søren Gade, møder gerne op til »konstruktive drøftelser«, men han er langtfra imponeret af ministerens hårde udsagn. Der er »høj velfærd« i dansk svineproduktion – det er ikke »moderne kz-lejre«, siger Gade.

Han minder om milliardindtægterne fra de 30 millioner svin, der årlig produceres i Danmark.

Men ministeren vil netop gøre op med tanken om, at bedre dyrevelfærd koster på bundlinjen: »Præmissen er, at vi skal løse problemerne på en måde, så det ikke skader konkurrenceevnen«, siger han.

Landbruget: Det er utopi

Den påstand tror Søren Gade ikke på. »Det er utopi. Hvis det var så nemt, at en ny minister bare kunne løse det, den danske svinebranche har arbejdet med i 125 år, så havde man gjort det for længst. Øgede krav og øgede omkostninger for svineproducenterne vil betyde færre arbejdspladser«, siger Gade.

LÆS ARTIKEL Også Venstres fødevare- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen, langer ud efter ministeren. Han minder om, at erhvervet allerede har sat tiltag i gang for at nedbringe dødeligheden og halekuperingen.

»Dan Jørgensen bør lægge skrigehatten væk og tag den saglige hat på. Når man bliver minister, skal man lægge den skingre tone væk og se mere fagligt-sagligt på det«, siger Erling Bonnesen.Enhedslisten er omvendt begejstret for løfterne fra den nye minister.

»Jeg har ikke hørt en minister tale sådan før. Det er meget direkte og klare udtalelser, som kalder på handling. Det giver en forventning om, at der kommer en række klare forbedringer«, siger fødevareordfører Per Clausen.Dyrenes Beskyttelse har heller aldrig hørt en minister tale så markant for bedre dyrevelfærd i den lukrative svineproduktion. Direktør Britta Riis siger:

»Det er nogle dejligt skarpe holdninger. Det er glædeligt, at han tager fat på nogle af de store problemstillinger inden for svineproduktion, som vi har peget på i årevis. Og det er godt, at han melder ud, at det er inden for en tidsfrist på måneder. Ofte trækker man svære problemer i langdrag. Nu skal der findes løsninger«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce