Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SU. De studerende er særdeles utilfredse med regeringens intention om at skære i SU'en. Nu foreslår Dansk Folkeparti, at kun studerende, der er blevet uforsætligt forsinket, skal kunne få SU længere end normeret tid.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

SU. De studerende er særdeles utilfredse med regeringens intention om at skære i SU'en. Nu foreslår Dansk Folkeparti, at kun studerende, der er blevet uforsætligt forsinket, skal kunne få SU længere end normeret tid.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF vil fjerne det ekstra SU-år

Kun hvis studerende ikke selv er skyld i en forsinkelse, skal de kunne få SU ud over normeret tid, siger DF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal kun være muligt for studerende at få SU ud over normeret studietid, hvis de er blevet uforsætligt forsinket i løbet af studierne.

Det mener Dansk Folkeparti, som dermed vil skære det ekstra SU-år væk, medmindre sygdom, dumpede eksamener, meritproblemer eller lignende uforskyldte hændelser har betydet, at de studerende ikke bliver færdige på normeret tid.

»Man skal ikke kunne kalkulere med at bruge seks års SU på et femårigt studium. Det er ikke rimeligt, at studerende planlægger efter det og spekulerer i at skubbe eksamener for at få ekstra SU«, siger Dansk Folkepartis SU-ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl forud for de SU-forhandlinger, der for alvor begynder i næste uge.

Han mener ikke selv, han dermed har rykket sig i forhold til, at han forud for regeringens fremlæggelse af SU-udspillet for nylig sagde, at Dansk Folkeparti ikke ville være med til at skære i SU'en. Hverken længden eller størrelsen af den.

LÆS MERE

»Det centrale for mig er at sende det signal, at de studerende som udgangspunkt skal være fuldtidsstuderende og arbejde for at blive færdig på normeret tid«, siger han.

Kan ikke acceptere toårsregel
Dansk Folkepartis SU-ordfører foreslår, at studerende fremover skal kunne søge ekstra SU elektronisk, og at stikprøver skal sikre, at der ikke bliver snydt. Partiet har bedt uddannelsesministeriet regne på forslaget.

Forslaget er tænkt som et alternativ til regeringens forslag om, at studerende, der begynder på deres videregående uddannelse mere end to år efter endt ungdomsuddannelse, kun skal have SU i normeret tid. Det forslag støtter Dansk Folkeparti ikke.

Partiet frygter, at forslaget vil ramme socialt skævt, og derfor understreger Jens Henrik Thulesen Dahl, at udefrakommende forsinkelser ikke skal diskvalificere studerende fra det ekstra SU-år.

»Det sjette SU-år er en sikkerhed for, at man har SU til at gøre studiet færdigt, hvis man er blevet forsætligt forsinket. Hvis man får problemer på den ene eller den anden måde i sit studieforløb - dumper nogle eksamener, bliver syg, skal på barsel, har problemer med at få overført merit eller på anden måde bliver uforskyldt forsinket - så skal man have mulighed for at få det sjette SU-år, så man kan gøre studiet færdigt«.

LÆS MERE

Der har været spekulationer om, at regeringen overvejer at lave et SU-forlig uden om Dansk Folkeparti. Er det her et forsøg på at gøre jer interessante for regeringen?

»Nej, det synes jeg ikke. Vi ved godt, at regeringen har mulighed for at opsige forliget og lave en anden aftale efter næste valg, hvis det er det, de gerne vil. Men den strid går ikke så meget på det her, men om de to milliarder, regeringen har pålagt sig selv at finde. Det ved vi ikke, om man kan finde i SU-reformen«.

V: Sympatisk at målrette SU til dem, der virkelig trænger
Venstre vil ikke afvise, at Dansk Folkeparts forslag kan blive en del af reformen og bifalder incitamentet til at få studerende hurtigere igennem.

»Ministeren har virkelig erstattet gulerod med pisk ved at erstatte 1,08-reglen med toårsreglen. Vi mener, toårsreglen har nogle negative og utilsigtede effekter. Og derfor er det interessant, at Dansk Folkeparti kommer med det her forslag«, siger Venstres SU-ordfører Mads Rørvig.

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er sympatisk at målrette SU'en til dem, der har et reelt behov for at trække studietiden lidt længere; folk med handi´kap, folk med sygdomme eller studerende, der skal på barsel«, siger Mads Rørvig, der erklærer sig åben for forslaget.

Det gør de konservative også. Partiets SU-ordfører, Vivi Kier, understreger, at bestemte grupper studerende forsat skal have mulighed for at få SU længere end uddannelsens normering.

OVERBLIK

»Det er vigtig at bibeholde det ekstra SU-år for folk, der får børn eller har et handikap, der betyder, at de simpelthen ikke kan gennemføre på normeret tid«, siger Vivi Kier og fortsætter:

»Vi synes, det er meget vigtigt med et bredt SU-forlig, fordi det betyder så meget for landets studerende«.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ønsker ikke at kommentere på forslaget, fordi han i næste uge skal mødes med partierne bag det nuværende SU-forlig til forhandlinger.

»Usympatisk« regering

Dansk Folkeparti har i dag kritiseret regeringen for den seneste tids reformer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er grundlæggende usympatisk, at regeringen udpeger de grupper i det danske samfund, som har de laveste indkomster og siger, at de i særlig grad skal holde for, når der skal findes penge til at lette selskabsskatten. Det falder jo i øjnene, at der skal bruges tre milliarder på at lette selskabsskatten, og man finder lige præcis tre milliarder kroner på at ændre SU’en og kontanthjælpssystemet«, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Han påpeger dog, at kritikken ikke betyder, at partiet ikke selv kan stemme for nedskæringer - for eksempel på SU'en.

»Vi siger, at vi gerne vil forhandle med regeringen om ændringer i kontanthjælpen og SU’en, hvis vi forhandler uden et krav om at finde et bestemt beløb. Det mærkværdige er jo, at man forlods siger, at SU-systemet skal aflevere to milliarder kroner og kontanthjælpssystemet skal aflevere en milliard. Så forhandler man jo baglæns«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden