Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Afghanistan. Vi har trukket et tungt læs i Afghanistan, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om den tilbagetrækning af danske kamptropper, der sker i august 2013 - et halvt år tidligere end planlagt.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Afghanistan. Vi har trukket et tungt læs i Afghanistan, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om den tilbagetrækning af danske kamptropper, der sker i august 2013 - et halvt år tidligere end planlagt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning bekræfter Afghanistan-exit: Et tidspunkt hele Danmark har ventet på

De danske soldater har ydet en uvurderlig indsats, siger statsministeren.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afghanistan-planen fremrykkes, så det Hold 15, der er i Helmand i Afghanistan lige nu, bliver det sidste danske hold kampsoldater i Afghanistan.

Det bekræfter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde.

»Danmark er et af de lande, der har trukket det tungeste læs i Afghanistan. Siden 2002 har danske soldater været i frontlinjen. De har leveret en uvurdelig indsats for vroes sikkerhed. De har været med til at føre Afghanistan frem til det punkt, hvor afghanerne selv er i stand til at stå for hovedansvaret for deres eget lands sikkerhed«, siger Helle Thorning-Schmidt, der kalder tilbagetrækningen dagens vigtigste nyhed.

LÆS OGSÅ

»Samtidig er det vigtig at slå fast, at arbejdet ikke er gjort færdig. Der vil komme tilbageslag i fremtiden, også af sikkerhedsmæssig karakter. Men kursen er sat«, siger Helle Thorning-Schmidt, der kalder missionen i Afghanistan for både »farefuld og vigtig«.

Kun kampvognene bliver
Det var meningen, at de danske tropper skulle trækkes ud af Afghanistan med udgangen af 2014. Men efter aftale med briterne sker det nu til august.

»Situationen er, at det danske og det britiske forsvar vurderer, at der ikke skal udsættes et nyt hold, når det nuværende infanteri-kompagni kommer hjem i august i år. Hermed vil det eneste kampbidrag i Afghanistan være vores kampvogne, som bliver«, siger Helle Thorning-Schmidt, der begrunder tilbagetrækningen med, at afghanerne hurtigere end ventet er blevet klar til at overtage opgaverne fra de danske kamptropper.

»Derfor tilpasser briterne deres militære bidrag i Helmand. Og da Danmark arbejder tæt sammen med briterne, gør vi selvfølgelig det samme«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Også det danske polititræningshold, der er med til at uddanne de afghanske politibetjente, bliver trukket ud af Afghanistan.

Statsministeren er stolt af de danske soldater

Tilbagetrækningen af de danske kamptropper betyder, at Danmark går fra at have 650 til 300 udsendte soldater.

»Den reduktion er selvfølgelig afstemt med Storbritanien og USA og svarer fint til de to landes reduktioner«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed flytter Danmark hovedvægten fra kamp til bistand, siger statsministeren.

LÆS OGSÅ

»Det er et tidspunkt som jeg og hele Danmark har ventet på, og nu er det så kommet. Jeg er stolt over den indsats, som danske soldater har ydet i Afghanistan suiden 2002«, siger Helle Thorning-Schmidt, der selv har været i Afghanistan og møde de danske soldater og roser dem for både professionalisme og dedikation.

»Jeg vil gerne bruge lejligheden i dag til at sende en hilsen til Hold 15, som netop nu er udsendt i Helmand«, siger Helle Thorning-Schmidt og takker de øvrige partier i Folketinget for deres opbakning til den danske indsats i Afghanistan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden