Foto: FALS SIMON
Politik

Radikale: FN skal true med militært indgreb til sommer

Friis Bach vil give fredsforhandlingerne seks måneder, før militær sættes ind.

Politik

Skab fred i Syrien inden sommer, eller verdenssamfundet vil gribe ind militært.

Sådan bør ultimatummet fra FN's Sikkerhedsråd til regimet og oprørsgrupperne i Syrien lyde, når udenrigsministre fra 39 lande i dag tager hul på den længe ventede fredskonference 'Geneve 2' i Schweiz.

Det mener de radikales udenrigsordfører og tidligere udviklingsminister, Christian Friis Bach.

»Jeg tror ikke et sekund på, at parterne når et resultat, uden at der er en troværdig trussel om militær intervention. Og det er den trussel, Sikkerhedsrådet kan sende ved at lave en resolution, der myndiger det internationale samfund til at bruge alle de til rådighed stående midler for at stoppe konflikten, hvis parterne ikke selv kan gøre det. Danmark skal meget klart sige, at det bliver konsekvensen, hvis ikke parterne finder et resultat«, siger Christian Friis Bach, der har udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i Schweiz for at fremme det danske synspunkt.

LÆS OGSÅ

»Det er nu eller aldrig. Vi kan ikke længere sidde overhørig, at halvdelen af Syriens befolkning er i akut nød, at syv en halv million mennesker er flygtet, og hundredetusinder er slået ihjel. Vi lever i år 2014, det er ikke det internationale samfund værdigt, og det er ikke lidelser, vi kan sidde overhørig«, fortsætter han.

Back: Kina og Rusland kan ikke stå uden for

Den radikale udenrigsordfører understreger, at truslen om militær intervention skal komme fra et enigt Sikkerhedsråd og med henvisning til FN-chartrets artikel 7, der muliggør en militær intervention.

Er det overhovedet realistisk, at FN's Sikkerhedsråd med Kina og Rusland kan samles om en sådan resolution?

»Hvis der ikke meget hurtigt viser sig en forhandlingsvilje, så vil både Kina og Rusland og resten af Sikkerhedsrådet stå med et gigantisk forklaringsproblem, fordi de er bemyndiget af det internationale samfund til at skabe fred og sikkerhed. Og derfor tror jeg, det bliver meget svært for Rusland og Kina at undslå sig en skærpet resolution i Sikkerhedsrådet, hvis der ikke meget hurtigt viser sig forhandlingsvilje hos parterne«.

LÆS OGSÅ

Statsminister Helle Thorning-Schmidt åbnede i efteråret for en miltær intervention i Syrien uden et FN-mandat i forbindelse med giftgasangrebet i august. Kan det ikke også komme på tale nu?

»Jeg mener ikke, at vi nu på nogen måder skal til at sende signaler om aktioner uden om FN's sikkerhedsråd. Det, der skal til, er et internationalt samfund, der står sammen«, siger Christian Friis Bach.

Også Socialdemokraternes udenrigsordfører, John Dyrby Poulsen, bifalder en trussel om militær intervention over for de centrale aktører i Syrien.

»Vi er nødt til på en eller anden måde at lægge pres på regimet dernede. Om det lige skal være en deadline på seks måneder er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at presset er der. Jeg tvivler dog på, at Sikkerhedsrådet kan blive enigt om at lægge et sådant pres, men man kan håbe, at Rusland og Kina rykker sig«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce