Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er forklaringen på den næse, alle taler om

Det er ingen sjældenhed at få en næse i dansk politik, men hvad betyder det egenltig?

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Annette Vilhelmsen har en. Villy Søvndal og Bjarne Corydon har en. Uffe Ellemann-Jensen har 80, og i dag blev det så afgjort, at Helle Thorning-Schmidts slipper for en.

Politikere og medier taler i flæng om famøse minister-næser, men hvad vil det egentlig sige at få en næse?

En næse er en faglig irettesættelse eller kritik, som ikke får direkte politisk eller juridisk betydning, og det er mindre alvorligt end eksempelvis at blive stillet et mistillidsvotum og tvunget til at forlade en ministerpost. Også selvom sagen kan være alvorlig i medier og offenltighed.

Næsen eksisterer teknisk set i form af en skriftlig udtalelse eller beretning, som beskriver kritikken.

Helles næse At statsminister Helle Thorning-Schmidt har været tæt på at få en næse, skyldes at hun og hendes ministerium blev inddraget i den såkaldte Christiania-sag.

Her havde tidligere justitsminister Morten Bødskov konstrueret en løgn for ikke at fortælle den egentlige årsag til en aflysning af en tur til Chistiania, som retsudvalget endte med at gennemføre i 2012.

På et fem timer langt samråd 17. januar erkendte statsministeren, at hun og hendes ministerium allerede tidligt i forløbet vidste, at retsudvalget ikke havde fået den rigtige forklaring på den aflyste tur. Statsministeriet var dog ikke bekendt med, at det var en decideret konstrueret løgn.

Derfor ønskede Enhedslisten og de borgerlige partier at give hende en næse, men da partierne ikke kunne blive enige om orlyden i kritikken af statsministeren, slap hun i ellevte timer for at få en næse.

Kæmpetud eller lille næse
Graden af kritik og næsens størrelse afgøres som regel af det ordvalg, som beskriver fejltrinet, og selv om der ikke findes nogen fast skala, så opererer statsrevisorerne med et sæt retningslinjer

Hvis der bliver udtalt »stærk kritik« eller »skarp påtale« i en sag, vil det blive fortolket som en stor næse. Hvis ordvalget er mildere, og kritikere bruger vendinger som, at man »finder det utilfredsstillende«, »indskærper« noget eller »finder noget kritisabelt«, så er der ifølge Statsrevisorerne tale om en mellemstor næse.

Man taler om en mindre næse, hvis kritikere »påpeger«, »understreger« eller »beklager« noget, eller man finder noget »bekymrende« eller »foruroligende«.

Størrelsen kan også bestemmes af, om nogen får kritik i regi af et udvalgsmøde, eller om kritikken gives i folketingssalen. Sidstnævnte er det mest alvorlige.

Men hvorfor hedder det en næse?
Ifølge Folketingets Oplysning har Dansk Sprognævn forsøgt at finde ud af, hvorfor man kalder det en næse, og årsagen skal sandsynligvis findes langt tilbage i det danske sprogs historie.

»Næsen er fra gammel tid blevet forbundet med noget lidt latterligt. Noget man kunne bruge til at udtrykke foragt. Man kan også få en »lang næse« - blive narret eller skuffet, og i ældre tid havde man også udsagnsordet »at næse«. Det kunne man gøre, hvis man ville give en reprimande«, oplyser Dansk Sprognævn.

Ifølge tidligere politisk kommentator Kaare R. Skovs bog 'Dansk Politik A-Å' fra 2007, stammer udtrykket fra ordet nesæ, som betød skam eller vanære.

Næser er ikke kun forbeholdt politikere. Også embedsmænd kan få tilldelt attributten, og ud over Folketinget kan også Rigsrevisionen med rygdækning fra statsrevisorerne og Ombudsmanden give nogen en næse.

Ellemann fik 80

Tilsyneladende er Venstre-politikeren Uffe Ellemann-Jensen den dansker, som har fået allerflest næser.

Tilbage i 2010 lavede TV2 Nyhederne en optælling af, hvem der var indehaver af flest næser, og man fandt ud af, at Ellemann havde fået hele 80 stykker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Han fik langt størstedelen af næserne i kraft af sit virke som udenrigsminister, og her mente oppositionen, at Ellemann ikke respekterede det alternative udenrigspolitiske flertal i forbindelse med fodnotepolitikken.

Politiken kontaktede Uffe Ellemann-Jensen for en kommentar til, hvordan det er at få en næse, men han ønskede ikke at medvirke. Han mener ikke, at hans næser kan sammenlignes med dem, der bliver delt ud i øjeblikket.

I en mail skriver han dog:

»Har I brug for et citat om næser, kan I citere mig for dette:

Næser er noget politikere giver ministre, når de er for feje til at sparke dem ned fra taburetten«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden