Dong. Trods 130.000 underskrifter, der protesterer mod delsalget af Dong til Goldman Sachs ryster Socialdemokraterne ikke på hænderne.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Dong. Trods 130.000 underskrifter, der protesterer mod delsalget af Dong til Goldman Sachs ryster Socialdemokraterne ikke på hænderne.

Politik

S står fast trods 137.000 underskrifter: Vi ændrer ikke Dong-beslutning

Hverken finansminister eller S-finansordfører tøver trods massiv utilfredshed med Dong-salg.

Politik

Selv om flere end 130.000 danskere har skrevet under på en underskriftsindsamling imod regeringens delsalg af Dong til den amerikanske finanskæmpe Goldman Sachs, står Socialdemokraterne og regeringen urokkeligt fast.

Goldman Sachs' tilbud er det bedste for både Dong og for skatteyderne, lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

»Selvfølgelig er jeg og andre opmærksomme på både underskriftsindsamlingen og den diskussion, der foregår. Og jeg kan ikke fortænke folk i at være kritiske over for Goldman Sachs med alle de ting, de har i bagagen. Det er jeg også selv. Men vi har taget det tilbud, der er bedst for Dong og i sidste ende også for skatteyderne«, siger han.

Rekord antal underskrifter har ingen betydning Underskiftsindsamlingen blev sat igang 14. januar, hvor kun 61 danskere skrev under på protesten. I løbet af de sidste tre dage har godt 110.000 danskere vist deres utilfredshed med regeringens Dong-beslutning.

Underskrifterne er kommet fra knap 95.000 forskellige IP-adresser.

Ifølge Ritzau er det samlede antal underskriftsprotester rekord for hjemmesiden skrivunder.net. Men de mange underskrifter får ikke Jesper Petersen til at genoverveje beslutningen.

»Det kan ikke få mig til at genoverveje og tage en beslutning, der er dårligere for skatteyderne og Dong som statsejet selskab end den beslutning, vi har truffet«.

Hvor mange danskere skal skrive under, før du er villig til at tænke over beslutningen en ekstra gang?

»Det kan man ikke sætte tal på. Der er et massivt flertal i Folketinget, der går ind for den aftale. Der vil fortsætte med at være diskussion, indtil beslutningen er truffet. Der vil givetvis også være endnu flere, der skriver under. Og jeg synes, det er udmærket, at Goldman Sachs mærker, at der er folk, der har opdaget, hvordan de gebærdede sig under finanskrisen«.

Corydon: Goldman Sachs er det bedste bud
Heller ikke finansminister Bjarne Corydon (S) lader sig påvirke.

Selv om han godt forstår, at danskerne kan være utilfredse med den finansielle sektor ovenpå flere år med finanskrise og en debat om, hvem der har ansvaret for krisen, holder også han fast.

»Jeg har skullet forholde mig til nogle helt konkrete bud på en løsning og på skatteydernes vegne vælge det, som var mest fordelagtigt blandt disse bud. Det er det, jeg har gjort. Derfor kunne vi i oktober sidste år offentliggøre aftalen med Goldman Sachs, PFA og ATP«, siger Bjarne Corydon i en skriftlig udtalelse til Politiken.

»Vi stod sidste år med et selskab - Dong - som havde brug for penge for at kunne investere og udvikle sig inden for grøn energi – i stedet for at skære ned. Derfor indledte vi en åben proces for at finde investorer«, siger han.

Politiken har dagen igennem forsøgt at få en kommentar fra både SF, de radikale og Venstre, der sammen med Socialdemokraterne og de konservative står bag aftalen om at sælge dele af Dong. Det er ikke lykkedes.

De konservatives finansordfører, Mike Legarth, har ingen kommentarer til Dong-salget før på torsdag, hvor beslutningen skal vedtages i Folketingets Finansudvalg, eftersom »sagen er under behandling«, siger han.

EL: Det er bedre at tabe ansigt end at miste hovedet
Stine Brix er gruppeformand for Enhedslistens folketingsgruppe og en ivrig modstander af udsigten til, at en del af Dong skal ende på amerikanske hænder.

Hun skrev således selv under på underskriftsindsamlingen i mandags og mener i den grad, at regeringen og den borgerlige del af flertallet bag salget bør lytte til de godt 130.000 danskere, der har sat deres digitale kragetæer på underskriftsindsamlingen.

»Det er endnu et kraftigt opråb til regeringen, Venstre og de konservative om at genoverveje den beslutning, de har truffet«, siger hun til Politiken.

Hun erkender, at ikke meget tyder på, at partierne har tænkt sig at lytte.

»Men jeg håber, at det at mange har skrevet under og det, at mange faktorer har ændret sig, siden man accepterede Goldman Sachs-buddet, er gode nok grunde til, at de vælger at udskyde beslutningen og ser på sagen én gang til«, siger Stine Brix.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er bedre at tabe ansigt end at miste hovedet«, siger hun.

Danske pensionskasser rører på sig

FTF-formand og ATP-bestyrelsesmedlem Bente Sorgenfrey sagde i går til Jyllands-Posten, at et konsortium af danske pensionskasser er interesseret i at lægge et købstilbud på delsalget af Dong, der er markant bedre for danskerne end det, Goldman Sachs har fået accepteret.

Det afviste finansminister Bjarne Corydon som »useriøst«, fordi regeringen ikke havde modtaget noget købstilbud fra de danske pensionskasser.

LÆS OGSÅ

I dag har flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer udtrykt kritik af regeringens Goldman Sachs-model. S-folketingspolitikeren Bjarne Laustsen mener, der er brug for en timeout i sagen, så man kan afsøge muligheden med de danske pensionskasser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce