Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vagthund. Politikerne på Københavns Rådhus skal i foråret lægge sig fast på, hvordan kommunens interne revision skal være organiseret fremover.
Foto: LARS KRABBE (arkiv)

Vagthund. Politikerne på Københavns Rådhus skal i foråret lægge sig fast på, hvordan kommunens interne revision skal være organiseret fremover.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnske politikere kritiserer kommunaldirektøren for at ville knuse vagthund

Københavns Kommune er genstand for politisk magtkamp om intern revisions fremtid.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere borgerlige politikere i København kritiserer kommunens øverste embedsmand for at ville stække den uafhængige kontrolinstans Intern Revision.

Det skriver Berlingske, som i en længere artikel opruller en politisk magtkamp om den interne revisions fremtidige rolle i landets største kommune.

Flere borgerlige politikere anklager i avisen administrerende direktør i Københavns Kommunes økonomiforvaltning Claus Juhl for at ville »knuse« den uafhængige revision, som i de seneste år har været stærkt kritisk over for kommunens sagsbehandling på en lang række områder.

Adskilt fra den øvrige forvaltning Kritikken kommer i forbindelse med, at politikerne i København skal tage stilling til revisionens fremtid, efter at den for fem år siden blev adskilt fra den øvrige del af forvaltningen i kommunen for at sikre den absolut uafhængighed.

Revisionen har blandt andet haft fokus på, at kommunen udbetalte gyldne håndtryk til en række topembedsmænd som havde haft åremålsansættelser på tidsbegrænsede vilkår, skriver Berlingske.

I flere tilfælde fik embedsmændene store fratrædelsesgodtgørelser, når deres kontrakter løb ud, selv om de ved samme lejlighed blev permanent ansat i kommunen.

Det skete blandt andet for administrerende direktør Claus Juhl i 2011, som fik 900.000 kroner, selv om han samtidig blev forlænget i jobbet.

Politikere ud på et sidespor
Ifølge de borgerlige politikere er det netop Intern Revisions fokus på de gyldne håndtryk, som har fået Claus Juhl til at ville stække revisionens magt ved i fremtiden at trække den ind under Økonomiforvaltningen, så den ikke længere er uafhængig og ikke længere blot referer til et særligt revisionsudvalg bestående af politikere.

»Man kører helt uden om de organer, det hele drejer sig, nemlig Revisionsudvalget med syv borgerrepræsentanter og Intern Revision. Det er rent embedsmandsvælde - og så på et område, der jo netop handler om de folkevalgte politikeres mulighed for at kontrollere embedsværket. Det er helt uhørt«, siger Mogens Lønborg (K), der frem til foråret 2013 var formand for revisionsudvalget, til Berlingske.

Claus Juhl afviser kritikken og siger, at han alene er drevet af saglige hensyn og at hans lønforhold aldrig har været behandlet af revisionen.

Han forklarer samtidig, at den Interne Revision er en helt særlig konstruktion, som bygger på en dispensation fra Indenrigsministeriet, som skulle fornyes ved udgangen af 2013.

Derfor er der blevet gennemført en evaluering af Intern Revision, som kommer med forslag til en fremtidig konstruktion.

Evalueringen er lavet af kommunes husadvokater fra advokatfirmaet Horten, som kritiserer Intern Revision for at mangle forståelse for den politiske virkelighed.

Ny model på plads i løbet af foråret

Den kritik kan den tidligere chef for Intern revision, Kurt Wagner, overhovedet ikke forstå.

Han mener, at revisionen netop ikke skal agere ud fra politiske hensyn og advarer mod at lægge den ind under Økonomiforvaltningen.

»Intern Revision skal kunne gennemføre revisionen og rapportere om denne uden at de reviderede enheder indirekte eller direkte kan påvirke revisionens gennemførelse og omfang samt ikke mindst rapporteringen«, siger han til Berlingske.

Den fremtidige model for revisionen ventes at falde på plads i løbet af foråret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden