Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

jaget. Den 30-årige whistleblower har været på flugt fra de amerikanske myndigeher siden maj 2013. Han opholder sig i øjeblikket i Rusland, og ifølge socialdemokratiet er han ikke velkommen i Danmark.
Foto: AP (arkiv)/AP

jaget. Den 30-årige whistleblower har været på flugt fra de amerikanske myndigeher siden maj 2013. Han opholder sig i øjeblikket i Rusland, og ifølge socialdemokratiet er han ikke velkommen i Danmark.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S fastholder: Danmark skal ikke give Snowden asyl

Nyt forslag om asyl til Edward Snowden møder modstand. EL vil stemme for.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forslaget fra Uffe Elbæk om at åbne de danske grænser for den amerikanske whistleblower Edward Snowden og give ham asyl får en lunken modtagelse hos Socialdemokraterne.

Den tidligere radikale kulturminister har i dag fremsat et beslutningsforslag om at give den 30-årige amerikaner ophold i Danmark.

Elbæk, som i dag er medlem af partiet Alternativet, begrunder forslaget med, at dansk asyl til Snowden ville være et godt signal at sende omverdenen, men det er Socialdemokraterne ikke enige med ham i.

»Det kan ligeså godt være et forkert signal. Der er mange aspekter i sagen, vi ikke kender endnu. Kommer der for eksempel dokumenter frem, som er forbundet med stor sikkerhedsrisiko? Vi ved det ikke, og derfor er tiden ikke moden til at tilbyde ham asyl«, siger John Dyrby Paulsen og fastholder altså partiets tidligere linje i spørgsmålet.

LÆS OGSÅ

Han henviser også til, at omstændighederne for, hvordan Snowden har fået dokumenterne, endnu er uklare.

»Jeg kan sådan set godt have sympati for, at nogle af de her dokumenter er kommet ud, men hvis det viser sig, at manden har tyvstjålet nogle tophemmelige dokumenter, må man spørge sig, hvad det betyder for situationen«, tilføjer John Dyrby Paulsen.

Dermed er partiet på linje med både Venstre og Dansk Folkeparti, som tidligere har afvist ideen.

Efterlyser ophold i demokrati
Den eftersøgte Edward Snowden er stadig på jagt efter permanent asyl, efter at han har lækket op mod 200.000 hemmeligtstemplede dokumenter, som blandt andet beskriver den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseovervågning af internettet.

Snowden opholder sig i øjeblikket i Rusland, hvor han har fået asyl i et år. Dog har formanden for russernes svar på udenrigspolitisk nævn i parlamentet understreget, at russerne ikke ønsker at smide Snowden ud af landet.

Hovedpersonen selv har tidligere sagt, at han sigter mod at tage permanent ophold i et demokratisk land.

Hvis et flertal i Folketinget stemmer for Uffe Elbæks forslag, bliver Danmark det første europæiske land med den beslutning. Uffe Elbæk var ude med ideen allerede i sommer, men forslaget blev skudt ned af en række partier i Folketinget.

Der kan blive lagt juridiske forhindringer i vejen for en dansk beslutning om at give whistlebloweren asyl, fordi det kun er muligt, hvis en ansøger befinder sig i landet. Flere har dog påpeget, at man kan komme uden om problemet, hvis man vedtager en særlov for Edward Snowden.

EL: »Han er velkommen«

Enhedslisten har tidligere støttet op om at give Snowden asyl, og den holdning ligger fast.

»Han skal være hjerteligt velkommen her. Jeg anser ham for at være menneskerettighedsforkæmper, og den slags mennesker skal vi støtte op om og hjælpe så godt vi kan«, siger partiets udenrigsordfører Christian Juhl.

De juridiske teknikaliteter er Enhedslisten klar til at finde en løsning på.

»Det kan ganske enkelt ikke være det største problem«, siger Christian Juhl.

Hjemme i USA har Obama-administrationen meldt ud, at man ville se mildere på Snowden, hvis han frivilligt vendte hjem og samarbejdede med de amerikanske myndigheder. Det blev ved samme lejlighed understreget, at Snowden ikke skal forvente at blive benådet fra anklager om spionage.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden