Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil gå til kamp for de danske velfærdsydelser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning støtter finsk EU-opgør om dagpenge

Statsministeren vil på pressemøde afsløre, hvordan regeringen vil kæmpe for danske velfærdsydelser i EU.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark vil støtte Finland i kampen for at bevare optjeningsprincipper til dagpenge.

Det vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslå på pressemøde senere i dag, erfarer Politiken.

Hun vil samtidig uddybe, hvordan Danmark mere generelt vil kæmpe for de danske velfærdsydelser i EU.

Danmark er på EU's radar Politiken kunne 1. marts afsløre, at EU-kommissionen har truet Finland med en retssag ved EU-domstolen, medmindre finnerne afskaffer deres særlige begrænsninger på andre EU-borgeres mulighed for at få dagpenge – begrænsninger, der ligner de danske.

Finsk lovgivning kræver, at en unionsborger skal have arbejdet mindst fire uger i landet som lønmodtager eller mindst fire måneder som selvstændig, før borgeren har ret til dagpenge. Men det er ifølge kommissionen i strid med EU-reglerne, fordi det bør være nok, at borgeren bevisligt har optjent sin ret til dagpenge i et andet medlemsland.

Danmark har som det eneste andet EU-land samme type nationale beskæftigelseskrav som Finland. Faktisk er de danske regler strammere, fordi de kræver, at man skal have arbejdet 296 timer efter tre måneders ophold i Danmark, før man kan få udbetalt dagpenge her i landet. Derfor kan en dom mod Finland også få konsekvenser for Danmark.

Talsmand for EU’s socialkommissær, Laszlo Andor, Jonathan Todd, har tidligere bekræftet, at de danske dagpenge også er på EU-kommissionens radarskærm.

Finland håber på hjælp fra Danmark
Sagen mod Finland er ikke gået i gang endnu, men finnerne har allerede givet udtryk for, at det vil være kærkomment, hvis Danmark danner fælles front med sit skandinaviske broderfolk.

»Det vil selvfølgelig være helt op til Danmark, men det kunne da være nyttigt for os. Hvis det kommer til en sag for domstolen, vil vi spørge den danske regering, om den vil hjælpe, og om den vil være med til at køre sagen«, sagde juridisk rådgiver i det finske social- og sundhedsministerium Katriina Alaviuhkola til Politiken 1. marts i år.

På pressemødet i dag ventes Helle Thorning-Schmidt at slå fast, at når kommissionen anlægger sag, så vil Danmark intervenere. Det vil konkret sige, at Danmark vil komme med et indlæg til EU-Domstolen.

I indlægget vil Danmark støtte det finske ønske om at bevare de nuværende optjeningsprincipper.

Forhandlinger om børnecheck

Diskussionen om optjeningsprincipper til dagpenge kommer netop, som et andet spørgsmål om velfærdsydelser stjæler overskrifter herhjemme. I eftermiddag mødes folketingets partier således til forhandlinger i Skatteministeriet. Her skal Morten Østergaard forsøge at finde flertal for et lovforslag, der gør op med optjeningsprincippet i forbindelse med børnepenge.

I dag skal man ifølge dansk lovgivning have arbejdet eller opholdt sig i Danmark inden for de sidste 10 år for at få ret til børnepenge, men det strider ifølge EU-kommissionen imod EU-retten.

Derfor vil regeringen fjerne optjeningsprincippet, men det vil hverken de borgerlige eller Enhedslisten være med til.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden