Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

SPØRGETID. Venstres Lars Løkke Rasmussen ville gerne høre statsministerens politiske holdning til spørgsmålet om børnecheck til EU-borgere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning i infight med fire partiledere: Løkkes forslag er ulovlige og urimelige

Spørgetimen med statsministeren blev endnu en diskussion om velfærdsydelser og EU.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke Rasmussen (V) spurgte, Kristian Thulesen Dahl (DF) spurgte, Anders Samuelsen (LA) spurgte, og Lars Barfoed (K) spurgte.

Men selv om de forsøgte med hver deres formulering, fik de alle samme svar fra Helle Thorning-Schmidt (S).

Statsministeren synes hverken, det er fantastisk eller en katastrofe, at EU-borgere kan få udbetalt børnepenge i Danmark og sende dem ud af landet fra første arbejdsdag i Danmark. Hun lever med det:

»Det vigtigste for regeringen er at overholde loven«, gentog hun igen og igen.

»Slip kreativiteten løs« Venstres formand Lars Løkke Rasmussen var første mand på talerstolen. Han mente ikke, Helle Thorning-Schmidt forholdt sig politisk til diskussionen om børnechecken.

»Vi befinder os i Danmarks lovgivende forsamling, og vi er politikere, og det, jeg ønsker mig, er en politisk diskussion. Vi synes ikke, det er rimeligt, at man efter meget kort ophold i Danmark kan sende en check ud af Danmark, der egentlig oprindeligt var en del af det danske skattesystem og afstemt efter det at leve i Danmark, ud af landet til lande, hvor det er mindre omkostningsfuldt«, siger han.

»Vi ønsker ikke, EU udvikler sig til en social union. Når vi kan se, at når omfanget af børnepenge, der sendes ud af landet er blevet fordoblet på fire år, så er vi nødt til at gøre noget ved det. Og statsministeren bliver ved med at putte sig bag formuleringer, som at man kan leve med det, og at juraen er det vigtigste. Man skal ikke komme og sige, at man ikke kan finde en løsning, hvis man har vilje til det. Det er et spørgsmål om at slippe kreativiteten løs, det er et spørgsmål om at gå i clinch også med EU-kommissionen«, fortsatte Venstre-formanden for blot at få et køligt svar tilbage:

»Gerne, lad os bare slippe kreativiteten løs. Jeg er bare nødt til at konstatere, at de forslag, der er kommet fra Venstre indtil nu om indeksering af børnechecken og fradragsmulighed, enten er ulovlige eller urimlige, fordi de rammer skævt«, replicerede Helle Thorning-Schmidt, mens Løkke hovedrystende forlod talerstolen og gav plads til Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen med ny energi
Han kom med fornyet energi. Under debatten med Lars Løkke Rasmussen havde Thorning understreget, at hun mente regeringen viste lederskab ved at fremsætte et lovforslag, som gør op med det såkaldte optjeningsprincip i forbindelse med børnechecken og dermed bringer dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten.

Den påstand tog Krisitian Thulesen Dahl fat i:

»Man retter ind efter EU-kommissionen og sidder dansk lovgivning overhørig. Det er regeringens definition på lederskab. Jeg tror, der er mange danskere, der kunne ønske sig en anden form for lederskab«, belærte han og fremførte så sin version af det samme spørgsmål, som Lars Løkke Rasmussen tidligere havde fremført:

»Mener regeringen og statsministeren, at EU-reglerne er ok, hvis for eksempel en rumæner kan komme til Danmark og tage et job, der minder om et dansk fritidsjob, og så få børnecheck sendt til børnene i rumænien?«.

DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Respekt for Folketinget
»Jeg undrer mig«, skyndte Thorning sig at svare, da hun fik ordet.

»Hvordan kan man tale hånligt om, at man overholder en lovgivning, man selv har været med til at vedtage? Hvordan kan man stå i det danske folketing og tale dunder mod en regering, som blot siger, at den vil overholde lovgivningen? Selvfølgelig skal en regering overholde lovgivningen og give folk de rettigheder, der har krav på«.

Det lukkede imidlertid ikke munden på Thulesen Dahl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er grundlæggende uenige i, at en mindretalsregering her i landet sammen med embedsmænd i EU-kommissionen kan fortælle os her i Folketinget, hvad retsstillingen er. Vi har en lovgivning, som er vedtaget her i Folketinget. Hvis regeringen mener, at den skal ændres, så går man her i Folketinget. Sådan må det være«, fastslog han.

»Man bliver nødt til at respektere, at demokratiet i Danmark bygger på, at der er et Folketing med nogle valgte parlamentarikere, som også har noget at skulle have sagt«

Derpå afkrævede han igen statsministeren en politisk holdning til spørgsmålet om børnecheck til EU-borgere, men han fik intet andet svar.

Dagpengesnak som pusterum

Statsministeren fik nu en kortvarig mulighed for at snakke om noget andet, da først SF's Pia Olsen Dyhr og siden Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen spurgte konkret ind til dagpengesystemet, som de begge gerne ser bliver reformeret.

Dagpengesystemet er imidlertid »tæt på at være fornuftigt«, mente statsministeren, og snart var hun tilbage til diskussionen om børnechecken igen.

Nu ville Liberal Alliances Anders Samuelsen nemlig også gerne vide, hvad hun egentlig personligt mente om udenlandske EU-borgernes ret til den danske velfærdsydelse.

»Som EU-borger skal man rejse for at få et arbejde, ikke for at få velfærdsydelser«, sagde Helle Thorning-Schmidt, men tilføjede så, at »Danmark er et retssamfund«

LÆS OGSÅ

»Derfor bør regeringen roses for mindst to ting i denne sag: At vi ønsker at overholde lovgivningen, og at vi har fremlagt et lovforslag, der sigter at bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-lovgivningen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til slut blev det konservatives Lars Barfoeds tur, men heller ikke han formåede at fravriste Socialdemokraternes formand det svar, han og hans borgerlige kolleger gerne ville have.

Helle Thorning-Schmidt opfordrede både ham og de øvrige partier i Folketinget til at møde op i Skatteministeriet og forsøge at finde en løsning. Skatteminister Morten Østergaard (R) har inviteret til forhandlinger. De begynder klokken 17.

DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden