Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dagpengeregler.  Statsminister Helle Thorning-Schmidt er parat til at skærpe kravene til EU-borgeres adgnag til danske velfærdsydelser, men EU-kommissionen er kritisk.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Dagpengeregler. Statsminister Helle Thorning-Schmidt er parat til at skærpe kravene til EU-borgeres adgnag til danske velfærdsydelser, men EU-kommissionen er kritisk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU kritiserer Thornings dagpengeforslag

Det må ikke være sværere for EU-borgere end for danskere at få dagpenge, siger EU-kommissionen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsministerens forsøg på at skære igennem den eksplosive debat om danske velfærdsydelser til EU-borgere bliver modtaget med hovedrysten i Bruxelles.

EU-kommissionen har kun undren til overs for statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forslag om at skærpe reglerne for EU-borgeres ret til dagpenge i Danmark.

»Forslaget er ulogisk«, siger Jonathan Todd, talsmand for EU’s socialkommissær, til Politiken.

LÆS OGSÅ

Danmark må ikke gøre forskel
I forvejen er Danmark og Finland de eneste EU-lande, der stiller krav om national optjening af retten til dagpenge. Finland er allerede ved at blive trukket for EU-domstolen af den grund.

I går annoncerede statsministeren, at hun ikke alene vil forsvare optjeningskravet sammen med Finland – Thorning vil ovenikøbet stramme de danske regler endnu mere.

Det nye danske forslag indeholder krav om danskundervisning, en obligatorisk samtale for ledige og skærpede krav til at have fast bopæl i Danmark.

Det vil gøre det sværere for EU-borgere at optjene retten til dagpenge end for danskere, og det kan være i strid med EU's principper om fri bevægelighed og forbud mod diskrimination på baggrund af nationalitet.

»Arbejdstagere fra andre EU-lande skal behandles på samme måde som danskere. Man må ikke gøre det sværere for dem at få ydelser, som danskerne har ret til«, siger Jonathan Todd.

Danmark må ikke gøre forskel
EU's regler siger, at man kan optjene retten til dagpenge i hvilket som helst medlemsland og tage den med sig overalt i unionen. Det betyder, at man kan optjene retten til dagpenge i Polen og få dagpenge, hvis man mister et arbejde i Tyskland.

Danmark og Finland har som de eneste lande i EU særlige regler for retten til dagpenge. I begge lande mister man retten til dagpenge, når man krydser grænsen og skal starte sin optjeningsperiode forfra.

Mens de finske myndigheder stiller krav om, at man har arbejdet mindst fire uger i Finland, før man har ret til dagpenge, så kræver Danmark en endnu længere national optjeningsperiode.

EU holder øje med Danmark

EU-kommissionen sagde allerede i november, at den ville trække Finland for EU-domstolen på grund af de finske dagpengeregler. Nu overvejer, om det samme kan blive nødvendigt med Danmark.

LÆS OGSÅ

»Medlemslandene må indrette deres velfærdssystemer, som de vil, men der er nogle særlige regler, som varetages på EU-niveau for at sikre arbejdskraftens frie bevægelighed«, siger Jonathan Todd.

Statsministeren har allerede nu tiltrukket sig ekstra, kritisk opmærksomhed i kommissionen med sit forslag, men kommissionen skal se et konkret lovforslag, før den vil vurdere, om de skærpede krav er i strid med EU-retten.

»Når det kommer fra statsministeren, er vi nu klar over, hvad intentionerne er. Vi holder øje med ny lovgivning, der bliver foreslået i Danmark på det her område«, siger Jonathan Todd.

Danskkurser er diskriminerende
Kilder i EU-systemet, der ønsker at være anonyme, siger imidlertid til Politiken, at Thornings forslag om obligatoriske danskkurser uden tvivl er i strid med EU-retten. Det diskriminerer nemlig EU-borgerne på baggrund af deres nationalitet.

»Jeg har utroligt svært ved at forestille mig andet, end at det er ulovligt«, siger en central placeret kilde.

EU-kilderne oplyser, at der ikke er en retssag på vej mod Danmark endnu. Men kommissionen undersøger i øjeblikket, om de allerede eksisterende krav til optjening af dagpenge er ulovlige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den forbindelse bliver statsministerens nye forslag ikke opfattet som formildende.

Bidrager mere end de belaster
Det, der undrer kommissionen mest, er, at den vandrende arbejdskraft bliver talt om som en belastning for det danske velfærdssystem og noget, der skal begrænses af den grund.

Alle undersøgelser viser nemlig, at arbejdskraften bidrager mere, end den belaster, siger talsmanden.

»De tager ikke penge ud af den danske statskasse på en unfair måde. De betaler mere i skat og bidrag til velfærdssystemet i Danmark, end de modtager«, siger Jonathan Todd.

Han mener, at de vandrende EU-borgere er med til at lukke huller i den danske arbejdsstyrke og dermed får arbejdsmarkedet til at hænge bedre sammen i Danmark.

»De giver et betydeligt større bidrag til den danske økonomi, end de får tilbage i velfærdsydelser. Jo flere EU-borgere, der flytter til Danmark for at arbejde, jo flere penge går der til det danske velfærdssystem«, siger Jonathan Todd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden