Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (til venstre), må indse, at hendes regering ikke har 90 mandater bag sig i spørgsmålet om velfærdsydelser til EU-borgere.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (til venstre), må indse, at hendes regering ikke har 90 mandater bag sig i spørgsmålet om velfærdsydelser til EU-borgere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget forkaster alle forslag om velfærdsydelser

Ingen partier i Folketinget kan samle flertal for deres syn på velfærdsydelser til EU-borgere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget er totalt splittet, når det gælder spørgsmålet om, hvordan Danmark skal forholde sig til EU-borgeres ret til at modtage dagpenge, børnecheck og andre velfærdsydelser.

Det står tydeligt efter en række afstemninger i folketingssalen

Der blev stillet i alt fire såkaldte forslag til vedtagelse. Men det lykkedes hverken regeringen og SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti eller Venstre og de konservative sammen med Liberal Alliance at få flertal for deres respektive forslag.

Syv stemmer til EL Afstemningen kommer efter en tre timer lang debat i folketingssalen i sidste uge. Ved afslutningen på debatten konkluderede udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

»Man kan jo få det indtryk, at Folketinget er splittet i atomer over dette spørgsmål«.

LÆS MERE

Det var Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, der havde indkaldt til debatten, og partiet havde på forhånd afslået fra at stemme for regeringens forslag. Partiet er parat til et nyt dansk EU-forbehold, men det forslag høstede kun syv stemmer.

Arbejde i en måned giver rettigheder

De radikale og Socialdemokraterne og til dels også SF er parate til at acceptere de krav, der kommer fra EU-Kommissionen på området. Det vil give EU-borgere ret til eksempelvis børnecheck, så snart de har arbejdet her i ni timer om ugen i en måned.

»Løsningen på social dumping er ikke at fratage EU-borgere nogle rettigheder, de har krav på«, sagde den radikale Camilla Hersom under sidste uges debat.

LÆS OGSÅ

Blå blok er derimod parat til at udfordre regeringens syn på EU-systemet. De ønsker, at ændre børnechecken, så den i stedet bliver uddelt som forskellige former for fradrag.

»Mens den fri bevægelighed er et gode for Danmark og EU, er det ikke ensbetydende med, at der skal være adgang til sociale ydelser efter meget kort tid i Danmark«.

»Det var aldrig intentionen med arbejdskraftens fri bevægelighed, at man skal kunne flytte efter sociale ydelser«, sagde Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden