Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

UNDSKYLDNING. Enhedslisten mener ikke, at Venstre og konservative har stået ved deres ord i debatten om børnechecken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EL: V og K kommer med elendige undskyldninger

De borgerlige afviser, at støtte et lovforslag fra Enhedslisten, fordi det strider mod EU-retten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten beskylder Venstre og de konservative for hykleri, efter at de borgerlige partier i går endeligt afviste at stemme for et lovforslag, der skal forhindre, at EU-borgere kan sende familieydelse ud af landet.

Venstre og konservative siger, at de ikke støtte et forslag, som måske er i strid med EU-retten. Men det giver ingen mening, mener Enhedslistens ordfører for EU's arbejdsmarked og social dumping, Finn Sørensen.

LÆS OGSÅ

»Det er en elendig undskyldning, de kommer med«, siger han til Politiken.

»De siger, at de ikke vil stemme for det, fordi vi har skrevet i bemærkningerne, at vi godt er klar over, at det kan være i strid med EU-retten. Men de har jo selv tidligere sagt, at det er EU-domstolen, som må afgøre, om noget er i strid med EU-retten. Vi ser det her som et eksempel på, at al den EU-kritik, der er kommet fra de borgerlige på det seneste, bare er mundsvejr og stemmefiskeri forud for et kommende valg«.

V og K afviser
Venstres Claus Hjort Frederiksen afviser beskyldningerne:

»Det er meget specielt at skulle stemme om noget, hvor der direkte står, at det kan være i strid med EU-retten. Det, vi hele tiden har sagt, er, at vi opererer inden for EU-retten. Den strid, vi har med regeringen, handler om, hvorvidt regeringens fortolkning af EU-forordningen er den eneste mulige fortolkning«, siger han.

Enhedslistens sigte er, at det ikke skal være muligt at sende børnechecken ud af landet. Samtidig vil de gøre op med det optjeningsprincip, som VK-regeringen indførte i 2010, og som betyder, at man skal have boet eller arbejdet i Danmark i to år, før man kan modtage børnepenge.

Netop opgøret med optjeningsprincippet er endnu en årsag til, at Venstre og konservative ikke kan støtte op om Enhedslistens lovforslag.

»Den helt store forskel er, at vi mener, det er foreneligt med EU-retten, at man har optjeningsprincippet«, siger de konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

»Jeg har læst hele Enhedslistens forslag, og der står, at det ikke er sikkert, at det er foreneligt med EU-retten. Desuden er det første, der står i forslaget, at man vil afskaffe optjeningsprincippet. Men det er jo sådan set det princip, vi mener, skal være det bærende værn for, at børnechecken kun udbetales til dem, som bor, arbejder og betaler skat i Danmark«

Ingen opbakning
Enhedslisten står dermed tilbage med et forslag, som der ikke er flertal for. Partiet har tidligere været i forhandlinger med regeringen og SF. Ifølge EU-kommissionen er det nuværende danske optjeningsprincip i strid med EU-retten. Regeringen er af samme opfattelse og har derfor fremsat et lovforslag, som skal fjerne optjeningsprincippet.

Det vil Enhedslisten i udgangspunktet ikke være med til, men har sagt, at man godt kan lægge stemmer til, hvis man i modgift får indført en række værn mod social dumping - herunder arbejdsklausuler. Det fik tidligere på måneden skatteminister Morten Østergaard (R) til at tilbyde at indføre ID-kort for alle arbejdere i byggeriet samt skærpe straffen for virksomheder, der bryder reglerne.

Men det var ikke nok.

»Jeg ser ikke den store grund til at forhandle videre«, lod Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, fortstå.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klar til forhandlinger med regeringen
I dag siger Finn Sørensen:

»Vores tilbud til regeringen står ved magt. Vi synes jo, det er os, der kommet med et tilbud til regeringen. Vi kunne jo egentlig bare læne os tilbage og lade regeringen fedte rundt i den sag og se, om den kan blive enig med de borgerlige«.

»Men i stedet har vi accepteret, at vi nok ikke kan komme igennem med vores synspunkt om, at børnechecken kun bør udbetales til børn, der opholder sig i Danmark. Derfor siger vi: Lad lave en aftale, hvor vi får et markant løft i kampen mod social dumping for at modvirke den negative effekt, der kan være ved, at man kan sende børnechecken ud af landet«, tilføjer han.

Regeringen er jo kommet jer en smule i møde. Burde I i denne situation ikke bare tage til takke med det, I kan få? I risikerer jo, at regeringen laver en aftale med de borgerlige?

»Nej, for det er jo et spørgsmål om at vurdere, hvor meget der skal til for, at vi synes, vi kan hjælpe dem igennem med et lovforslag, der jo alt andet lige betyder, at problemet med, at børnechecken bliver sendt ud af landet, vil vokse, fordi udenlandske EU-borgere med det samme vil få ret til børnechecken«, siger Finn Sørensen.

Planlægger hulemøder med V og K

I Skatteministeriet er meldingen, at man fortsat er klar til at forhandle med alle partier, men at man samtidig har indtrykket af, at Enhedslisten ikke er interesseret i at gå videre med de forhandlinger som strandede tidligere på måneden.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stedet forsøger regeringen at nå til enighed med Venstre og konservative. Politiken erfarer, at man har forsøgt at få nogle såkaldte hulemøder i stand, men det har indtil videre ikke været muligt at få diverse kalendere til at passe sammen.

Regeringen har forslået, at børnechecken skal være bagudbetalt og ikke forudbetalt som i dag. Samtidig har den indvilliget i at regne på en række borgelige forslag til alternativer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden