Patentdomstol: Regering beskyldes for ja-manipulation

Oplysningsfilm er manipulerende og ensidig, mener nej-politikere og eksperter.

Politik

»Dybt manipulerende«, »meget unuanceret« og »misbrug af embedsværket«.

Kritikken hagler ned over regeringens nye oplysningsfilm om EU’s patentdomstol, der blandt andet skal vises som OBS-indslag på DR’s kanaler frem mod folkeafstemningen 25. maj.

Folketingspolitikere er oprørte

Filmen, der allerede ligger på Erhvervs- og Vækstministeriets valgside patentreformen.dk, varer kun 37 sekunder og viser to animerede figurer med lysende pærer som hoveder hoppe rundt på et europakort, mens en kvindestemme fortæller, at vi snart skal stemme om »store og små ideers fremtid«.

»Filmen er dybt manipulerende«, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti anbefaler et nej til Danmarks deltagelse i Europas fælles patentdomstol.

DOKUMENTATIONSe oplysningsfilmen her(eksternt link)

»Det, der bliver sagt, er sådan set ikke faktuelt forkert, men enhedspatentet fremstilles som noget entydigt positivt uden at nævne de negative konsekvenser, der er ved den. For eksempel havde det været lødigt at fortælle, at danske virksomheder stadig godt kan tage et enhedspatent i resten af Europa, selv om Danmark ikke er med«, siger Skipper.

Messerschmidt: Forargeligt

Også Morten Messerschmidt, der er Dansk Folkepartis spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, er fortørnet.

»Det er forargeligt, at regeringen på denne måde misbruger embedsapparatet og det officielle ministerium til at føre kampagne og fremstille patentsagen i et meget ensidigt skær. De vil selvfølgelig sige, at det er ren oplysning, men der er ikke meget oplysning over det, når der slet ikke gøres opmærksom på problemerne med enhedspatentet. Det skulle regeringen have holdt sig for god til og overladt ensidigheden til partierne«, siger Morten Messerschmidt, med henvisning til at Folketinget har uddelt 3,8 mio. kroner til partierne til at føre politisk valgkamp for.

Forsker: »tromlende og arrogant«

Heidi Jønch-Clausen, der er retoriker og adjunkt ved Syddansk Universitet, har forsket i politisk kommunikation. Hun mener, at både oplysningsfilmen og resten af hjemmesiden patentreformen.dk er »meget unuanceret«.

»Hele Erhvervs- og Vækstministeriets fremlægning af sagen er meget ensidig, tromlende og arrogant. Vi hører kun de økonomiske argumenter, mens nej-partiernes mere principielle argumenter om bl.a. suverænitetsafgivelse slet ikke er repræsenteret. Det havde klædt ministeriet, hvis man bare i en enkelt sætning eller to havde anerkendt modstanderens synspunkter«, siger Heidi Jønch-Clausen.

Ifølge Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, er der vide rammer for, hvad en oplysningskampagne fra det offentlige må indeholde, så længe den er alsidig og saglig. Filmen om patentdomstolen befinder sig i en gråzone, mener han.

»Det er helt i orden, at man reklamerer for, at der snart kommer en vigtig folkeafstemning. Men den må selvfølgelig ikke indeholde politiske budskaber eller sigte mod at påvirke modtageren politisk. Det havde været mere afbalanceret, hvis den også kort havde skitseret ulemperne ved at tilslutte sig EU-patentdomstolen. Men det er svært at vurdere, fordi filmen er så kort og så lidt konkret«, siger Gøtze.

Sass: Millioner til modstanderne

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) affejer kritikken som en »urimelig anklage mod hjemmesiden og den oplysningsindsats, der bliver gjort«. Han mener, at hjemmesiden har en »meget lødig opsætning«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har specifikt bedt nogle kommunikationsfolk om at lave en neutral hjemmeside, så man kan orientere sig om indholdet af den afstemning«, siger han.



Men hvis vi tager speakens ordlyd i filmen, så hedder det f.eks., at »det kan måske lyde fjernt, men for danske virksomheder betyder det mere end som så. Som det er nu, skal man nemlig have sin patentsag afgjort i hvert enkelt land i Europa for at forsvare sin idé. Tilslutter vi os patentdomstolen, skal man kun have sin sag afgjort ét sted«. Det er da positivt ladet?

»Jo, men det er jo lovens formål: at lave et enhedspatent. Det betyder, at i stedet for at man skal søge i 27 lande, kan man nøjes med at søge et sted. Det er jo hele meningen med det. Derfor ville det være vanskeligt ikke at oplyse det. Vi har givet masser af millioner kroner til modstanderne til at oplyse om, hvad de synes er dårligt ved den idé. Men når vi nu synes, at det er meningen med det, og det er hele intentionen ved at ulejlige danskerne med at gennemføre det, er det vel rimeligt nok at oplyse om det«, siger Sass Larsen.

Folder opsummerer ja/nej-konsekvenser

Hjemmesiden indeholder også en henvisning til en folder i pdf-format, hvor konsekvenserne af et ja og et nej bliver opsummeret.

Om nejet hedder det bl.a., at der ikke vil være danske dommere ved EU’s fælles patentdomstol, hvis afgørelser ikke vil have direkte virkning for Danmark.

Og at danske virksomheder skal føre sager om fælles patenter i udlandet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce